Μπροστά σε ισχυρή αντίσταση έφτασε το Χρηματιστήριο της Αθήνας καταγράφοντας την πέμπτη σερί ανοδική του συνεδρίαση τη Δευτέρα, οδηγούμενο από τις τράπεζες και ενώ το rotation των αγοραστών στους κλάδους της μεγάλης κεφαλαιοποίησης συνεχίζεται, με την ανακύκλωση κερδών και με χαμηλά επίπεδα αέρα.
Η αγορά μοιάζει να κινείται σε πολιτικά αποστειρωμένη περιοχή, υποβαθμίζονται και ενίοτε αγνοώντας το εκλογικό ρίσκο, ενώ επικεντρώνει στη δυναμική της οικονομίας και ιδιαίτερα των μεγάλων επιχειρήσεων, καθώς οι ξένοι επενδυτές έλκονται τώρα από την εμπεδωμένη τάση και την υπεραπόδοση έναντι του μέσου όρου της ΕΕ, καθώς επίσης και από την απουσία βραχυχρόνιων κινδύνων.
Όσο όμως τα στοιχεία αυτά διαμορφώνουν το θετικό επενδυτικό κλίμα, το Χρηματιστήριο έχει διανύσει μεγάλες αποστάσεις και σε κάθε αντίσταση επανέρχεται επιτακτικά το ερώτημα: Μήπως κουράστηκε; Πόσα κεφάλαια υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα, πόσο και με τι προοπτικές. Για την ώρα, οι προοπτικές αγοράζονται, ενδεχομένως μάλιστα η καθυστέρηση της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας να συμβάλλει στη συνέχιση του ράλι, δίνοντας χρόνο στους τελευταίους να ανέβουν στο τρένο,
Όσο η γενική πεποίθηση για τις εκλογές είναι ότι το αποτέλεσμα δεν μπορεί εκτροχιάσει την οικονομία και να αντιστρέψει τις μεταρρυθμίσεις, τότε το Χρηματιστήριο δεν έχει ιδιαίτερους λόγους για να γυρίσει ουσιωδώς πίσω. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα εκδηλώνονται διορθώσεις, αλλά ότι η αναμέτρηση είναι με την ισχύ της ανοδικής δυναμικής και ότι με την ανακοπή των πωλητών.
Για την ώρα, πάντως, το πολιτικό σκηνικό, όσο τοξικό κι αν καθίσταται δεν επηρεάζει το κλίμα στο Χρηματιστήριο, με την αγορά να επιδεικνύει πολιτική ωριμότητα και κοινωνική ανθεκτικότητα.
Η εικόνα του Γενικού Δείκτη
Ο Γενικός Δείκτης σκαρφάλωσε ενδοσυνεδριακά σε νέα υψηλά, υπερβαίνοντας την αντίσταση των 1123 μονάδων, επίπεδα που όμως δεν κατάφερε να διατηρήσει, επιστρέφοντας για να κλείσε στις 1121,9 μονάδες. Το στοίχημα της υπέρβασης παραμένει ανοιχτό, η δυναμική είναι πλάγια, αλλά τα σήματα έχουν γυρίσει ανοδικά. Για την υπέρβαση, βέβαια, χρειάζονται τρία διαδοχικά κλεισίματα υψηλότερα και για να γίνει αυτό χρειάζεται φρέσκο χρήμα…
Ο τζίρος παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα, απέχοντας από τα υψηλά, αλλά με αρκετά πακέτα, που καταδεικνύουν την κινητικότητα θεσμικών επενδυτών σε πολλά χαρτιά του FTSE-25.
Παρά την εν γένει θετική εικόνα, οι απόψεις των ειδικών διίστανται και αυτό γιατί η εξίσωση είναι πολυπαραγοντική και τα αποτελέσματα οριακά. Έτσι, ψυχολογία, τεχνική εικόνα και φόβοι διαπλέκονται και θολώνουν το τοπίο. Επίσης, μπορεί το Χ.Α να μην ενστερνίζεται την πολιτική αβεβαιότητα στο εσωτερικό, είναι κατά καιρούς -όμως- ιδιαίτερα ευεπίφορο στις διεθνείς τάσεις και διακυμάνσεις, ιδιαίτερα λόγω της μεγάλης εξάρτησης από διεθνή χαρτοφυλάκια.
Πλέον, μετά τη συνεδρίαση της Δευτέρας απομένουν άλλες 9 συνεδριάσεις μέχρι τις πρώτες εκλογές της 21ης Μαΐου. Το στοίχημα της αγοράς όμως θα παιχτεί κυριολεκτική την επόμενη ημέρα, όταν διαβάζοντας τα ποσοστά θα λάβει θέση έναντι των σεναρίων που θα κριθούν εφικτά και απέναντι στον τρόπο που τελικά αυτά θα ξεδιπλωθούν.
