Εκτιμήσεις που παραπέμπουν περισσότερο σε wishful thinking καταγράφει δημοσκόπηση του Bloomberg σε οικονομολόγους, καθώς προβλέπουν μία ακόμη αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ, πιθανότατα τον Σεπτέμβριο και έναρξη του κύκλου αποκλιμάκωσης τον Μάρτιο, ένα μήνα νωρίτερα από την προηγούμενη έρευνα.
Καθώς ο κύκλος σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής φαίνεται ότι βρίσκεται στην εκπνοή του, η προσοχή όλων στρέφεται στην έναρξη του κύκλου αποκλιμάκωσης. Σε δημοσκόπηση του Bloomberg οι οικονομολόγοι προβλέπουν μία ακόμη αύξηση τον Σεπτέμβριο και σταδιακή υποχώρηση του κόστους δανεισμού από τον Μάρτιο.
Αν και στο Bloomberg σχολιάζουν ότι οι οικονομολόγοι παραμένουν ασυγκίνητοι από την υποχώρηση του πληθωρισμού, εν τούτοις στα στοιχεία που παρατίθενται είναι σαφές ότι ο δομικός πληθωρισμός -που συγκεντρώνει τις υποβόσκουσες πιέσεις- διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, χωρίς σαφή πτωτική τάση.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι οικονομολόγοι αναμένουν μεσοσταθμικά αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο στο 4%, όπου και θα κορυφωθούν, ενώ ακολούθως εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα ανοίξει εντός 6μηνου τον κύκλο αποκλιμάκωσης, ήτοι τον Μάρτιο. Στην προηγούμενη έρευνα οι οικονομολόγοι προέβλεπαν μείωση των επιτοκίων τον Απρίλιο του 2024.
Η νέα δημοσκόπηση
Στις διάμεσες εκτιμήσεις τους, οι οικονομολόγοι που απάντησαν στην έρευνα του Bloomberg προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,25% τον Σεπτέμβριο, ανεβάζοντας το κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη στο 4%.
Την ίδια στιγμή, οι ερωτηθέντες εκτιμούν ότι οι αξιωματούχοι θα αρχίσουν να μειώνουν το κόστος δανεισμού τον Μάρτιο, έναν μήνα νωρίτερα από ό,τι πίστευαν προηγουμένως.
Τα αποτελέσματα έρχονται καθώς οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες επανεξετάζουν τη στρατηγική τους. Η πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε ότι στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 13-14 Σεπτεμβρίου θα εξεταστεί η 10η συνεχόμενη αύξηση ή μια παύση. Ωστόσο, η Κριστίν Λαγκάρντ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσωρινής παύσης στην επόμενη συνεδρίαση.
Τα στοιχεία για που έχουν συσσωρευθεί μετά την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ, καταδεικνύουν ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός – μια μέτρηση που παρακολουθούσαν προσεκτικά – πιθανότατα έχει κορυφωθεί. Επιπλέον, μια ξεχωριστή δημοσκόπηση σε καταναλωτές αποκάλυψε ότι οι προσδοκίες για αύξηση των τιμών στις 20 χώρες της ευρωζώνης μειώθηκαν περαιτέρω, αν και παραμένουν πάνω από τον στόχο του 2%.
Οι αγορές χρήματος επί του παρόντος τιμολογούν πιθανότητα 70% για αύξηση της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης τον επόμενο μήνα.
Εκτός από τον πληθωρισμό, πλέον οι προειδοποιητικές ενδείξεις αδυναμίας των οικονομιών εντείνονται. Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Φ. Πανέττα απηύθυνε προτροπή για σύνεση «στη βαθμονόμηση της νομισματικής μας πολιτικής, εάν θέλουμε να επιτύχουμε τον στόχο μας για τον πληθωρισμό χωρίς να βλάψουμε άσκοπα την οικονομική δραστηριότητα».
Ενώ η Ευρωζώνη έχει μέχρι στιγμής αποφύγει την ύφεση και είναι πιθανό να συνεχίσει να το κάνει, το μεγαλύτερο μέλος της — η Γερμανία — υπέστη χειμερινή ύφεση και έμεινε στάσιμη το δεύτερο τρίμηνο. Οι οικονομολόγοι αναμένουν άλλο ένα τρίμηνο μηδενικής ανάπτυξης τους τρεις μήνες έως τον Σεπτέμβριο και εξακολουθούν να βλέπουν τη γερμανική παραγωγή να συρρικνώνεται κατά 0,3% φέτος, με τις προοπτικές για το 2024 επίσης να μετατοπίζονται στο 0,8% από 1%.