Πρόωρη αποπληρωμή των δανείων διάσωσης του EFSF-ESM προανήγγειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Bloomberg, κίνηση που θεωρείται ως επιπλέον εξασφάλιση προς τις αγορές και τους εταίρους για την επιστροφή της Ελλάδας στο δρόμο της δημοσιονομικής σταθερότητας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει δάνεια διάσωσης νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα σε ένα σίγουρο μήνυμα προς τις χρηματοπιστωτικές αγορές κατά την έναρξη της δεύτερης θητείας του.
«Θα είμαστε σε θέση πριν από το τέλος του έτους να αποπληρώσουμε πραγματικά νωρίτερα», είπε ο Μητσοτάκης την Τρίτη κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο Bloomberg Television στην Αθήνα.
«Είναι μια δέσμευση προς τους επενδυτές», κατέληξε.
Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει ήδη αποπληρώσει το πλήρες ποσό των δανείων που χορηγήθηκαν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πριν από το χρονοδιάγραμμα και έχει αρχίσει να αποπληρώνει νωρίς τα διμερή δάνεια GLF που χορηγήθηκαν από ευρωπαϊκές χώρες.
Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας είναι ζήτημα μερών ή εβδομάδων μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, αναθερμαίνοντας τις προσδοκίες για αναβάθμιση από Scope και DBRS.
Διάλογος με τις αγορές πριν από τη Βουλή
Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη έρχεται πριν από λάβει η κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης και πριν ξεκινήσει η συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει την προέλευση των κεφαλαίων που θα χρησιμοποιηθούν γι αυτό το σκοπό. Όπως φαίνεται, στόχος της δήλωσης του Έλληνα πρωθυπουργού είναι να χτίσει εμπιστοσύνη με τις αγορές και να ενισχύσει τις σχέσεις με τους εταίρους.
Επίσης δεσμεύτηκε να επιταχύνει τις προσπάθειές του για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και τη μείωση του χρέους.
«Θέλω να συνεχίσω να κάνω την Ελλάδα έναν πολύ ελκυστικό προορισμό για ξένες επενδύσεις», είπε. «Όχι μόνο επικεντρωνόμαστε στην ανάπτυξη, αλλά θέλουμε επίσης να διασφαλίσουμε ότι ο λόγος του χρέους μας προς το ΑΕΠ θα συνεχίσει να μειώνεται με πολύ γρήγορο ρυθμό».
Η πρόωρη εξόφληση ερμηνεύεται από το Bloomberg ως σημειολογικά ισχυρή κίνηση από τον Μητσοτάκη καθώς προσπαθεί να γυρίσει σελίδα από τα χρόνια της χρηματοπιστωτικής αναταραχής.
Η Moody’s Investors Service και η Scope Ratings δήλωσαν και οι δύο ότι η εκλογική νίκη του Μητσοτάκη ήταν ένα πιστωτικό θετικό γεγονός για τη χώρα.
Ανεβαίνουν τα ομόλογα
Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων μειώνονται περισσότερο από τις αποδόσεις της Ιταλίας και της Γερμανίας. Οι επενδυτές έχουν συσσωρευτεί σε ελληνικά ομόλογα φέτος με την προσδοκία ότι η χώρα θα ανακτήσει μια επενδυτική βαθμίδα, με αποτέλεσμα να επιτύχουν τις καλύτερες επιδόσεις στον ανεπτυγμένο κόσμο. Αυτό έχει μειώσει το κόστος δανεισμού για την Ελλάδα σε τέτοιο βαθμό που πληρώνει τώρα λιγότερο από την Ιταλία, παρόλο που το χρέος της Ρώμης θεωρείται πιο ασφαλές από τις εταιρείες αξιολόγησης.
«Διαπραγματευόμαστε ήδη σαν να είμαστε χώρα επενδυτικής βαθμίδας, αλλά χρειαζόμαστε και την επίσημη σφραγίδα έγκρισης από τους οίκους αξιολόγησης», είπε ο Μητσοτάκης.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ελλάδας μειώθηκε σχεδόν 80 μονάδες βάσης φέτος στο 3,7%, σε σύγκριση με πτώση 10 μονάδων βάσης των ισοδύναμων γερμανικών τραπεζογραμματίων σε περίπου 2,5%.
Η διαφορά απόδοσης μεταξύ των ομολόγων αναφοράς Ελλάδας και Ιταλίας έφτασε τις μείον 50 μονάδες βάσης, το χαμηλότερο στην ιστορία.
ΟΙ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΕΣ ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ:
- Scope Ratings (BB+): 4 Αυγούστου
- DBRS Morningstar (BB): 8 Σεπτεμβρίου
- Moody’s (Ba3): 15 Σεπτεμβρίου
- S&P (BB+): 20 Οκτωβρίου
- Fitch (BB+): 1 Δεκεμβρίου
Το Bloomberg αναφέρεται στην προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ, όπου η διαχείριση της οικονομίας έγινε κεντρικός πυλώνας, με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν να έχει ανακάμψει σχεδόν στο σημείο που ήταν όταν η χώρα έχασε την ικανότητά της να αποπληρώσει το χρέος της το 2010. Η ανεργία έχει μειωθεί περισσότερο από το μισό από την κορύφωσή της 28% και οι μετοχές και τα ομόλογα έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.
Άνοδο άνω του 39% σημειώνει φέτος ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Ο Μητσοτάκης δήλωσε επίσης ότι θα επιδιώξει να αντιμετωπίσει το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας, το οποίο, λόγω του σοκ στις τιμές της ενέργειας, έφτασε στο 9,6% του ΑΕΠ το 2022 από 5,5% το προηγούμενο έτος.
Η διευκόλυνση αυτή ήταν μέρος του πρώτου προγράμματος οικονομικής στήριξης για την Ελλάδα, που συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2010 ύψους 53 δισ. ευρώ. Μέχρι τώρα η χώρα έχει αποπληρώσει λίγο περισσότερα από 8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,6 δισ. ευρώ ήταν πρόωρη αποπληρωμή.