Νέα παράμετρο στην πολιτική εξίσωση αποτελεί η ασθένεια του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς οι ματαιώσεις και αναβολές προγραμματισμένων ταξιδιών και κυβερνητικών διαδικασιών θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε ντόμινο, αναβάλλοντας ή ακόμη και μεταθέτοντας καίριες νομοθετικές και άλλες εξελίξεις.
Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μένει τελικά στην Αθήνα και να μην μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη για το JP Morgan Greek Investment Forum, το επισπευσθέν Υπουργικό Συμβούλιο της Τρίτης να αναβάλλεται, ενώ οι πολιτικές εξελίξεις τρέχουν -και ενίοτε επιταχύνονται-, ο πολιτικός χρόνος στην Ελλάδα φαίνεται να πυκνώνει, κόντρα στις προσδοκίες για παύση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν προγραμματισμένο να ταξιδεύσει στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη όπου θα συμμετείχε στο JP Morgan Greek Investment Forum και θα είχε συνάντηση με τον Τζέιμι Ντίμον. Το ταξίδι όμως ματαιώνεται και η συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού στο event θα είναι διαδικτυακή, όπως ενημέρωσε το Χρηματιστήριο της Αθήνας. Αυτό, είναι αποτέλεσμα της νόσησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με Η1Ν1.
Τί παίζεται με γάμο ομόφυλων
Παράλληλα, αναβάλλεται το επισπευσθέν για σήμερα Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο -μεταξύ άλλων- να ενέκρινε το νομοσχέδιο για το γάμο και τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών. Ταυτόχρονα, συνεδριάζει εκτάκτως και η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, με τον Ιερώνυμο -που κατατάσσεται στους μετριοπαθείς- να ζητά δημοψήφισμα για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
Σε πολιτικό επίπεδο, το κόμμα της ΝΔ φαίνεται εντελώς διχασμένο με 50 συνολικά βουλευτές να κινούνται μεταξύ αποχής και καταψήφισης, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης. Στους πλέον σκληρούς πολέμιους του νομοσχεδίου περιλαμβάνεται ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος φαίνεται να εξελίσσεται σε πόλο νέας εσωκομματικής φράξιας. Ο Μάκης Βορίδης μέχρι στιγμής έχει κρατήσει χαμηλούς τόνους, αποφεύγοντας να υπονομεύσει ενεργά το έργο τ ης κυβέρνησης. η τελική του στάση όμως θα καθοριστεί από τις αποφάσεις που θα λάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το κυβερνητικό του μέλλον. Το δίλλημα είναι σαφές: Ο Βορίδης εντός κυβέρνησης, η ακροδεξιά στον Σαμαρά, ενώ αν μείνει εκτός τότε μπορεί να εξελιχθεί σε… δελφίνο.
Σε αυτό το πλαίσιο και με την πίεση από τη λαϊκή βάση, την εκκλησία και την ακροδεξιά να εντείνεται, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να επιδείξει ότι παραμένει πολιτικά κυρίαρχος.
Ο αιφνιδιασμός Κεραμέως με την ψήφο των αποδήμων
Ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ισορροπεί σε λεπτό στρώμα πάγου εξαιτίας του νομοσχεδίου για το γάμο των ομοφύλων, η υπουργός Εσωτερικών με την έγκριση του πρωθυπουργού δυναμιτίζει τη συζήτηση για την ψήφο των αποδήμων.
Ειδικότερα, η Νίκη Κεραμέως κατέθεσε τροπολογία για την άμεση εφαρμογή της ψήφου των αποδήμων από τις επόμενες εθνικές εκλογές, ενώ η αρχική συμφωνία με τα κόμματα της αντιπολίτευσης ήταν για την άμεση εφαρμογή στις ευρωεκλογές, Η κίνηση πυροδότησε αντιδράσεις από τα κόμματα, με το ΠΑΣΟΚ να διαμαρτύρεται εντονότερα και τον ΣΥΡΙΖΑ σε χαμηλότερους τόνους.
Η κίνηση αυτή πάντως αποτελεί αιφνιδιασμό και για τα στελέχη της ΝΔ, καθώς θα μπορούσε να υποκρύπτει σκοπιμότητες και μηνύματα.
Διατλαντικές επιπλοκές
Η συνάντηση Μητσοτάκη – Ντίμον στη Νέα Υόρκη είχε κατά πολλούς και ακόμη μια διάσταση, αυτή της εξομάλυνσης της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην αντιπαράθεση με τον Χάρη Καρώνη για τον έλεγχο της Viva Wallet. Επισήμως, βέβαια, ο πρωθυπουργός δεν εμπλέκεται σε τέτοια ζητήματα, αλλά το συγκεκριμένο θα μπορούσε να υπονομεύσει τη δυναμική προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περιοδο.
Η Viva Wallet και ο Χάρης καρώνης όμως δεν είναι τα μόνα “αγκάθια” που θα έπρεπε να αντιμετωπίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις ΗΠΑ.
Από τη μια το Μαξίμου δεν κατάφερε να προγραμματίσει συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν, ούτε με τον Άντονι Μπλίνκεν τη δεδομένη χρονική στιγμή, γεγονός που θα είχε αρνητική επίπτωση στην πολιτική και διπλωματική απήχηση του Έλληνα πρωθυπουργού. Ταυτόχρονα, με τον φίλο της Ελλάδας γερουσιαστή Μενέντεζ να διώκεται για σειρά αδικημάτων και την επαναπροσέγγιση με την Τουρκία να εξελίσσεται με ταχύτητα, ο Κυριάκος Μητστοάκης έπρεπε πάσει θυσία να αποφύγει συνάντηση μαζί του. Αν όμως βρισκόταν στη Νέα Υόρκη καια χωρίς κυβερνητικά ραντεβού θα ήταν “άδειασμα” να μην συναντηθεί με τον γερουσιαστή.
Περίπλοκη παραμένει η σχέση του Κυριάκου Μητσοτάκη κα τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο. Μπορεί οι δυό τους να βρήκαν χώρο προσέγγισης, εν τούτοις το χάσμα παραμένει μεγάλο. Στις ΗΠΑ ο Ελπιδοφόρος έχει φανατικούς φίλους και εχθρούς και πολλοί από τους εχθρούς του είναι στενοί φίλοι και υποστηρικτές του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Συνοπτικά, το ταξίδι στις ΗΠΑ θα ήταν μάλλον ένα ναρκοπέδιο, στο οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έπρεπε να πλοηγηθεί, ενώ την ίδια στιγμή οι πιέσεις στην Ελλάδα θα κλιμακώνονταν και ο ίδιος θα ήταν μακριά, επιτρέποντας έτσι την εκδήλωση συγκρούσεων…