Μολονότι η χθεσινή διακράτηση της κρίσιμης περιοχής των 1.260 μονάδων και η αντίδραση έως τις 1.276,52 μονάδες έδωσε ελπίδες φυγής προς τα εμπρός, καθώς καταγράφηκε και πολύ αυξημένος τζίρος που ξεπέρασε τα 107 εκατ. ευρώ, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, καθώς σήμερα η αγορά έδειξε πολύ μουδιασμένη εικόνα, αδυνατώντας να συνεχίσει την αντίδρασή της.
- Δε δείχνει να πιστεύει σε κάτι τόσο κομβικό άμεσα η αγορά
- Πέμπτη πτωτική συνεδρίαση στις έξι τελευταίες
- Ο Γ.Δ. κρατάει την κρίσιμη ζώνη των 1.260 – 1.270 μονάδων
Σε ένα έτσι κι αλλιώς αρνητικό διεθνές κλίμα, το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε για πέμπτη συνεδρίαση πτωτικά στις έξι τελευταίες, κάτι που ασφαλώς επιβεβαιώνει την κόπωση αλλά και την απουσία νέων καταλυτών που θα μπορούσαν να ιντριγκάρουν τους ισχυρούς. Δεδομένου ότι την Παρασκευή το βράδυ έχουμε την προγραμματισμένη έκθεση του καναδικού οίκου DBRS που θα αποφανθεί για το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας, η εικόνα του χρηματιστηρίου προβληματίζει αρκετούς, που διακρίνουν ότι η αγορά δεν φαίνεται να πιστεύει πως θα έχουμε κάποια αναβάθμιση άμεσα.
Όσο κι αν έχει προεξοφληθεί η αναβάθμιση από την 8μηνο κούρσα που έφερε το Γ.Δ. έως το +44% και τις τράπεζες έως το +70%, το γενικότερο προφίλ της αγοράς τη Δευτέρα όπου υπήρξε άδειασμα -2,47%, αλλά και σήμερα, δεν δείχνει ότι βλέπει ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας. Όπως σημειώνουν κάποιοι, οι οίκοι αξιολόγησης δεν έχουν κανένα λόγο για βιαστούν στη (θετική) ετυμηγορία τους, καθώς έχουν την Ελλάδα ήδη εδώ και 13 χρόνια στην κατηγορία junk, οπότε λίγες εβδομάδες ή μερικοί μήνες ακόμα, δεν αλλάζουν σημαντικά την κατάσταση.
Ηλ. Ζαχαράκης: Πιο πιθανή μια κίνηση από τον S&P τον Οκτώβριο
Ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης σε δηλώσεις του στο CrisisMonitor.gr τονίζει πως δεν θεωρεί δεδομένη την αναβάθμιση από τον οίκο DBRS την Παρασκευή, επισημαίνοντας πως πιο πιθανή θεωρεί μια κίνηση από τον οίκο Standard and Poor’s στις 15 Οκτωβρίου, ενώ δεν πιστεύει ότι στις 15 Σεπτεμβρίου η Moody’s θα κάνει κίνηση αλλαγής βαθμίδας.
Από εκεί και πέρα, ο κ. Ζαχαράκης επισημαίνει πως «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αγορά έχει δώσει πάρα πολύ σημαντικά κέρδη φέτος, υπάρχουν μετοχές με κέρδη 80%, 100% ή 145% το 8μηνο, οπότε εύλογα βγαίνουν κατά καιρούς απότομες πωλήσεις».
Σκιές πάνω από την κυβέρνηση
Την ίδια ώρα, υπάρχουν και αρκετοί που διακρίνουν… σκιές πάνω από την κυβέρνηση, η οποία «έκαψε» σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο σε μόλις 70 ημέρες διακυβέρνησης, ακυρώνοντας στην ουσία το ισχυρό – και πανηγυρικό – momentum που επικράτησε μετά τις δύο θριαμβευτικές εκλογικές αναμετρήσεις.
Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα στις πρώτες ημέρες της 2ης τετραετίας άλλαξε ένας κομβικός υπουργός (Μηταράκης), ενώ οι φυσικές καταστροφές, οι φωτιές, οι πλημμύρες, η εισβολή χούλιγκανς από χώρες των Βαλκανίων και όλα τα περιστατικά της καθημερινότητας, έχουν αντανάκλαση στην κυβερνητική λειτουργία και σε κυρίαρχες δομές του κράτους, τη δασοπυρόσβεση, την πολιτική προστασία, την αστυνομία, το λιμενικό κ.ο.κ.
Μολονότι, τουλάχιστον προς το παρόν, η οικονομία δεν έχει επηρεαστεί από αυτές τις καταστροφές, είναι σαφές ότι το ευρύτερο κλίμα δυσαρέσκειας απλώνεται σε σημαντικό τμήμα της κοινωνίας. Και όλα αυτά λαμβάνουν χώρα παραμονή των εγκαινίων της 87ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, που συνήθως χρησιμοποιείται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και τους πρωθυπουργούς για «διαφήμιση» των πεπραγμένων αλλά και αυτών που σχεδιάζονται στην οικονομία και τις μεταρρυθμίσεις.
Το Σάββατο όμως, ο πρωθυπουργός μάλλον θα είναι σε θέση άμυνας, απολογίας και αδυναμίας, καθώς η πραγματικότητα οδήγησε σε αλλαγή ατζέντας, μακριά από πανηγυρισμούς και επισημάνσεις επιτυχιών σε οικονομικό επίπεδο. Θα εστιάσει στις μεταρρυθμίσεις και στις διαρθρωτικές αλλαγές στο κράτος, με αφορμή και όλα τα δυσμενή περιστατικά, αλλά βεβαίως δεν μπορεί να λείψει η οικονομική ατζέντα. Μένει βεβαίως να δούμε αν η κυβέρνηση θα πάει στη ΔΕΘ με… bonus μια αναβάθμιση.
Τι έδειξε το ταμπλό
Την Τετάρτη λοιπόν ο Γ.Δ. έκλεισε στις 1.273,48 μονάδες με μικρές απώλειες 0,24%, έχοντας υψηλό ημέρας στις 1.279,42 μονάδωες (+0,23%) και χαμηλό στις 1.266,44 μονάδες (-0,79%). Ο τζίρος ήταν πολύ μειωμένος καθώς κατήλθε στα 74,17 εκατ. ευρώ, ένδειξη της στάσης αναμονής από τους ισχυρούς.
Ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης έκλεισε στις 3.079,32 μονάδες με πτώση 0,21%, ο Mid Cap ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 2.087,26 μονάδες με απώλειες 1,10% που ήταν και το χαμηλό ημέρας, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχασε εκ νέου τις 1.000 μονάδες κλείνοντας στις 995,88 μονάδες με πτώση 0,96%.