Ο Κάρολος Γ’ στέφθηκε βασιλιάς, τερματίζοντας μια μακρά περίοδο αναμονής επτά δεκαετιών και σηματοδοτώντας ένα νέο σημείο καμπής για το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς η χώρα επιχειρεί να βρει τον βηματισμό της έξω από την ΕΕ, εν μέσω τεκτονικών γεωπολιτικών και αρχιτεκτονικών γεωοικονομικών προκλήσεων.
Ο Κάρολος, ο οποίος έγινε βασιλιάς μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ τον Σεπτέμβριο, έλαβε επίσημα το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου σε μια θρησκευτικά εμποτισμένη τελετή κατά την οποία χρίστηκε με ιερό λάδι πίσω από ένα παραβάν. Ο βασιλιάς μπροστά στον γεμάτο γοτθικό καθεδρικό ναό ότι στόχος του είναι «όχι για να τον υπηρετήσουν, αλλά για να υπηρετήσει».
Η τελετή που μεταδόθηκε διεθνώς προκαλώντας μικρά συναισθήματα σε κοινωνικό επίπεδο, ανέδειξε αυτό που στη διπλωματική γλώσσα ονομάζεται soft power, δηλαδή την ήπια ισχύ της Μεγάλης Βρετανίας, όπως αυτή καταγράφηκε από την προσέλευση ηγετών και πολυπληθών διπλωματικών αποστολών από ολόκληρο τον κόσμο και την εστίαση των media.
Περίπου 2.000 αξιωματούχοι, πνευματικοί ηγέτες και διασημότητες παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, ενώ χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στους δρόμους του Λονδίνου και εκατομμύρια ακόμη παρακολούθησαν την εκδήλωση από τηλεόρασης και μέσω internet σε όλο τον κόσμο.
Ο βασιλιάς και η βασίλισσα Καμίλα έκαναν την παραδοσιακή εμφάνιση στο μπαλκόνι του Παλατιού του Μπάκιγχαμ, πλαισιωμένοι από δύο γενιές κληρονόμων με τη μορφή του πρίγκιπα Γουίλιαμ και του εννιάχρονου γιου του, Τζορτζ. Το βασιλικό ζεύγος ταξίδευε από και προς το αβαείο με πούλμαν ιππασίας που χρησιμοποιούνταν σε προηγούμενες πομπές.
Η στέψη σηματοδότησε την έναρξη μιας νέας εποχής για το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς προσαρμόζεται στη ζωή χωρίς την Ελισάβετ, η οποία πέτυχε σε μεγάλο βαθμό να διατηρήσει τη λαϊκή υποστήριξη κατά τη διάρκεια της βασιλείας της που έσπασε το ρεκόρ. Η εκδήλωση ήταν προσεκτικά χορογραφημένη για να σηματοδοτήσει μια νέα αρχή για τη μοναρχία, καθώς η Βρετανία συνεχίζει να αντιμετωπίζει τον υψηλό πληθωρισμό που απειλεί το βιοτικό επίπεδο και τις παρατεταμένες συνέπειες από το Brexit, την πανδημία και τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Διαφορές από τη στέψη της Ελισάβετ
Αν και τα 70 χρόνια που μεσολάβησαν από τη στέψη της Ελισάβετ είναι πολλά και σε αυτά ο κόσμος έχει αλλάξει πολλές φορές, με τον θεσμό της μοναρχίας να φθίνει παγκοσμίως, εν τούτοις υπάρχουν συγκρίσιμα σημεία.
Η λίστα των καλεσμένων στη στέψη του Καρόλου θεωρείται βελτιωμένη και η διαδρομή της παρέλασης μικρότερη σε σύγκριση με την τελετή στέψης της Ελισάβετ το 1953.
Η επιμονή στην παράδοση, που αποτελεί το ισχυρό στοιχείο της μοναρχίας, επιβεβαιώθηκε καθώς πολλά στοιχεία διατηρήθηκαν, από τις στρατιωτικές μπάντες και τους ιππείς αλόγων μέχρι την 700 ετών δρύινη καρέκλα στέψης και το αρχαίο κουτάλι που χρησιμοποιήθηκε για στη στεύση του βασιλιά, στο μοναδικό μέρος της τελετής προφυλαγμένο από τη δημόσια θέα.
