Περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι ενδέχεται να φύγουν από το Σουδάν ως αποτέλεσμα των εμπόλεμων συρράξεων που μαίνονται τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα, δήλωσε αξιωματούχος του ΟΗΕ, διευκρινίζοντας πως στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται πολλοί που είχαν φτάσει στο Σουδάν όντας ήδη πρόσφυγες από άλλες χώρες.
Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος να ξεσπάσει νέα προσφυγική κρίση στην Αφρική με επίκεντρο το Σουδάν, καθώς η χώρα βυθίζεται στο χάος κα την αναρχία, ενώ κρίσιμες υποδομές βανδαλίζονται και καταστρέφονται και τα προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας είναι πρακτικά αδύνατο να λειτουργήσουν σε πολλές περιστάσεις.
«Αν δεν υπάρξει μια γρήγορη επίλυση αυτής της κρίσης θα συνεχίσουμε να βλέπουμε περισσότερους ανθρώπους να αναγκάζονται να τρέπονται σε φυγή προς αναζήτηση ασφάλειας και βοήθειας»,
είπε ο Ραούφ Μαζού σε ενημέρωση εκπροσώπων κρατών μελών των Ηνωμένων Εθνών στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη.
Το Crisis Monitor έχει εξ αρχής και κατ επανάληψη επισημάνει τον κίνδυνο νέας προσφυγικής κρίσης, η οποία θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει γειτονικές χώρες και να οδηγήσει σε αύξηση των ροών στη Μεσόγειο προς Ελλάδα, Ιταλία και τον Λίβανο.
Η κατάσταση στο Σουδάν
Το Σουδάν βυθίστηκε στο χάος στα μέσα του μήνα, όταν η σύγκρουση για εξουσία ανάμεσα στον επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας, τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, και τον δεύτερο τη τάξει του στρατιωτικού καθεστώτος, τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, ή «Χαμέτι», επικεφαλής των επίφοβων Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), μετατράπηκε σε ανοικτό πόλεμο. Οι μάχες, που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους, ξέσπασαν στις 15 Απριλίου ανάμεσα στους δύο στρατηγούς που ηγούνται της χώρας μετά το πραξικόπημά τους το 2021, εγκλωβίζοντας εκατομμύρια Σουδανούς.
Μετακίνηση 800 χιλ. ανθρώπων
«Σε διαβουλεύσεις που είχαμε όλες τις εμπλεκόμενες κυβερνήσεις και εταίρους καταλήξαμε σε έναν υπολογισμό ότι περίπου 815.000 ανθρώπους ενδέχεται να καταφύγουν στις επτά γειτονικές χώρες» (του Σουδάν), συμπλήρωσε ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών.
Η εκτίμηση περιλαμβάνει περίπου 580.000 Σουδανούς, τόνισε ο Μαζού, με πρόσφυγες από το Νότιο Σουδάν και από άλλες χώρες που έχουν βρει καταφύγειο στο Σουδάν.
Επιπρόσθεστα ο ίδιος ανέφερε ότι μέχρι στιγμής, σχεδόν 73.000 άνθρωποι έχουν ήδη καταφύγει στις εξής χώρες: Νότιο Σουδάν, Τσαντ, Αίγυπτο, Ερυθραία, Αιθιοπία, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και Λιβύη.
Στην ίδια ενημέρωση εκπροσώπων κρατών μελών του ΟΗΕ, ο συντονιστής ανθρωπιστικής βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών για το Σουδάν προειδοποίησε ότι η ανθρωπιστική κρίση μετατρέπεται σε μια «γενικευμένη καταστροφή», σημειώνοντας ότι ο κίνδυνος διάχυσης σε γειτονικές χώρες είναι ανησυχητικός.
Διευρύνεται η κρίση
«Έχουν περάσει περισσότερες από δύο εβδομάδες καταστροφικών μαχών στο Σουδάν, μια σύγκρουση που μετατρέπει την ανθρωπιστική κρίση του Σουδάν σε μια γενικευμένη καταστροφή», δήλωσε μέσω σύνδεσης βίντεο ο Αμπντού Ντιένγκ, κάτοικος και συντονιστής παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα.
Αεροπορικές επιδρομές, πυροβολισμοί και εκρήξεις συγκλονίζουν και πάλι σήμερα το Χαρτούμ, παρά την ανακοίνωση μιας εκεχειρίας στις μάχες ανάμεσα στο στρατό και τους παραστρατιωτικούς που έχουν βυθίσει το Σουδάν σε μια ανθρωπιστική κατάσταση που πλησιάζει «στην κατάρρευση», σύμφωνα με τον ΟΗΕ.