Δεν υπάρχουν διατυπώσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καταστήσουν το συγκεκριμένο θέμα politicaly correct: Η ΕΕ υπό την καθοδήγηση της Άνγκελα Μέρκελ έχει εκπονήσει σχέδιο για συνεργασία με έναν από τους πιο βίαιους δικτάτορες της Αφρικής, τον πρόεδρο του Σουδάν, στρατηγό Ομάρ Αλ-Μαπσίρ, που καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Το θέμα αποκάλυψε το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel και η γερμανική Κρατική Τηλεόραση. Στα έγγραφα που διέρρευσαν, οι πρέσβεις των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεσμεύονται σε πλήρη μυστικότητα: “Κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες δεν πρέπει να κοινοποιηθούν τα όσα διημείφθησαν στη συνεδρίαση της 23ης Μαρτίου, η Κομισιόν προειδοποίησε τους συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των μόνιμων αντιπροσώπων.
Το σχέδιο ήταν σε μεγάλο βαθμό προσδιορισμένο και εξειδικευμένο με ποσά, δράσεις και μηχανισμούς παρακολούθησης. Κάτω από τον τίτλο TOP 37 διπλωμάτες της ΕΕ θα συνεργάζονταν με δικτάτορες της Αφρικής για να ανακόψουν τη ροή μεταναστών προς την Ευρώπη.
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς και τις προβλέψεις:
Περί τα 4 εκατομμύρια πρόσφυγες κινούνται από την Εριθρέα, τη Σομαλία, το Κονγκό και τη Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής, μέσω του Χαρτούν προς τη Λιβύη.
Η ΕΕ φαίνεται να κινείται στο μοντέλο που υιοθέτησε με την Ουκρανία και την Τουρκία παραχωρώντας λεφτά, υποδομή και στήριξη στις χώρες διόδου, ωστόσο σε αυτή την περίπτωση οδηγείται σε απευθείας συνεργασία με δικτάτορα.
Το πλάνο όμως έχει και πολλά ρίσκα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο κεφάλαιο “Ρίσκα” του σχεδίου:
Ο εξοπλισμός που παραχωρείται μπορεί να τύχει καταχρηστικής μεταχείρισης από τα καθεστώτα, καταπιέζοντας τους πολίτες και ενισχύοντας την ισχύ των δικτατόρων.
Παρά τα ρίσκα και τις αντιδράσεις η Γερμανία και η ΕΕ φαίνονται αποφασισμένες να εφαρμόσουν το σχέδιο, κάτι που πιστοποιούν στο Spiegel και οι σουδανικές αρχές που κάνουν λόγο για πολλαπλές επισκέψεις Γερμανών αξιωμστούχων τις τελευταίες εβδομάδες.