Η Καμίλα – κάποτε μια εξόχως αντιδημοφιλής προσωπικότητα, λόγω του ρόλου της στη διάλυση του πρώτου γάμου του Καρόλου με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, στέφθηκε επίσης.
Νέα ήθη… αλλάζουν τα έθιμα
Ο πρώτος Ινδουιστής πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Rishi Sunak διάβασε ένα απόσπασμα της Βίβλου κατά τη διάρκεια της τελετής.
Προηγουμένως, είχε αποκαλέσει τη στέψη «στιγμή εξαιρετικής εθνικής υπερηφάνειας» που θα γιορταστεί σε ολόκληρη την Κοινοπολιτεία και όχι μόνο.
Πρόκειται για στιγμή υψηλής πολιτικής και σημειολογικής αξίας, καθώς αναδεικνύει μέσα από την αντίφαση την κουλτούρα υπερβάσεων και πολυσυλλεκτικότητας, επικράτησης της ενιαίας ταυτότητας, έναντι θρησκειών και παραδόσεων.
«Αυτό δεν είναι απλώς ένα θέαμα», είπε ο Σουνάκ σε μια δήλωση. «Είναι μια περήφανη έκφραση της ιστορίας, του πολιτισμού και των παραδόσεων μας, μια ζωντανή επίδειξη του σύγχρονου χαρακτήρα της χώρας μας και μια λατρεμένη τελετουργία μέσα από την οποία γεννιέται μια νέα εποχή».
Οι επίσημοι
Μεταξύ των επισήμων, από το βρετανικό πολιτικό σύστημα καλεσμένοι ήταν ο Σουνάκ, ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος της Αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ και οι πρώην πρωθυπουργοί Τζον Μέιτζορ, Τόνι Μπλερ, Γκόρντον Μπράουν, Ντέιβιντ Κάμερον, Τερέζα Μέι, Μπόρις Τζόνσον και Λιζ Τρας.
Η αρχηγός της Βουλής των Κοινοτήτων Πένυ Μορντάντ έπαιξε εξέχοντα ρόλο παραδίδοντας το ξίφος στον βασιλιά.
Οι ΗΠΑ εκπροσωπήθηκαν από την Πρώτη Κυρία Ζιλ Μπάιντεν, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Κινέζος αντιπρόεδρος Χαν Ζενγκ ήταν μεταξύ των προσκεκλημένων. Η Ρωσία δεν έλαβε πρόσκληση μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Οι Μεγαλειότητές τους Ο Βασιλιάς Κάρολος Γ’ και η Βασίλισσα Καμίλα – Ημέρα στέψης
Στην τελετή συμμετείχαν και μέλη της βασιλικής οικογένειας με επικεφαλής τον Γουίλιαμ. Ο πρίγκιπας Χάρι παρευρέθηκε επίσης παρά τη δημόσια διαμάχη με την οικογένειά του – αλλά η σύζυγός του Μέγκαν δεν ήταν εκεί. Διασημότητες όπως οι Kenneth Branagh, Nick Cave, Katie Perry, Lionel Richie, η Μάγκι Σμιθ και η Έμμα Τόμσον νωρίτερα μπήκαν στο αβαείο μαζί με αρχηγούς κρατών και άλλους καλεσμένους.
Η στέψη ήρθε μετά από μια περίοδο πολιτικής και οικονομικής αναταραχής στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατά τη διάρκεια της οποίας η χώρα αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πέντε πρωθυπουργοί εναλλάχθηκαν στην εξουσία από το 2016, εκ των οποίων τρεις τον περασμένο χρόνο.
Γενικές εκλογές είναι πιθανές το επόμενο έτος μετά από 13 χρόνια συντηρητικών κυβερνήσεων που επέβλεψαν την ανάκαμψη από την οικονομική κρίση, ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, το Brexit και την πανδημία Covid-19.