Στο Πεκίνο, για την China International Expo βρίσκεται ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου θα πραγματοποιήσει διμερείς επαφές υψηλού επιπέδου για την προώθηση των διμερών σχέσεων.
Στην Κίνα, σε ένα ταξίδι που εμφορείται από αντιφάσεις, βρίσκεται ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς τελευταία στιγμή άλλαξε το πλαίσιο και στο παραπέντε η διάρθρωση της ομάδας που συνοδεύει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Αρχικά, η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Κίνα ήταν προγραμματισμένο να γίνει στο πλαίσιο της China International Import Expo που πραγματοποιείται στη Σαγκάη, εν τέλει όμως ο πρωθυπουργός αφίχθη απευθείας στο Πεκίνο. Επισήμως, μέχρι τελευταία στιγμή τον Κυριάκο Μητσοτάκη επρόκειτο να συνοδεύσει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίσης και ο υφυπουργός αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης, ενώ εν τέλει ο ΥΠΕΞ εξαιρέθηκε. Ανεπισήμως η εξήγηση που δόθηκε ήταν ότι η απουσία Γεραπετρίτη κατεβάζει το διπλωματικό status της επίσκεψης, αιτίαση που προφανώς δεν ισχύει, από τη στιγμή που επικεφαλής της αποστολής τίθεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Στο μεταξύ, στην αποστολή προστέθηκε ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Στσαϊκούρας, ο οποίος επισκέφθηκε την China Import Expo και είχε επαφές στην ελληνική πρεσβεία για το ζήτημα της αγοράς των 250 λεωφορείων.
Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια προσπάθεια να κατεβάσει το επίπεδο της επίσκεψης σε ανεπίσημο, εμφανίστηκε ενώπιο αγήματος υποδοχής χωρίς γραβάτα και με δίχρωμο κοστούμι.
Πρέπει να σημειωθεί ότι στην Κίνα πριν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη βρέθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, το ταξίδι του οποίου έγινε επίσης προσπάθεια να κρατηθεί μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Ο κ. Σκρέκας επισκέφθηκε την Κίνα εκπροσωπώντας την Ελλάδας στα 10 χρόνια της Road and Belt Initiative, όπου εκφώνησε και λόγο.
Οι διαρροές
Από το Μαξίμου διαρρέεται ότι οι επαφές που θα επικεντρωθούν στην προώθηση των διμερών σχέσεων με την Κίνα και ιδιαίτερα στο γεωοικονομικό σκέλος.
Με τον αέρα που φέρνει στην ελληνική οικονομία η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα, η οποία, όπως επισημαίνει η κυβέρνηση, έκλεισε έναν επώδυνο κύκλο πολυετούς κρίσης, ο πρωθυπουργός βρίσκεται στο Πεκίνο. Νωρίτερα επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε στην Απαγορευμένη Πόλη στο Πεκίνο, ενώ αύριο θα έχει σημαντικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, τον Πρωθυπουργό, Λι Τσιάνγκ και τον Πρόεδρο της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης, Τζάο Λετζί.
Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη, προγραμματισμένη εδώ και καιρό, θα αποτελέσει, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, ευκαιρία προκειμένου να συζητηθούν ζητήματα διμερούς συνεργασίας, καθώς και θέματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, με αιχμή τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.
Η επίσκεψη Μητσοτάκη πραγματοποιείται εν μέσω κλιμακούμενων διεθνών γεωπολιτικών εντάσεων, ενώ όμως οι σχέσεις της Κίνας με τη Δύση μπαίνουν σε τροχιά
Στην ατζέντα και η Μέση Ανατολή
Η Ελλάδα διαδραματίζει στην κρίση στη Μέση Ανατολή το ρόλο του πυλώνα σταθερότητας συνομιλώντας με συμμάχους και ηγέτες του αραβικού κόσμου, ενώ η Κίνα, μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε ζητήματα διεθνούς ασφάλειας και ειρήνης.
Στο μέτωπο της οικονομίας και των διμερών σχέσεων, η Αθήνα επιδιώκει: Ενίσχυση διμερών εμπορικών σχέσεων – Αύξηση εξαγωγών – Ενίσχυση τουριστικών αφίξεων.
Επιδιώκουν ρόλο… γέφυρας
Η Ελλάδα, διατηρεί καλές σχέσεις με την Κίνα, ενώ λόγω πολιτισμικών δεσμών και γεωπολιτικής θέσης, μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Κίνα για μια πιο ισόρροπη σχέση.
Στην επίσκεψή του στο Πεκίνο, ο κ. Μητσοτάκης συνοδεύεται από τον υπουργό Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για την Οικονομική Εξωστρέφεια, Κώστα Φραγκογιάννη. Τα δύο κυβερνητικά στελέχη θα επισκεφθούν στη συνέχεια τη Σαγκάη, όπου θα εκπροσωπήσουν τον πρωθυπουργό στην παγκόσμια έκθεση, στην οποία συμμετέχουν 20 ελληνικές επιχειρήσεις…
Την έκθεση σχεδίαζε αρχικά να επισκεφθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως, λόγω των εξελίξεων στην περιοχή, θα επιστρέψει στην Αθήνα μετά τις συναντήσεις με την κινεζική πολιτική ηγεσία.
Οι χειρισμοί γύρω και πριν την επίσκεψη Μητσοτάκη πάντως, έχουν προκαλέσει την ενόχληση της πολιτικής ηγεσίας της Κίνας, η οποία δεν εγείρει το ζήτημα σε αυτή τη φάση, σημειώνει ωστόσο απαξιωτικές και υπονομευτικές συμπεριφορές.