Πτωτικά εκτονώθηκε η πλαγιοκαθοδική συσσώρευση στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, επ αφορμής της επιβεβαίωσης των προσδοκιών για είσοδο της Τράπεζας Πειραιώς στον MSCI Standard Greece, από τον οποίο τελικά εξαιρέθηκε η Τέρνα Ενεργειακή.
Τα ισχυρά χαρτοφυλάκια είχαν από καιρό δείξει τις διαθέσεις τους για απομόχλευση, κάτι που ωστόσο δεν ευνοούσε η θερινή ραστώνη. Επίσης, οι Έλληνες θεσμικοί και οι market makers έπαιζαν σκάκι στο ταμπλό, αφήνοντας πρώτα τις πιέσεις να συσσωρευτούν και παρενέβαιναν επιλεκτικά στο τέλος, απορροφώντας σημαντικό μέρος της προσφοράς σα χαμηλά ημέρας, χτίζοντας έτσι μέσους όρους και τεχνική εικόνα σε μετοχές και γενικό δείκτη.
Η διόρθωση, σε αυτή τη φάση, ήταν αναμενόμενη και θεωρείται απόλυτα υγιής, καθώς το ελληνικό Χρηματιστήριο έχει υπεραποδόσει των διεθνών, ενώ οι τράπεζες που βρέθηκαν στο επίκεντρο έχουν δώσει σημαντικά κέρδη, τα οποία κάποια στιγμή θα κλείδωναν οι παίχτες και επενδυτές. Η παρούσα φάση προσέφερε όλες τις απαιτούμενες αφορμές: Οι προσδοκίες επαληθεύτηκαν για Πειραιώς και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ η ολοκλήρωση της σεζόν ανακοίνωσης αποτελεσμάτων και η θερινή ραστώνη συνέβαλλαν στην ολοκλήρωση του κύκλου.
Τη διόρθωση οδηγούν οι τραπεζικές μετοχές, με τον ΔΤΡ να καταγράφει σερί πέντε πτωτικών συνεδριάσεων, που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ 11μηνου. Η κόπωση της αγοράς ήταν πρόδηλη καιρό, ωστόσο η υποχώρηση του τζίρου περιόριζε τα περιθώρια εξόδου μεγάλων παιχτών, οι οποίοι δεν ήθελαν να προκαλέσουν πανικό και να πουλήσουν σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα. Έτσι, πωλητές και αγοράστές έπαιζαν κρυφό με τις μετοχές να κινούνται εν γένει πλαγιοκαθοδικά. Στη συνεδρίαση της Παρασκευής η καθοδική εκτόνωση ξεκαθάρισε την κατάσταση. Η πλάστιγγα έγειρε υπέρ των πωλητών όταν παραβιάστηκε με ένταση η στήριξη των 1306 μονάδων, απ’ όπου διερχόταν ο κινητός μέσος των 30 ημερών, καθώς ενεργοποιήθηκαν εντολές stop long και αρκετοί παίχτες άρχισαν να αυξάνουν το short interest στα Παράγωγα.
Το ερώτημα που ανακύπτει τώρα είναι που θα σταματήσει η πτώση. Η αγορά παραμένει σε υπεραγοασμένη ζώνη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα συνεχίσει να υποχωρεί ακατάσχετα. Μέχρι στιγμής, όλες οι ενδείξεις παραπέμπουν σε ελεγχόμενη εκτόνωση, αλλά ακόμη και η έξαρση των πωλήσεων δεν αλλάζει ουσιαστικά τη θετική εικόνα.
Τεχνικά, η υποχώρηση κάτω από 1306 μονάδες οδηγεί στην επόμενη στήριξη στις 1280 μονάδες, όπου αναμένεται να υπάρξει μάχη, η ένταση της οποίας θα φανεί από την αποφασιστικότητα των πωλητών. Οι εν δυνάμει αγοραστές δεν φαίνονται διατεθειμένοι να εξαντλήσουν τη ρευστότητά τους σε αγορές όσο δείκτες και μετοχές διατηρούν RSI πάνω από 60.
Το ενδεχόμενο να εκδηλωθεί τεχνική αντίδραση βραχύβιου χαρακτήρα, μετά τις σημαντικές σωρευτικές απώλειες δεν μπορεί να αποκλειστεί και θα εξαρτηθεί και από το γενικότερο κλίμα. Πάντως, τα έως τώρα στοιχεία συνηγορούν ότι η διορθωτική κίνηση θα ολοκληρωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα και αφού αρχίσει να αυξάνεται ο τζίρος.
Στο ταμπλό
Η δυναμική της πτώσης αποτυπώνεται ξεκάθαρα στο ταμπλό με 95 πτωτικούς, 8 ανοδικούς και 18 αμετάβλητους τίτλους. Ο τζίρος αυξήθηκε πάνω από 20% από την προηγούμενη συνεδρίαση ξεπερνώντας τα 100 εκατ., φτάνοντας στα 103 εκατ., που αποτελεί υψηλό των επτά τελευταίων συνεδριάσεων. Εξ αυτών, μόλις τα 7,3 εκατ. αφορούσαν πακέτα. Από τον συνολικό τζίρο των 103,7 εκατ., τα 94,7 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.
Ο αυξημένος τζίρος στην πτώση δεν είναι ο καλύτερος οιωνός, παραμένει όμως σημαντικά χαμηλότερος από της ανόδου.
Στατιστικά
Επίσης το σημερινό κλείσιμο του ΓΔ σηματοδοτεί το χαμηλότερο κλείσιμο των τελευταίων 25 συνεδριάσεων. Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σταθερά σε αρνητική περιοχή, υποχωρώντας μέχρι τις 1281,88 μονάδες (-2,39%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1287,65 (-1,95%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1286,86 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,01%.
Συνολικά, σε εβδομαδιαία βάση ο Γενικός Δείκτης σημείωσε τρεις σερί πτωτικές συνεδριάσεις και μόλις μία ανοδική, ενώ σωρευτικά οι απώλειες ανέρχονται στο 2,48%. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημείωσε απώλειες 4,14%.
Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ καταγράφει κέρδη 38,4% και ο ΔΤΡ κέρδη 63,83%.
Movers & Shakers