Να αποτρέψει ένα ακόμη πολιτικό ολίσθημα της κυβέρνησης, αυτή τη φορά στη δολοφονία του 36χροσνου Αντώνη Καρυώτη στον Πειραιά, επιχείρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δημοσιεύοντας προσωπική του δήλωση, αφού τόσο η Attica Group όσο και ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είχαν προσπαθήσει να θολώσουν τα νερά.
Τις εκτεταμένες αρρυθμίες στη λειτουργία της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη έρχεται να επιβεβαιώσει η υπόθεση της αποτρόπαιης δολοφονίας του 36χρονου Αντώνη Καρυώτη από το πλήρωμα του Blue Horizon της Brue Star στον Πειραιά.
Η αρχική δήλωση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και ακόλουθες παρεμβάσεις του, έδειξαν ότι ο υπουργός όχι μόνο αποφεύγει να κατανομάσει αυτό που θα video αποκαλύπτουν, αλλά επιχειρεί να συγκαλύψει ευθύνες και να ποηδηγετήσει τις έρευνες. Ο υπυοργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, έφτασε μάλιστα στο σημείο εξίσωσης δραστών και θύματος, με δήλωση που αργότερα αναγκάστηκε να ανασκευάσει υπό τη σκιά κοινωνικής κατακραυγής.
Την ίδια στιγμή, κατώτερη των περιστάσεων ήταν και η αρχική αντίδραση της Attica Group, η οποία σε μια λακωνική ανακοίνωση απέφυγε να κατανομάσει τα περιστατικά και να αναλάβει τις ευθύνες της απένατνι στην οικογένεια του θύματος.
Αποτέλεσμα να τροφοδοτηθεί κίνημα στα social media και κινητοποιήσεις στην Κρήτη, παρεμποδίζοντας τον ελλιμενισμό του Blue Horizon στο Ηράκλειο.
Στη σκιά αυτών των γεγονότων, ενώ μέσω πλημμυρών, νεκρών και του αέρα που μυρίζει ακόμα καμένο από τις φωτιές, το επικοινωνιακό επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη επιχείρησε να περιορίσει το ρίσκο και να ανακτήσει τον έλεγχο της ατζέντας, εκδίδοντας δήλωση του πρωθυπουργού στα social media, που τον τοποθετεί στην σωστή πλευρά της ιστορίας. Με τον τρόπο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορεί να επικαλεστεί την προσωπική του έγκαιρη τοποθέτηση αν ερωτηθεί σχετικά στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ.
Ευρύτερο κασι αδομικό το πρόβλημα
Οι κινήσεις αυτές, επιβεβαιώνουν το υψηλότερο πολιτικό ρίσκο που αντιμετωπίζει Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαιτίας της αδυναμίας συντονισμού της κυβέρνησης ακόμη και στο βασικό επικοινωνιακό επίπεδο. Επίσης, τα γεγονότα υπογραμμίζουν την επιχειρησιακή ανεπάρκεια και την αποσάθρωση βασικών λειτουργικών που εγγυόνται την ασφάλεια των πολιτών.
Το ζήτημα της βαθειάς ανεπάρκειας του κράτους και της προσπάθειας micromanaging από πολλούς πρωθυπουργός ανέδειξε πρόσφατα σε άρθρο του και ο Αλέξης Παπαχελάς, επισημαίνοντας όμως ότι αυτή η λογική διαχείρισης δεν είναι βιώσιμη. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι τέτοιες εικόνες και η αίσθηση έλλειψης αποτελεσματικής θεσμικής λειτουργίας και διαρκούς παρέμβασης του πρωθυπουργού, δεν συμβάλλε στην προβολή του investment-friendly profile που επιθυμεί ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο διευθυντής της “Καθημερινής” ζητούσε, με το άρθρο του, από τον πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλία ριζικής αναδιάρθρωσης του κράτους. Η ΔΕΘ, μπορεί να αποτελέσει το ιδανικό βήμα για την αναγγελία ενός τέτοιου σχεδίου. Μέχρι στιγμής, όμως, τέτοιες σκέψεις δεν περιλαμβάνονται στα όσα διαρρέονται για την επικείμενη ομιλία του πρωθυπουργού.
Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη
«Δεν το χωράει το μυαλό, ούτε και το ανέχεται η στοιχειώδης ηθική», σημειώνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας τη φρίκη και τον αποτροπιασμό του για το θάνατο του 36χρονου στον Πειραιά.
Ολόκληρη η ανάρτηση Μητσοτάκη:
«Όπως όλοι μας, σήμερα, νιώθω αποτροπιασμό και φρίκη για το αδιανόητο τέλος που βρήκε ένας συνάνθρωπός μας, στο λιμάνι του Πειραιά. Δεν το χωράει το μυαλό, ούτε και το ανέχεται η στοιχειώδης ηθική.
Δεν θα αναφερθώ σε όσα η Δικαιοσύνη και το κράτος ερευνήσουν και θα εντοπίσουν. Ή στους ενόχους που θα τιμωρηθούν για την υπόθεση. Όλα αυτά θα γίνουν. Αλλά, δυστυχώς, δεν αρκούν για το βάρος των στιγμών.
Στέκομαι ιδιαίτερα στο συγκλονιστικό μήνυμα που εκπέμπει αυτή η τραγωδία: έναν συνδυασμό από ανευθυνότητα και κυνισμό, περιφρόνηση και αδιαφορία. Που τελικά γίνεται βία. Και έτσι ξαφνικά, χάνεται ένα παιδί της διπλανής μας πόρτας…
Όπως όλοι, είμαι δίπλα στην οικογένεια του θύματος. Ξέρω, όμως, ότι τίποτα δεν τον φέρνει πίσω για να ακούσει τη συγγνώμη ενός συλλογικού αναστοχασμού. Η απώλειά του, ωστόσο, παραμένει ένα σήμα κινδύνου, αφύπνισης και ανάταξης.
Το χθεσινό γεγονός της ντροπής δεν εκφράζει τη χώρα που θέλουμε. Και πιστεύω ότι καμιά Ελληνίδα και κανένας Έλληνας δεν θα ήθελε να το δει ως εικόνα του στον καθρέφτη της πραγματικότητας.
Στη μνήμη του Αντώνη, λοιπόν, η Πολιτεία θα κάνει το καθήκον της. Αλλά και καθένας ας υπηρετήσει υπεύθυνα τον ρόλο που του αναλογεί. Αλληλέγγυος με τους γύρω του. Γιατί αγαπώ τη ζωή και τον τόπο, σημαίνει αγαπώ τους ανθρώπους».