Δηλώσεις, κινήσεις και εξελίξεις καταδεικνύουν ότι οι συζητήσεις για εκεχειρία στη Γάζα είναι πλέον ουσιαστικές, αν και δεν είναι απόλυτα σαφές σε ποιά πλατφόρμα διεξάγονται.
Τα τελευταία 24ώρα με επίκεντρο την περιοδεία Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή, καθώς οι νεκροί προσεγγίζουν τους 10,000 με προοπτική να υπερβούν άμεσα, εκδηλώνεται ένα διπλωματικό ντεμαράζ δημόσιων και ηχηρών πιέσεων για εκεχειρία. Μάλιστα, συμμετοχή στο ευρύτερο σκηνικό έχουν τόσο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, όσο και η Χαμάς, ενώ την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις επικύρωσε με δήλωσή του και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.
Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια περιοδείας στη Μέση Ανατολή στάθηκε δίπλα σε ομολόγους του και ηγέτες, όπως ο Μαχμούτ Αμπάς, ενώ αυτοί κατήγγειλαν το Ισραήλ και ζητούσαν άμεση εκεχειρία στη Γάζα. Η δημόσια αυτή εκδήλωση αποτελεί προϊόν καλά συντονισμένης προσπάθειας των ΗΠΑ να αναδιαμορφώσουν το σκηνικό στην περιοχή και να χρησιμοποιήσουν την ένταση αυτή ως μοχλό πίεσης προς το Ισραήλ.
Πάντως, ανοιχτό το ενδεχόμενο εκεχειρίας άφησε για πρώτη φορά και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, δηλώνοντας ότι κάτι τέτοιο είναι δυνατό μόνο με απελευθέρωση όλων των ομήρων από τη Χαμάς. Ο σκληροπυρηνικός πρωθυπουργός του Ισραήλ είχε νωρίτερα “αδειάσει” τον υπερεθνικιστή υπουργό Πολιτισμού του, ο οποίος άφηνε -με δηλώσεις του- ανοιχτό το ενδεχόμενο βομβαρδισμού με πυρηνικά στη λωρίδα της Γάζας.
Τη δυναμική εκεχειρίας και “πλήρους συμβιβασμού” αναγνώρισε με δηλώσεις του αξιωματούχος της Χαμάς, ο οποίος μίλησε επίσης για απελευθέρωση ομήρων. Ο ίδιος διευκρίνισε όμως ότι 60 Ισραηλινοι όμηροι σκοτώθηκαν σε επιδρομές και βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και πως τα πτώματα 24 εκ αυτών παραμένουν θαμμένα στα ερείπια.
Τέλος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία απάντησε “ναι”, εντείνοντας τις προσδοκίες.