Μπορεί η αξιολόγηση να ολοκληρώθηκε και η δόση να εκταμιεύεται ωστόσο στη γραπτή δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση των διευθυντών του ESM διαφαίνεται καθαρά η ανασφάλεια για την επόμενη ημέρα. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών επικεντρώνει την τοποθέτησή του σε δυο άξονες, αφενός στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και εκταμίευση της δόσης και αφετέρου στις διμερείς σχέσεις και συμφωνίες με τον Επίτροπο Οικονομικών της Κομισιόν τον, Πιερ Μοσκοβισί.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφέρεται δυο φορές στον Πιερ Μοσκοβισί σε ένα κείμενο 230 λέξεων, επικαλούμενος την πρώτη φορά την έξωθεν καλή μαρτυρία για τις μεταρυθμίσεις και την υλοποίηση του προγράμματος και τη δεύτερη τη στήριξη του επιτρόπου για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης.
Ο τρόπος που επιλέγει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών να ενσωματώσει στη δήλωσή του τον Πιερ Μοσκοβισί αποκαλύπτει αφενός ανασφάλεια, ακόμα και για τα δεδομένα, τα οποία προσπαθεί να τα επικυρώσει αναφέροντάς τα στην ίδια πρόταση με το όνομα Πιερ Μοσκοβισι.
Παράλληλα επιχειρεί να ανακτήσει ζωτικό χώρο, όταν αναφέρεται στους άξονες που θέτει η κυβέρνηση της Αριστεράς, για την υλοποίηση των οποίων προσβλέπει στη συνεργασία του Πιερ Μοσκοβισί, πάνω σε διαφορετική ατζέντα απ ότι στο παρελθόν.
Είναι προφανές ότι οι διατυπώσεις και η στόχευση της δήλωσης στόχο έχουν αφενώς το εσωκομματικό ακροατήριο στην Ελλάδα αλλά και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και το ΔΝΤ, οι οποίοι είχαν -κατά δήλωση του πρωθυπυργού- επιχειρήσει να ποδηγετήσουν την κυβέρνηση σε συγκεκριμένες πολιτικές.
Ακολουθεί αυτούσια η δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου
Μόλις τελείωσε η συνάντηση των διοικητών του ESM και έχει ουσιαστικά τελειώσει η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος. Αύριο οι διευθυντές του ESM, απλώς θα επικυρώσουν αυτή την απόφαση. Δεν υπάρχει κανένα θέμα που παραμένει.
Στην προηγούμενη συνάντησή μου με τον Πιερ Μοσκοβισί εξηγήσαμε ότι έχουν αλλάξει πολλά από πέρυσι: έχει ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, έχει ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και έχουμε μια συμφωνία για το χρέος.
Κατανοώ ότι για πολλούς Έλληνες και Ελληνίδες τα πράγματα είναι ακόμη πάρα πολύ δύσκολα. Περάσαμε πολλά δύσκολα μέτρα και αισθάνομαι την ανάγκη να πω ότι ο επόμενος χρόνος πρέπει να είναι όχι μόνο ο χρόνος που βγαίνουμε από την κρίση με ανάπτυξη, αλλά που δίνουμε έμφαση στα ποιοτικά στοιχεία αυτής της ανάπτυξης. Στα θέματα της Δικαιοσύνης, στα θέματα των εργασιακών σχέσεων, σε θέματα οικολογικά.
Η ανάπτυξη πρέπει να είναι τελείως διαφορετική από αυτή που είχαμε πριν από το 2008, που μας έφερε στην κρίση. Πρέπει να είναι μια ανάπτυξη που να βασίζεται σε ένα τελείως διαφορετικό μοντέλο, κι αυτό το μοντέλο, για μια κυβέρνηση της Αριστεράς, δεν μπορεί να είναι παρά ένα: αυτό που σέβεται τους εργαζόμενους, που εξασφαλίζει το ότι όταν θα έρθει η ανάπτυξη τα καλά θα μοιραστούν στους πολλούς, μια ανάπτυξη που θα σέβεται και το περιβάλλον.Σ’ αυτό, είπαμε και με τον Πιερ Μοσκοβισί, ότι προσβλέπουμε σε μια συνεργασία, όπως είχαμε, αλλά με μια διαφορετική ατζέντα για το μέλλον.