Εκρηκτικό κοκτέιλ για την ύψους 2 τρισ. τουριστική βιομηχανία της Ευρώπης διαμορφώνουν η κλιματική αλλαγή -όπως εκδηλώνεται μέσα από ακραίους καύσωνες- και οι δασικές πυρκαγιές και μεγα-πυρκαγιές που εκδηλώνονται κατά μήκος της Μεσογείου και με ένταση, καταστρέφοντας τουριστικά θέρετρα.
Προβλήματα και κινδύνους που διαχρονικά έχουν υποτιμηθεί και υποεκτιμηθεί φέρνουν στην επιφάνεια οι πυρκαγιές του 2023 στην Ελλάδα. Το Bloomberg επικαλείται ήδη καθηγητές όπως ο Ευθύμης Λέκκας που μιλούν για φαινόμενο ερημοποίησης μεγάλων περιοχών της Ελλάδας, λόγω του συνδυασμού των πυρκαγιών και του ακραίου καύσωνα.
Σειρά προβλημάτων που κείτονταν κάτω από την επιφάνεια για χρόνια, αποκαλύπτουν οι φωτιές στη Ρόδο, επιβεβαιώνοντας τα όσα είχαν φέρει στο προσκήνιο οι φωτιές του 2021, χωρίς όμως να αντιμετωπιστούν.
Γεωοικονομικοί κίνδυνοι…
Ο κίνδυνος το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας να καταστεί παρωχημένο προοδευτικά, το ρίσκο μεγάλων διακυμάνσεων στην τουριστική κίνηση και η διαμόρφωση νέων standards κινδύνου για τουριστικές περιοχές, αποτελούν παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε τεκτονικές αλλαγές την τουριστική βιομηχανία. Εφόσον πάντως δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα οι κίνδυνοι που απορρέουν από τις μεμονωμένες απειλές και τον συνδυαστικό αντίκτυπό τους, τότε γεννώνται νέες απειλές εγκατάλειψης υπαίθρου και ιδιαίτερα των νησιών, καθώς και κλιματικής ερημοποίησης.
…με γεωπολιτικό αποτύπωμα
Η συνθετική προοπτική απεικόνιση των κινδύνων αυτών, στο γεωοικονομικό και γεωπολιτικό αποτύπωμα της Ελλάδας προκαλούν… τρόμο.
Ο αντίκτυπος της περαιτέρω μείωσης των κατοίκων και της οικονομικής δραστηριότητας των νησιών ή ακόμα και της προοπτικής να συμβεί αυτό, τη στιγμή που η Ελλάδα δηλώνει ετοιμότητα για εμπλοκή σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση διμερών διαφορών με την Τουρκία, στις οποίες περιλαμβάνεται η επήρεια των νησιών του Αιγαίου, μπορεί να προκαλέσει μεταβολές στο status quo.
Το νέο περιβάλλον
Η κλιματική αλλαγή αναμένεται να κάνει αγνώριστο τον τουριστικό καιρό σε ορισμένα μέρη.
Μια μελέτη του 2019 προέβλεψε ότι το κλίμα της Μαδρίτης το 2050 θα μοιάζει με τη βορειοαφρικανική πόλη του Μαρακές. Το Λονδίνο θα μοιάζει περισσότερο με τη Βαρκελώνη και η Στοκχόλμη με τη Βουδαπέστη. Αυτό θα ήταν μια τεκτονική αλλαγή για την ταξιδιωτική και τουριστική βιομηχανία της Ευρώπης, η οποία συνεισέφερε 1,9 τρισεκατομμύρια ευρώ στην περιφερειακή οικονομία πέρυσι και να χαρτογραφήσει εκ νέου τα ταξιδιωτικά μοτίβα με τρόπο που πιθανότατα θα προκαλέσει πλήγμα σε ορισμένες χώρες της νότιας Ευρώπης.
Οι καύσωνες θα ενταθούν
Ο κλάδος μπορεί να μην το έχει λάβει πλήρως υπόψη αυτό ακόμη.
«Υπάρχει ακόμη ένα μεγάλο μέρος της βιομηχανίας που κυριολεκτικά μόλις ξυπνά», δήλωσε η Catharina Martinez-Pardo, συνεργάτιδα του Boston Consulting Group που ειδικεύεται στο κλίμα και τη βιωσιμότητα στη φιλοξενία. «Δεν νομίζω ότι είναι πραγματικά έτοιμοι».
Το Bloomber περιγράφει το θέαμα
Σε αναλυτικό και εκτενές ρεπορτάζ το Bloomberg περιγράφει αυτό που βίωσαν οι τουρίστες στη Ρόδο:
Περίπου 19,000 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν το Σαββατοκύριακο από τη Ρόδο καθώς οι πυρκαγιές συνέχισαν να πυρπολούν και οι πτήσεις ακυρώθηκαν. Τις τελευταίες μέρες, οι λουώμεοι παρακολουθούσαν τα πυροσβεστικά αεροπλάνα που έκαναν υδροληψίες για να πάρουν προμήθειες – ένα απόκοσμο σκηνικό για ανθρώπους που κολυμπούσαν ή έκαναν θαλάσσια σπορ.
Το σκηνικό αυτό αποτυπώνεται πιο βαθιά στη συνείδηση από τις εικόνες που βλέπου από απόσταση, τα λόγια αυτά θα εντυπωθούν σε μυαλά και τα προσεχή καλοκαίρια θα αποτελέσουν πρόκληση…. για τους τουριστικούς πράκτορες. Αυτό σημαίνει ότι οι καμπάνιες που θα διοργανωθούν θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το σύνολο των προβλημάτων που δημιουργούνται, ξεκινώντας από το συλλογικό… τραύμα.
Τουρίστες σαν πρόσφυγες
Στο ίδιο ρεπορτάζ περιγράφονται και άλλες εικόνες, ακόμα πιο δυνατές:
Το Σαββατοκύριακο, πολλοί τουρίστες που είχαν κάνει ημερήσιες εκδρομές δεν μπορούσαν να επιστρέψουν στα ξενοδοχεία τους για να παραλάβουν τα διαβατήρια και τα υπάρχοντά τους. Ένα καταφύγιο στο Φαληράκι φιλοξένησε τουλάχιστον 100 άτομα, μερικοί από αυτούς ακόμα με τα μαγιό τους. Αυτό περιλάμβανε την παροχή ενός μπουφέ με φρέσκο καρπούζι και άλλα φαγητά.
Κατά τα άλλα, οι τουρίστες που στεγάζονταν σε αθλητικές εγκαταστάσεις, συνεδριακά κέντρα, ξενοδοχεία και δημόσια κτίρια έλαβαν φαγητό και νερό, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας.
Στο αεροδρόμιο της Ρόδου έχει δημιουργηθεί ειδικός χώρος με πτυσσόμενα κρεβάτια για οικογένειες με παιδιά και άτομα με ειδικές ανάγκες, ανακοίνωσε το υπουργείο.
Το ολέθριο λάθος
Και το κερασάκι στην Τούρτα… Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για κλιματική αλλαγή και για πόλεμο με τις φλόγες. Οι ατάκες αυτές θα ήταν ωραίες πολιτικά, αν απευθύνονταν μόνο στο εσωτερικό, επειδή όμως μεταφράστηκαν και έναν τον κύκλο του κόσμου, απλά επιδεινώνουν το τραύμα…