Την φοροδιαφυγή και τη δημιουργία νέου Ηρακλή για τις μικρές τράπεζες επαναφέρει στο προσκήνιο ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας
Ο διοικητής της ΤτΕ θέτει τρία μείζονα ζητήματα: Την φοροδιαφυγή για την αντιμετώπιση του επικείμενου δημοσιονομικού προβλήματος, -το οποίο επισήμανε ήδη η Fitch στην έκθεσή της, Την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία της δευτερογενούς αγοράς κόκκινων δανείων και τρίτον την ανάγκη νέου προγράμματος τιτλοποίησης NPE’s προσανατολισμένου στις μικρές τράπεζες.
Στα 60 δισ. ευρώ υπολόγισε ότι ανέρχεται ετησίως η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Η παρέμβαση αυτή, εν μέσω προεκλογικής περιόδου επαναφέρει στο προσκήνιο ένα εξαιρετικά δύσκολο θέμα, το οποίο αποτελεί όμως την ουσιαστική απάντηση στον προβληματισμό για τη δημοσιονομική ισορροπία υπό το νέο πλαίσιο της ΕΕ που θα ενεργοποιηθεί αυτόματα από το 2024.
Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στο in.gr, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε σχετικά με το θέμα της φοροδιαφυγής ότι τα εισοδήματα τα οποία δηλώνουμε, είναι 80 δισεκατομμύρια. Η κατανάλωση η οποία δηλώνεται, είναι 140 δισεκατομμύρια. Χωρίς μάλιστα η κατανάλωση αυτή να χρηματοδοτείται από τη μείωση των αποταμιεύσεων, καθώς όπως είπε παράλληλα έχουμε και αύξηση αποταμιεύσεων.
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, παρόλο που έχει γίνει πρόοδος με την αύξηση των φορολογικών εσόδων ως ποσοστό του ΑΕΠ «θεωρούμαστε πρωταθλητές της Ευρώπης».
Υπολογίζοντας ο ίδιος το μέγεθος της φοροδιαφυγής, τόνισε με έμφαση «80 δισεκατομμύρια δηλωμένα εισοδήματα, 140 δισεκατομμύρια η κατανάλωση και παράλληλα αύξηση αποταμιεύσεων» (σ.σ. 140-80 = 60 δισ. ευρώ).
Η επιμονή του κεντρικού τραπεζίτη στο ζήτημα της φοροδιαφυγής δεν μπορεί να παραβλεφθεί, ούτε να υποβαθμιστεί, καθώς αποτελεί θεσμικό κώδωνα κινδύνου, ιδιαίτερα μέσα στη χρονική και πολιτική συγκυρία που διατυπώνεται.
Κόκκινες γραμμές και κόκκινα δάνεια
Αναφερόμενος στα «κόκκινα δάνεια» αποκάλυψε ότι έχει έτοιμη νομοθετική πρωτοβουλία, την οποία θα αποστείλει στον επόμενο υπουργό Οικονομικών προκειμένου να ισχύσει ενιαίος κώδικας δεοντολογίας και για τα funds.
Όπως ανέφερε «… στην ΤτE επιμένουμε στο ν’ ακολουθηθεί ένας κώδικας δεοντολογίας και από τα funds αυτά, μάλιστα, όταν με το καλό έρθει η επόμενη κυβέρνηση, θα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε εισηγήσεις για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου εποπτείας και των εταιρειών αυτών».
Διευκρίνισε ότι για τους πλειστηριασμούς η ΤτE δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα καθώς υπάρχει σχετικός νόμος αλλά και η γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου. Όπως είπε, «η πολιτική πρέπει να προστατεύει τους ευάλωτους. Αυτοί που έχουν ανάγκη και δεν πληρώνουν, αναγκαστικά κάτι πρέπει να γίνει. Διότι όπως ξέρετε, οι τράπεζες έχουν ενεργητικό και παθητικό».
Προετοιμάζει νέο Ηρακλή για μικρές τράπεζες
Αναφερόμενος στο υψηλό περιθώριο μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων, ο διοικητής της ΤτE υποστήριξε ότι «για να μειωθεί αυτό το spread, πρέπει να βελτιώσουμε τον ανταγωνισμό στο τραπεζικό σύστημα, βοηθώντας τις μικρότερες τράπεζες, πρώτον, να τις κάνουμε ισχυρότερες κεφαλαιακά, δεύτερον, να ζητήσουμε από την κυβέρνηση να είναι οι όροι ανταγωνισμού το ίδιο. Παράδειγμα το σύστημα “Ηρακλής”, που έδωσε εγγυήσεις για ένα κομμάτι των δανείων που τιτλοποιήθηκαν στις συστημικές τράπεζες πρέπει να δοθεί με τους ίδιους βεβαίως όρους και στις μικρότερες, για να μπορέσουν ν’ ανταγωνιστούν τις μεγάλες με ίδιους όρους».
Η τοποθέτηση αυτή σκιαγραφεί τα βήματα για τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού και πρώτου μη-συστημικού πόλου, με την συγχώνευση της Attica Bank και της Παγκρήτιας. Αμφότερες, έχουν πρόβλημα με τα NPE’s στα χαρτοφυλάκιά τους και επιζητούν τρόπο για την εξυγίανση των ισολογισμών τους. Καθώς όμως τα επιτόκια ανεβαίνουν και η όρεξη για ανάληψη ρίσκου περιορίζεται, η ανάγκη για κινητροδότηση των επενδυτών, μέσω ενός -δοκιμασμένου- risk sharing μοιάζει επιβλεβλημένη.
Έτσι, όταν ο Γιάννης Στουρνάρας αναφέρεται στην ενίσχυση του ανταγωνισμού στις τράπεζες, θέτει έναν οδικό χάρτη για την επίτευξη του στόχου αυτού. Αυτός περιλαμβάνει την ανακεφαλαιοποίηση της Attica Bannk, που ολοκληρώθηκε, την ενίσχυση της Παγκρήτιας που επίσης εκπληρώθηκε και ακολούθως την εξυγίανση των ισολογισμών τους με βιώσιμους όρους, που αποτελεί ορόσημο και προαπαιτούμενο για το τελευταίο βήμα που θα είναι η συγχώνευση των δύο τραπεζών, που έχουν αποκτήσει κοινό στρατηγικό μέτοχο τη Thrivest των Εξάρχου, Μπάκου και Καϋμενάκη.
Επενδυτική βαθμίδα
Για την επενδυτική βαθμίδα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι εφέτος η χώρα θα αναβαθμιστεί σε αυτήν, γεγονός που θα συμβάλει στην αποκλιμάκωση των επιτοκίων χορηγήσεων, διαδικασία η οποία όπως εκτίμησε θα χρειαστεί περίπου μία διετία για να ολοκληρωθεί.
Επανέλαβε δε ότι «η Ελλάδα χρειάζεται μια κυβέρνηση μακράς πνοής, η οποία θα δείξει την απαραίτητη αποφασιστικότητα και ταχύτητα στο να εφαρμόσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις, τις προγραμματικές της δηλώσεις, για να πάρει την επενδυτική βαθμίδα.
Η διατύπωση αυτή καθιστά σαφές, όπως άλλωστε αναφέρει και η Fitch, ότι η νέα κυβέρνηση δεν έχει χρόνο και ότι η επίτευξη του στόχου θα κριθεί από τις προγραμματικές δηλώσεις…