Σε μείζονα κυβερνητική προτεραιότητα ανέδειξε τον στόχο για την αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας ο οικονομικός σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη Αλέξης Πατέλης, αναθερμαίνοντας το στόρι και τη συζήτηση, καθώς ο χρόνος για τη δημοσίευση της ετήσιας έκθεσης της MSCI μετράει αντίστροφα.
Ο Αλεξ Πατέλης, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg την περασμένη Παρασκευή επισήμανε τις επιτυχημένες κινήσεις στη διάθεση μετοχών της Εθνικής αλλά και την εισαγωγή του Ελευθέριος Βενιζέλος στο Χρηματιστήριο. Σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την αποκρατικοποίηση της Πειραιώς, η οποία θα προχωρήσει τις επόμενες εβδομάδες. Είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτή θα είναι επίσης μια επιτυχημένη πώληση, σημείωσε.
Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα με μικρή σχετική χρηματιστηριακή αγορά αλλά η διαδικασία για την Πειραιώς είναι ένα παράδειγμα πως μπορούν να μετέχουν στο «ελληνικό στόρι», συνέχισε. Δήλωσε πως δεν έχει ληφθεί ακόμα η απόφαση για το εάν θα διατεθεί το σύνολο του ποσοστού του ΤΧΣ (σ.σ. 27%).
Η Ελλάδα πέτυχε να λάβει την επενδυτική βαθμίδα πέρυσι και στόχος τώρα είναι το ελληνικό χρηματιστήριο να επιστρέψει στις «ανεπτυγμένες» αγορές. Ελπίζω ότι η ανακοίνωση θα γίνει φέτος, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία την επόμενη.
Κάποιοι λένε ότι είναι καλύτερα να μείνουμε στις αναπτυσσόμενες αγορές και να είμαστε ένα «μεγάλο ψάρι σε μια μικρή γυάλα». Η θέση μας είναι απλή: Η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης και πρέπει να είναι μέλος των ανεπτυγμένων αγορών.
Auditor’s note: Timing
Η δήλωση αυτή έρχεται τη στιγμή στο Χρηματιστήριο καταγράφεται αλλαγή σκυτάλης μεταξύ των μετοχών που έχουν υπεραποδόσει και αυτών που υπολείπονται, ενώ παράλληλα παρατηρείται οργασμός νέων πρωτοβουλιών για άντληση κεφαλαίων με IPO’s και εκδώσεις ομολόγων.
Πολιτικά, το timing έχει επίσης ιδιαίτερη σημασία, καθώς ακολουθεί την ψήφιση της ισότητας του πολιτικού γάμου των ομοφύλων και εν μέσω αντιπαράθεσης της κυβέρνησης με αγρότες και φοιτητές και καθώς στις δημοσκοπήσεις καταγράφεται κυβερνητική φθορά κυρίως εξαιτίας του πληθωρισμού.
Για την αναβάθμιση την αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου πάντως απαιτείται διεύρυνση της διασποράς των μετοχών, ιδιαίτερα στην μεγάλη και μεσαία κεφαλαιοποίηση, σταθερότητα στους αυξημένους τζίρους και ενίσχυση εργαλείων στα Παράγωγα. Επίσης, στα κριτήρια της MSCI περιλαμβάνονται και ειδικές προβλέψεις για τη διαφάνεια και τη λειτουργία της αγοράς.