Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δέχθηκε τις εκκλήσεις των ΗΠΑ για «ανθρωπιστικές παύσεις» στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς από τους βασικούς Άραβες συμμάχους των ΗΠΑ, οι οποίοι επέμεναν δημόσια σε άμεση κατάπαυση του πυρός.
Το σκηνικό αυτό δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια περιοδείας του Άντονι Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή με φόντο την κλιμακούμενη διεθνή αντίδραση στις επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα, απέναντι στον δυσθεώρητα υψηλό αριθμό των νεκρών στη Γάζα, που προσεγγίζει -αν δεν έχει ξεπεράσει τις 10,000 ανθρώπους- με περίπου τους 5.000 να είναι παιδιά.
Οι κοινές δηλώσεις, που επέτρεψαν την άσκηση δημόσιας πίεσης στις ΗΠΑ είναι αποτέλεσμα συμφωνίας με του Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος επιχειρεί με τον τρόπο αυτό να καταδείξει την κλιμακούμενη πίεση που υφίστανται οι ΗΠΑ από τους συμμάχους και να τη χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης προς το Ισραήλ.
Υπ’ αυτό το πρίσμα, δεν είναι τυχαίες οι δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ ότι οι προσπάθειες για την οργάνωση μιας «ανθρωπιστικής παύσης» στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς προχωρούν. Σε ένα σύντομο σχόλιο σε δημοσιογράφους κοντά στο ιδιωτικό του σπίτι στο Ντέλαγουερ, ο Μπάιντεν είπε «ναι» όταν ρωτήθηκε εάν υπάρχει πρόοδος. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.
Το διπλωματικό status quo
Διεθνώς, το Ισραήλ απομονώθηκε στα Ηνωμένα Έθνη, όπου 120 χώρες ενέκριναν το ψήφισμα για ανθρωπιστική εκεχειρία και μόλις 15 το καταψήφισαν, ενώ 45 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, απείχαν, θέλοντας να αποφύγουν επιδείνωση των σχέσεων με το Ισραήλ, αλλά ταυτόχρονα αδυνατώντας να ταχθούν αναφανδόν στο πλευρό του, όταν γνώριζαν τις φρικαλεότητες στη Γάζα.
Η Τουρκία, που έχει ανεβάσει τους τόνους απέναντι στο Ισραήλ, επιχειρώντας να αναχθεί σε μείζονα εκπρόσωπο της Χαμάς και της Παλαιστίνης στη Δύση, ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ για διαβουλεύσεις.
Η απόφαση ελήφθη «εν όψει της εκτυλισσόμενης ανθρωπιστικής τραγωδίας στη Γάζα που προκλήθηκε από τις συνεχιζόμενες επιθέσεις του Ισραήλ εναντίον αμάχων», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.
Σε τεντωμένο σχοινί
Μια συμφωνία που θα επιτρέπει σε ξένους και διπλής υπηκόους να αρχίσουν να εγκαταλείπουν τη Λωρίδα της Γάζας κινδυνεύει να καταρρεύσει, καθώς η Χαμάς και το Ισραήλ αλληλοκατηγορούνται ότι υπονομεύουν τους όρους της. Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί τη συμφωνία για να απομακρύνει ορισμένους από τους τραυματίες μαχητές της.