Ο Στέφανος Κασσελάκης νίκησε στο εσωκομματικό μέτωπο, ωστόσο γνωρίζει ότι ακόμα είναι νωρίς για μεγάλες επιθέσεις στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ αντιλαμβάνεται ότι μετά βίας θα του παραδώσουν τα κλειδιά του γραφείου του στην Κουμουνδούρου, ενώ όλα τα υπόλοιπα θα πρέπει να λύσει γρίφους, να μιλήσει με γέροντες και να βρει κρυμμένα σημάδια για να του ανοίξουν πόρτες οι κλειδοκράτορες… Είναι όμως τυχερός, γιατί θα παραμείνει σε προστατευμένο περιβάλλον, ως νεογνό, για καιρό και ότι θα μιλάει με δικούς του όρους, όντας εκτός Βουλής για την επόμενη τετραετία.
Προερχόμενος από τις ΗΠΑ, έχοντας δουλέψει στην καμπάνια του Μπάιντεν, με στενές σχέσεις με τον Ανδρέα Δρακόπουλο (ΙΣΝ), ο Στέφανος Κασσελάκης γνωρίζει καλά ότι το opposition research δεν θα περιοριστεί στα θολά σημεία από τα video του και στις “γκάφες” του στον δημόσιο λόγο, αλλά θα επεκταθεί στα έργα και τις ημέρες του, στις κινήσεις του πριν την είσοδό του, τον τρόπο που προετοιμάστηκε, τα πρόσωπα που έπαιξαν ρόλο και αυτά που θα τον συντροφεύσουν στο εξής…
Μπορεί σε πρώτη φάση το opposition research να επικεντρώθηκε στην εταιρία του πατέρα του Στέφανου Κασσελάκη, στις μέρες ως εργαζόμενος της Goldman Sachs και τα πρώτα του βήματα στη ναυτιλία, έως τις σχέσεις με του την οικογένεια Νομικού και τον Ανδρέα Δρακόπουλο. Ξέρουν όμως και οι… άλλοι ότι δεν έχει νόημα να τον πλαγιοκοπήσουν τώρα, αλλά καθώς θα προσπαθεί να σταθεί και να εκφέρει αντιπολιτευτικό λόγο.
Υπό κηδεμονία
Όντας εκτός Βουλής, ο Στέφανος Κασσελάκης έχει χρόνο να “σουλουπωθεί”, να διαβάσει, να ακούσει και να αποφύγει την ευθεία αντιπαράθεση και σύγκριση με τους εμπειρότερους πολιτικούς, στην οποία θα έβγαινε…ολίγος. Αντ’ αυτού, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, θα εστιάσει στην αποκατάσταση των λαϊκών ερεισμάτων και την οικοδόμηση του δικού του λαϊκού-ιστικου προφίλ. Είναι προφανές -αφού απέφυγε και το debate με την Έφη Αχτσιόγλου- ότι ακολουθεί στρατηγική Μητσοτάκη: Συμμετοχή σε αντιπαραθέσεις από θέση ισχύος, χωρίς άμεσο και ευθύ αντίλογο και αποφυγή της διαδραστικότητας που δημιουργεί συγκρίσεις και εμπεδώνει ανταγωνισμούς.
Ο Στέφανος Κασσελάκης, θα μιλάει απευθείας με την κοινωνία από τα κοινωνικά δίκτυα, θα απαντά σε ερωτήσεις δημοσιογράφων που θα γνωρίζει εκ προοιμίου και θα εκτείθεται διαρκώς στην κοινωνία, όχι όμως στο πολιτικό ρίνγκ της Βουλής. Θα απολαύσει την περίοδο χάριτος που θα του δώσει η κοινωνία, η κυβέρνηση και τα media… θα προετοιμαστεί και θα επιχειρήσει σε χρόνο που θα ορίσει η συγκυρία…
Όλα δείχνουν ότι το προσεχές διάστημα και μέχρι την πολιτική ενηλικίωση του Στέφανου Κασσελάκη, κουμάντο θα κάνουν οι “αντιβασιλείς” και ενδεχομένως η “Υψηλή Πύλη”. Αυτό τον βοηθά, καθώς στη Βουλή θα χρίσει κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο και πρόεδρο της Κ.Ο της επιλογής του, πρόσωπα που θα εκτίθενται, θα αναλαμβάνουν την ευθύνη για λάθη και εν γένει θα είναι αναλώσιμα. Πολλά θα κριθούν από την επιλογή γραμματέων και προσώπων στα όργανα του κόμματος, καθώς οι κινήσεις αυτές θα δείξουν τις προθέσεις του για τον τρόπο εμπέδωσης της εσωτερικής ενότητας και της “περεστρόικα”. Την ίδια στιγμή, ο ίδιος θα μπορεί να βγαίνει από το προστατευμένο περιβάλλον για να κάνει διορθωτικές κινήσεις και να καρπώνεται τα σωστά, οικοδομώντας προφίλ ήρεμης δύναμης.
Πως θα ρίξει τον Μητσοτάκη
Στόχος του Στέφανου Κασσελάκη δεν είναι να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη άμεσα, αλλά να είναι έτοιμος όταν η κόπωση της κυβέρνησης και η έλλειψη εναλλακτικών επιλογών θα θέσουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε θέση αλλαγής σκυτάλης. Έχοντας ισχυρή προσωπικότητα, αλλά ανύπαρκτο πολιτικό εκτόπισμα είναι πιο ευεπίφορος σε σενάρια συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και άλλες δυνάμεις, με διακηρυγμένο στόχο την ανατροπή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Έτσι, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κερδίσει, να μη γίνει άμεσα πρωθυπουργός και να συμβάλλει με τον τρόπο αυτό στη διαμόρφωση ενός ad hoc συστήματος διακυβέρνησης, χωρίς ισχυρά πρόσωπα, με rotation και δυναμική προσαρμοστικότητα.
Οι ισορροπίες στον ΣΥΡΙΖΑ
Παρά τους υψηλούς προεκλογικούς τόνους που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της εσωκομματικής εκλογικής διαδικασίας στον ΣΥΡΙΖΑ, δυναμική διάσπασης δεν φαίνεται να εκδηλώνεται άμεσα και σίγουρα όχι καταλυτικά. Σε αυτό συμβάλλουν οι προφανείς ελλείψεις του νέου προέδρου, ενώ θα παίξει ρόλο και η επιστολή Τσίπρα που αναμένεται προσεχώς. Βέβαια, κυρίως ρόλο παίζει ότι η Ομπρέλα αισθάνεται μεγαλύτερη σιγουριά αντιμετωπίζοντας τον Κασσελάκη, απ ότι τον φυσικό ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.
Έτσι, η μάχη των ανθρώπων του Κασσελάκη για τα κλειδιά των δομών, των διαύλων και επιρροών του κόμματος, δεν είναι εύκολη.
Ήδη, ο Στέφανος Κασσελάκης υποσχέθηκε ότι θα τα αλλάξει όλα. Το ίδιο είχε εξαγγείλει το 2019, μετά την ήττα στις εθνικές εκλογές και ο Αλέξης Τσίπρας. Όμως τότε ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πάρει 31% και τέσσερα χρόνια αργότερα κατρακύλησε κάτω από το 20%(!)…