Το ημερολόγιο
Στις ημερομηνίες που αξίζουν προσοχής, η Τετάρτη 10 Μάϊου, όταν και αναμένεται η ανακοίνωση του πληθωρισμού Απριλίου στις ΗΠΑ, ενώ την Πέμπτη 11 Μάϊου, η Τράπεζα της Αγγλίας, πιθανότατα θα Fed και ECB, αυξάνοντας τα επιτόκια της στερλίνας κατά 25 μονάδες βάσης, στο 4,50%.
Το βράδυ της Πέμπτης αναμένονται οι εξαμηνιαίες αλλαγές στο δείκτη MSCI και μένει να φανεί αν θα υπάρξει μία ακόμα Ελληνική είσοδος στον MSCI Greece Standard. Όλες οι αλλαγές που θα ανακοινωθούν, θα ισχύσουν από την 1η Ιουνίου, ή μετά το πέρας της συνεδρίασης της 31ης Μαϊου.
Από την προσεχή Τετάρτη 10 Μαΐου, ξεκινάει στην αγορά Παραγώγων. η διαπραγμάτευση του MSCI Rebased που θα περιλαμβάνει τις μετοχές του MSCI.
Η εικόνα της συνεδρίασης
ΟΓενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα σε θετική περιοχή, φτάνοντας μέχρι τις 1125,23 μονάδες (+1,26%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1123,68 (+1,12%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1121,9 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,96%.
Ο τζίρος στα 74,1 εκατ., από τα οποία τα 9,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές σε Τρ. Πειραιώς, Εθνική, Motor Oil και Σαράντη. Επίσης, το 56% του τζίρου απορρόφησαν ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΜΟΗ και ΜΥΤΙΛ. Μάλιστα τα 68,3 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.
Στο ταμπλό
Η ΕΕΕ παραμένει στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων με αποτίμηση 10,5 δισ. , ενώ ακολουθεί ο ΟΠΑΠ με 5,9 δισ., ο ΟΤΕ με 5,8, η Eurobank 5,2, η Εθνική 4,8, η MYTILINOS με 3,7 , ΔΕΗ 3,1 δισ. Jumbo και Πειραιώς από 3 έκαστη, Alpha Bank 2,8 δισ. , Motor Oil και ΤΕΝΕΡΓ με 2,3 δισ. και HELLENiQ ENERGY 2,2 δισ. ευρώ.
Στα τεχνικά, η ΕΕΕ είναι σε υπεραγορασμένη ζώνη και μοιάζει λίγο κουρασμένη. Αυτό φάνηκε και στο ταμπλό, αγού άνοιξε ανοδικά, τραβώντας την αγορά υψηλότερα, αλλά τελικά παρέδωσε σκυτάλη στις τράπεζες και κυρίως στο δίδυμο ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ.
Αντίστοιχη είναι και η εικόνα της ΔΕΗ, η οποία δεν είναι τόσο κραυγαλέα όμως, αλλά δείχνε να αδυνατεί να πρωταγωνιστήσει σε αυτή τη φάση, παρότι δυνατά χέρια συχνά της δίνουν ώθηση, η οποία αποδεικνύεται βραχύβια.
Σε αυτή τη φάση βαρίδια αποδεικνύονται ΜΥΤΙΛ και ΜΟΗ, ενώ ο ΟΤΕ συνεχίζει να ζορίζεται και να ζορίζει τους πιστούς του…
Η MYTILINEOS, που οδηγεί σταθερά την αγορά, τώρα βρίσκεται σε κομβικό σημείο. Αν δεν καταφέρει να υπερβεί πειστικά τα 26,238 ευρώ, επίπεδο που τέμνονται ο 9άρης και π 30 ΚΜΟ, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες ενός σεναρίου διόρθωσης υπό το οποίο ο τίτλος θα μπορούσε να υποχωρήσει μέχρι την περιοχή των 24 ευρώ.
Η Alpha Bank τράβηξε ψηλότερα καθώς “χώθηκαν” αγοραστές κάνοντας front running για τα αποτελέσματα και παίζοντας τις επακόλουθες δηλώσεις του Βασίλη Ψάλτη για τη διανομή του 20% των κερδών του 2023 ως μέρισμα. ο τίτλος έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1,122 ευρώ.
Η Πειραιώς παλεύει με τα θεριά, καθώς οι πιθανότητες να μπει στον MSCI ενόψει εκλογών είναι μικρές, αλλά όχι αμελητέες και κανείς δεν παίρνει αδικαιολόγητα ρίσκα τέτοιους καιρούς…