Ως η χειρότερη δολοφονική επίθεση στην ιστορία των ΗΠΑ καταγράφεται η επίθεση του Omar Mateen στο gay club στο Ορλάντο αφήνοντας πίσω 50 νεκρούς και 53 τραυματίες. Οι αρχές ανοίγουν φακέλους και έρευνες για τον Αμερικανό πολίτη αφγανό Omar Mateen, ο οποίος σε τηλεφώνημά του στην άμεση δράση δηλώνει υποταγή στο Ισλαμικό Κράτος καθώς και στους βομβιστές του Μαραθωνίου της Βοστώνης.
Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα το χαρακτήρισε -πρώιμα- ως τρομοκρατικό χτύπημα εις βάρος όλων των Αμερικανών. Οι δηλώσεις του Μπαράκ Ομπάμα καθώς και του δημάρχου του Ορλάντο για τρομοκρατικό χτύπημα, η εμπλοκή του FBI και η έμμεση ενασχόληση της NSA καθώς και οι διασυνδέσεις του Mateen με άλλο τρομοκράτη και το πολεμικό-στρατιωτικό όπλο που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση περιπλέκουν την κατάσταση.
Στο Λευκό Οίκο ο Μπαράκ Ομπάμα δέχεται διαρκώς εισηγήσεις για τον χειρισμό της επόμενης ημέρας από το σύμβουλος εθνικής ασφαλείας, τους αρμόδιους υπουργούς, ενώ αναμένεται και το πόρισμα της CIA και της NSA για διασυνδέσεις με τρομοκράτες στην Αλ Κάιντα ή στον ISIS.
Η επίθεση -αν χαρακτηριστεί τελικά τρομοκρατική- θα είναι αντίστοιχη της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, όταν αεροσκάφη γκρέμισαν τους δίδυμους πύργους, ενώ αν τελικά η αντίδραση σημάνει τη μεγαλύτερη εμπλοκή στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας τότε θα έχει οδηγήσει σε αντίστοιχα αποτελέσματα με το Περλ Χάρμπορ.
Σε κάθε περίπτωση, αν και ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί ούτε το σενάριο του τρομοκρατικού χτυπήματος, στο Λευκό Οίκο άπαντες είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για την απάντηση των ΗΠΑ, καθώς η γλώσσα που θα χρησιμοποιήσει ο πρόεδρος θα έχει άμεσο αντίκτυπο στις εκλογές, τη στιγμή μάλιστα που ο ξενοφοβικός Τράμπ επελαύνει και με δεδομένο ότι ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα είναι γιος μετανάστη στις ΗΠΑ που απέκτησε υπηκοότητα λόγω γέννησης στη Χαβάη.
Σε αυτό το πλαίσιο η αντίδραση των ΗΠΑ αναμένεται να διαμορφωθεί σε δυο επίπεδα, αρχικά στηγ νομοθεσία για τον έλεγχο των όπλων, στο εσωτερικό και εν συνεχεία στη δέσμευση περισσότερων αμερικανικών δυνάμεων στον πόλεμο κατά του ISIS στη Μέση Ανατολή, τη Συρία και τη Λιβύη.
Ωστόσο κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε τετελεσμένα για τον επόμενο πρόεδρο καθώς θα περιόριζε τις δαπάνες για την ενίσχυση της οικονομία στο εσωτερικό αναγκάζοντας τη νέα κυβέρνηση να επιδιώξει διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής με αιχμή του δόρατος τη νομισματική, κάτι που θα προκαλέσει ένταση στις σχέσεις των ΗΠΑ τόσο με την Ευρώπη όσο και με την Κίνα αλλά με τις χώρες του ΟΠΕΚ.
Αν η έμφαησ δωθεί στην εκ των έσω αντιμετώπιση της απειλής θα σημάνει την ενεργοποίηση μιας νέας επιχείρησης Inherent Resolve, αυτή τη φορά επί αμερικανικού εδάφους, η οποία αρχικά θα οδηγήσει σε εκ νέου περιορισμό των ατομικών ελευθεριών, με δυσκολία θα επηρεάσει τη νομοθεσία για την αγορά και τη χρήση όπλων, ενώ θα ενισχύσει τη βιαιότητα των αρχών.
Αν όμως εκλεγεί ο Ντόναλντ Τράμπ τότε θεωρείται σίγουρο ότι θα τεθεί επί τάπητος το καθεστώς απόκτησης αμερικανικής ιθαγένειας για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, οδηγώντας στην ενεργοποίηση συντηρητικών αντανακλαστικών και πυροδοτώντας νέο κύμα βίας στο εσωτερικό της χώρας.