Τα επόμενα δέκα χρόνια, η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειές της θα αποτελέσουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τον κόσμο.
Αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση σε περίπου 1.500 παγκόσμιους εμπειρογνώμονες από τον ακαδημαϊκό χώρο, τις επιχειρήσεις και την πολιτική, οι οποίοι κλήθηκαν να αξιολογήσουν 34 παγκόσμιους κινδύνους σε διάστημα δύο ετών και ενός ορίζοντα 10 ετών για την ετήσια Έρευνα Αντίληψης Παγκόσμιων Κινδύνων του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.
Καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί στα περισσότερα μέρη του κόσμου, οι ειδικοί δεν θεωρούν πλέον την κρίση κόστους ζωής το πιο πιεστικό ζήτημα βραχυπρόθεσμα. Αντίθετα, πιστεύουν ότι η παραπληροφόρηση και η αντιπληροφόρηση θα είναι ο σοβαρότερος κίνδυνος τα επόμενα δύο χρόνια.
Υπό το φως σχεδόν τριών δισεκατομμυρίων ανθρώπων που κατευθύνθηκαν στις εκλογικές κάλπες σε διάφορες μεγάλες οικονομίες εκείνη την περίοδο, η ευρεία χρήση παραπληροφόρησης ή αντιπληροφόρησης θα μπορούσε να «υπονομεύσει τη νομιμότητα των νεοεκλεγμένων κυβερνήσεων» και τελικά να οδηγήσει σε αναταραχές με τη μορφή βίαιων διαδηλώσεων. εγκλήματα μίσους ή ακόμη και τρομοκρατία. Σε ορίζοντα 10ετίας, η παραπληροφόρηση αναμένεται να παραμείνει μια σημαντική απειλή, αλλά οι τέσσερις πιο σοβαροί κίνδυνοι που αντιμετωπίζει ο κόσμος προβλέπεται να σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή την επόμενη δεκαετία. Το infograph δείχνει τη διαφορά μεταξύ αυτού που οι ειδικοί θεωρούν βραχυπρόθεσμους κινδύνους και ποιες προκλήσεις θα διαμορφώσουν τον κόσμο μακροπρόθεσμα.
Συμπερασματικά, η 19η έκδοση της Έκθεσης Παγκόσμιων Κινδύνων του WEF διαπιστώνει ότι «ο κόσμος μαστίζεται από ένα δίδυμο επικίνδυνων κρίσεων: κλίμα και συγκρούσεις.
Οι υποκείμενες γεωπολιτικές εντάσεις σε συνδυασμό με την έκρηξη ενεργών εχθροπραξιών σε πολλές περιοχές συμβάλλουν σε μια ασταθή παγκόσμια τάξη που χαρακτηρίζεται από πολωτικές αφηγήσεις, διαβρωτική εμπιστοσύνη και ανασφάλεια. Την ίδια στιγμή, οι χώρες παλεύουν με τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων που σπάνε ρεκόρ, καθώς οι προσπάθειες και οι πόροι προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή υπολείπονται του τύπου, της κλίμακας και της έντασης των γεγονότων που σχετίζονται με το κλίμα που ήδη λαμβάνουν χώρα”, που με τη σειρά τους προσφέρουν το ιδανικό έδαφος για να εξαπλωθεί η παραπληροφόρηση και να διευρυνθούν περαιτέρω οι ρωγμές στην κοινωνία.