Συνέντευξη-σεισμό στη διεθνή πολιτική σκηνή έδωσε μέσα από κελί υψίστης ασφαλείας αμερικανικής φυλακής, ο χάκερ Andrés Sepúlveda, στο Bloomberg BusinessWeek. Ο Andrés Sepúlveda αποκαλύπτει ότι ο ίδιος και η ομάδα του έπαιξαν ενεργό ρόλο στον καθορισμό εκλογικών αποτελεσμάτων στη Λατινική Αμερική, ανέτρεψαν κυβερνήσεις και χειραγώγησαν την κοινή γνώμη.
Τώρα, όπως επισημαίνει ο Independent αποκαλύπτει ανατριχιαστικές λεπτομέρειες της δράσης του, ξεσκεπάζει πλεκτάνες και επιχειρεί να αλλάξει στρατόπεδο για να επιτύχει μειωμένη ποινή, καθώς στα 31 του χρόνια είναι καταδικασμένος σε 10ετή κάθειρξη για hacking, παραγωγή κακόβουλου λογισμικού ακόμα και κατασκοπεία.
Όπως ο Andrés Sepúlveda στην κατακλείδα τη συνέντευξής του απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εκφράζει τη βεβαιότητα ότι αντίστοιχες ομάδες παραπλάνησης, χειραγώγησης της κοινής γνώμης και κατασκοπείας δρουν και στις αμερικανικές εκλογές.
Το μείζον ζήτημα που αναδεικνύεται είναι η ισχύς των κοινωνικών δικτύων και των σύγχρονων τεχνολογιών στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης και εν τέλει η δυνατότητα παραπλανητικής και κακόβουλης εκμετάλλευσής τους από ομάδες χάκερ.
Αν μια ομάδα πιτσιρικάδων μπορεί να παρεμβαίνει με αυτό τον τρόπο στη διαμόρφωση πολιτικών ισορροπιών, μανιπιουλάροντας την εκλογική διαδικασία, τότε τι δυνάμεις έχουν οι μυστικές υπηρεσίες, τα οργανωμένα καρτέλ και οι ίδιες οι τεχνολογικές εταιρίες και ποιος τους μπορεί να διαβεβαιώσει ότι αυτές δεν χρησιμοποιούνται;
Ταυτόχρονα εγείρεται το ζήτημα της διαμόρφωσης ικανών μηχανισμών παρακολούθησης, δικλείδων ασφαλείας αλλά και εποπτικών αρχών.
Από τη άλλη πλευρά όμως εγείρονται και ερωτήματα για το ενδεχόμενο προσπάθειας περιορισμού της ελευθερίας του internet, ενώ ανοίγει και μια ενδεχομένως επικίνδυνη συζήτηση για την επικινδυνότητα των social media προς τη Δημοκρατία, τις νέες μεθόδους προπαγάνδας και τη δυνατότητα των κοινωνιών και των κρατών να προστατεύσουν τη Δημοκρατία από τέτοιου είδους παρεμβάσεις και ταυτόχρονα από ολοκληρωτικές πρακτικές.
Οι αποκαλύψεις του Andrés Sepúlveda
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πολιτικός σύμβουλος με τον οποίο συνεργάζονταν είχε κατ επανάληψη προσεγγιστεί από το πολιτικό επιτελείο του Ντόναλντ Τράμπ, γεγονός όμως που διαψεύδεται και από τον Juan José Rendón και από το επιτελείο του Ντόναλντ Τράμπ.
Οι αποκαλύψεις δεν μπορεί παρά να προκαλούν αναστάτωση στο πολιτικό σκηνικό τόσο στις χώρες που κατά δήλωσή του ενεπλάκη ο Andrés Sepúlveda, όσο και στον υπόλοιπο πλανήτη, καθώς είναι η πρώτη φορά που mainstream media όπως το Bloomberg και ο Independent αναδεικνύουν σε μείζον ζήτημα τις δηλώσεις ενός φυλακισμένου χάκερ, αφιερώνοντας χώρο και δαπανώντας κεφάλαια για την τεκμηρίωσή τους.
Αν από μόνες τους οι δηλώσεις του Andrés Sepúlveda για την πρακτική της χειραγώγησης της κοινής γνώμης μέσω Internet και την χρησιμοποίηση των κοινωνικών δικτύων με στόχο την παραπλάνηση των ψηφοφόρων, δεν είναι αρκετές, τότε το γεγονός της ανάδειξής τους από το κορυφαίο και αδιαμφισβήτητής εγκυρότητας Bloomberg καθώς και από τον Independent, επισφραγίζουν τη σοβαρότητα του θέματος.
Όπως δηλώνει από τη φυλακή και υπό συνθήκες ασφυκτικής παρακολούθησης, καθώς υπάρχουν απειλές για τη ζωή του, ο Andrés Sepúlveda, ο ίδιος για οκτώ χρόνια ταξίδευσε στη Νότιο Αμερική στήνοντας εκλογές, παγιδεύοντας πολιτικές κινήσεις κα υπονομεύοντας υποψηφίους με ηλεκτρονικά μέσα και χειραγωγώντας την κοινή γνώμη.
Αναφέρει ότι ενεπλάκη ενεργά στον Παναμά, τη Νικαάγουα, το Ελ Σαλβαδόρ, το Μεξικό, την Κόστα Ρίκα, την Κολομβία, τη Γουατεμάλα και τη Βενεζουέλα.
Ο χάκερ-«πραξικόπημα» περιγράφει πως με τη χρήση υπολογιστών παρακολουθούσε τις κινήσεις και υπέκλεπτε τα δεδομένα πολιτικών αντιπάλων των εντολέων του, πως έστηνε και ανάτρεπε την εικόνα των υποψηφίων μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα και πως με αυτοματοποιημένα τηλεφωνήματα στις 3 τα ξημερώματα πέτυχε την ανατροπή πολιτικού αποτελέσματος σε κρίσιμη πόλη της Λατινικής Αμερικής.