Φόβοι για εκατοντάδες νεκρούς από το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, καθώς παρά τις ολονύχτιες έρευνες από τις αρχές, δεν βρέθηκαν επιζώντες παρά μόνο κι άλλα πτώματα, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο σκάφος που ανετράπη και βυθίστηκε επέβαιναν έως και 750 άτομα.
Συνολικά το Λιμενικό και το Πολεμικό Ναυτικό έχουν διασώσει 104 άτομα, εκ των οποίων 30 νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, ενώ μέχρι το βράδυ της Τετάρτης είχαν εντοπιστεί 79 νεκροί. Οι διασωθέντες είναι άντρες, ηλικίας 16-40 ετών. Αντιμετώπισαν κυρίως υποθερμία, λιποθυμικά επεισόδια, υπογλυκαιμικά επεισόδια και πνευμονίες. Αργά τη νύχτα σκάφος του Λιμενικού κατέπλευσε στο λιμάνι της Καλαμάτας με δεκάδες ακόμη σωρούς, οι οποίες δεν έχουν προστεθεί στους καταμετρημένους νεκρούς.
Σύμφωνα με το Λιμενικό, στην περιοχή επιχειρούν ιδίως 6 παραπλέοντα σκάφη και ναυαγοσωστικό του Λιμενικού.
Στην Ελλάδα η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία επισκέφθηκαν τους διασωθέντες και ακολούθως ανακοινώθηκε τριήμερο εθνικό πένθος.
Οι έρευνες για επιζώντες και την ανάσυρση πτωμάτων από τον υγρό τάφο του Αιγαίου συνεχίζονται και την Πέμπτη. Εφόσον οι εκτιμήσεις για το σύνολο των ανθρώπων που βρίσκονταν στο σκάφος ευσταθούν -και δεν έχουν διαψευστεί- τότε οι νεκροί αναμένεται να φτάσουν ή να ξεπεράσουν τους 600(!).
Στην Ελλάδα τα κόμματα ανέβαλαν τις προεκλογικές τους εκδηλώσεις τους, ενώ αναμένεται να αναβληθεί και το debate των πολιτικών αρχηγών, θέμα για το οποίο θα συνεδριάσει η διακομματική επιτροπή.
Οι εξελίξεις θέτουν το προσφυγικό-μεταναστευτικό στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης εν μέσω προεκλογικής περιόδου, γεγονός που αναμένεται να ανεβάσει τους τόνους και να βαθύνει διαιρέσεις εντός της ελληνικής κοινωνίας.
Υπάρχουν ευθύνες
Στο μεταξύ εγείρονται ερωτηματικά για τη διαχείριση του θέματος τόσο από τις ιταλικές αρχές, όσο και από τις ελληνικές, καθώς το σκάφος είχε εγκαίρως εντοπιστεί, αλλά το επετράπη ο πλους, παρά τα προβλήματα και χωρίς καμία χώρα να ασκήσει το δικαίωμα στη νηοψία που απορρέει από τον UNCLOS και εφαρμόζεται και σε διεθνή ύδατα.
Με βάση τα στοιχεία κοντά στο σκάφος βρισκόταν τόσο σκάφος του Λιμενικού της Ελλάδας όσο και της Ιταλίας. Κανένα σκάφος δεν έθεσε το ψαράδικο υπό κράτηση, αν και είχαν το δικαίωμα και την υποχρέωση στο πλαίσιο της ασφαλούς ναυσιπλοΐας.
To Timeline του προαναγγελθέντος ναυαγίου
Οι διασωθέντες περιέγραψαν στους άνδρες του Λιμενικού ότι λίγο μετά τον απόπλου και λόγω του υπέρβαρου η μηχανή του σκάφους παρουσίασε προβλήματα. Αρκετοί, ανησυχώντας για την έκβαση του ταξιδιού, ζήτησαν να γυρίσουν πίσω στη Λιβύη. Δεν εισακούστηκαν, με τους διακινητές να αποφασίζουν να συνεχίζουν το δρομολόγιο προς Ιταλία προκειμένου προφανώς να εξασφαλίσουν τα έσοδα από τη διακίνηση. Ορισμένες πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι χτύπησαν με σχοινιά όσους αντέδρασαν.
Το πρωί της Τετάρτης μια γυναίκα που εκτιμάται ότι μετέχει σε Μη Κυβερνητική Οργάνωση ενημέρωσε για τον επικίνδυνο πλου του αλιευτικού τον ιταλικό θάλαμο επιχειρήσεων. Οι Ιταλοί λιμενικοί διαβίβασαν με τη σειρά τους την πληροφορία στις ελληνικές αρχές, καθότι το πλοιάριο κινείτο εντός ελληνικής περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης. Αρχικά ένα αεροσκάφος του Frontex και στη συνέχεια ένα ελικόπτερο του Λιμενικού εντόπισε το αλιευτικό με τους εκατοντάδες επιβαίνοντες.
Τις ώρες που ακολούθησαν υπήρξαν επανειλημμένες, σύμφωνα με επίσημες πηγές ενημέρωσης, προσπάθειες επικοινωνίας των σκαφών του Λιμενικού (είχαν πάρει εντολή να σπεύσουν στην περιοχή) με τον κυβερνήτη του πλοιαρίου. Με τον τελευταίο, ωστόσο, να φέρεται να αρνείται την παροχή βοήθειας, ζητώντας μόνο νερό και φαγητό.
Με τους επιβαίνοντες στο αλιευτικό να παραλαμβάνουν τα κιβώτια με νερά που τους παραδόθηκαν από φορτηγό πλοίο με σημαία Μάλτας και να πετούν στη θάλασσα τα επόμενα που παρέλαβαν από δεύτερο φορτηγό πλοίο υπό ελληνική σημαία. Τις πρώτες πρωινές ώρες και ενώ στο σημείο βρισκόταν και σκάφος του Λιμενικού, η μηχανή του αλιευτικού σταμάτησε να λειτουργεί. Επικράτησε πανικός, με συνέπεια να υπάρξει ξαφνική μετακίνηση των επιβαινόντων σε αυτό. Λόγω της μετατόπισης βάρους το σκάφος ανατράπηκε και οι μετανάστες βρέθηκαν στο νερό.
Η επιχείρηση
Σύμφωνα με το Λιμενικό, στην περιοχή επιχειρούν ιδίως 6 παραπλέοντα σκάφη και ναυαγοσωστικό του Λιμενικού.
Έχουν ενεργοποιηθεί το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών και η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών, κατόπιν αιτήματος του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής και με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου και του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγου Λάζαρου Μαυρόπουλου.
Η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών θα συλλέξει δείγματα DNA από τους νεκρούς και από τους επιζώντες για την ταυτοποίηση.
Κλιμάκια της αστυνομίας, του Λιμενικού, της Πυροσβεστικής, του στρατού, του δήμου Καλαμάτας και της Περιφέρειας βρίσκονται στο λιμάνι της Καλαμάτας και συμμετέχουν στις επιχειρήσεις.
Σε χώρο μπροστά στο λιμάνι στήθηκαν σκηνές από οργανώσεις αρωγής, όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.
Διασωθέντες μεταφέρθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στις αποθήκες του λιμανιού της πόλης, όπου τους παρέχονται φαγητό, κουβέρτες και άλλα είδη.
Πιθανόν σήμερα θα μεταφερθούν σε δομή φιλοξενίας.