Θρυαλλίδα εξελίξεων και ανακατατάξεων στο τραπεζικό σύστημα αναμένεται να αποτελέσουν οι αποκαλύψεις για τη δράση στελεχών ελληνικών τραπεζών σε συνεργασία με ξένα επιθετικά distress funds. Το σκηνικό της πολυπαραγωγικής σύγκρουσης ESM, DG Comp, κυβέρνησης και τραπεζιτών είχε εγκαίρως σκιαγραφήσει το sofokleousin.gr από τις 21 Οκτωβρίου.
Το ζήτημα όμως φαίνεται ότι είναι πολύ βαθύτερο φτάνοντας μέχρι και την προσχεδιασμένη κατάρρευση συστημικών τραπεζών με στόχο τον βανδαλισμό των περιουσιακών τους στοιχείων από funds και την ανατροπή του πολιτικού status quo. Υπ αυτό το πρίσμα μόνο τυχαία δεν είναι η διαρκής εκμετάλλευση, από την πλευρά των εταίρων, του ζητήματος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ακόμα και στη συζήτηση για το προσφυγικό καθώς και σε κάθε φάση της διαπραγμάτευσης
Η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά επιχειρεί καιρό να σπάσει τη σχέση διασύνδεσης των τραπεζών με τα media, προσπαθώντας να αποδυναμώσει το μιντιακό λόμπι και τη δυνατότητα παρέμβασης του στις πολιτικές εξελίξεις. Σε αυτό το πλαίσιο αναδεικνύει το μέτωπο κατά της διαπλοκής εντάσσοντας πλέον τη μάχη με τα media στη διαδικασία απόδοσης κοινωνικής δικαιοσύνης.
Το θέμα που, τελεί υπό διερεύνηση, αποκάλυψε η Εφημερίδα των Συντακτών, δίνοντας το έναυσμα για να ανοίξει η συζήτηση για το παρασκήνιο της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, τα κόκκινα δάνεια και το νέο περιβάλλον που δημιουργείται.
Η διάσταση απόψεων μεταξύ της DG Comp και της SSM στο ζήτημα των business και capital action plans ήταν η ρωγμή που επέτρεψε να διαφανούν οι αντίρροπες δυνάμεις που ασκούνταν επί της ελληνικού τραπεζικού συστήματος και κατ επέκταση στην κυβέρνηση.
Παράλληλα η διαμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας του NPL Market και ο καθορισμός των συμμετεχόντων σε αυτό σε συνδυασμό με την εν εξελίξει ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, τη δυναμική αλλαγής της μετοχικής τους σύνθεσης και της ενίσχυσης του ρόλου του ΤΧΣ/ESM ήταν οι καταλύτες για τη διαμόρφωση της επόμενης ημέρας.
Σε αυτό το πλαίσιο εξηγείται και η βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει την επανιδιωτικοποίηση των τραπεζών, καθώς σε διαφορετική περίπτωση και με βάση την αυξημένη παρεμβατικότητα του ESM στο ΤΧΣ αλλά και απευθείας στις τράπεζες ο έλεγχος του ελληνικού τραπεζικού συστήματος θα περνούσε στις Βρυξέλλες και θα μετατρέπονταν σε μοχλό πίεσης προς την κυβέρνηση και την κοινωνία.
Η ισορροπία δυνάμεων που επιτυγχάνεται στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα με την αύξηση θέσεων από ιδιώτες, την ενίσχυση του ρόλου αλλά τον περιορισμό της συμμετοχής του Δημοσίου και το νέο πλαίσιο λειτουργίας συνεχίζει να προκαλεί εκρήξεις.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται συγκρούσεις στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας των τραπεζών, οι οποίες σε συνδυασμό με τη δυναμική που αναπτύσσεται από τις αποκαλύψεις και τα νέα πολιτικά δεδομένα μπορούν να πυροδοτήσουν αλλαγές διοικήσεων και δομών και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Όπως επισημαίνουν καλά πληροφορημένες πηγές οι καραμπόλες προσώπων που αναμένονται στις τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες θα είναι μεγάλες δημιουργώντας νέα δεδομένα και οδηγώντας παραδοσιακούς τραπεζίτες εκτός συστήματος.