Αισθητά πάνω από τις προβλέψεις διαμορφώθηκε η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας στο πρώτο τρίμηνο του έτους, τροφοδοτούμενη από το φαινόμενο του ελατηρίου μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων για τον Covid-19.
Με 4,5% έτρεξε το κινεζικό ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο του έτους, σε ετήσια βάση, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις για ανάπτυξη κατά 4%.
Τα στοιχεία για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας θα έχουν διεθνή αντίκτυπο, καθώς η προοπτική για την παγκόσμια οικονομία βελτιώνεται, παράλληλα όμως οι ενδείξεις αυτές τείνουν σε συντήρηση της ζήτησης πετρελαίου και πρώτων υλών σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που θα μπορούσε να ανακόψει την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.
Στην Κίνα, η zero-covid πολιτική τερματίστηκε αιφνιδίως -μετά από περιορισμένες διαδηλώσεις- τον Δεκέμβριο. Αφότου άρχισαν να εφαρμόζονται, το 2020, κατάφεραν πλήγμα στην οικονομία, καθώς δημιουργούσαν κλίμα αβεβαιότητας, δυσαρέσκειας και διαφωνίας από πολίτες και από επιχειρήσεις.
Covid-free
Τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2023, είναι τα πρώτα -από την έναρξη της πανδημίας- που θεωρείται ότι δεν περιλαμβάνουν αντίκτυπο από τις πολιτικές για τον περιορισμό του.
Σε τριμηνιαία βάση, η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε με 2,2%.
Για το 2023, η Οικονομική Επιτροπή του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΚ έχει θέσει ως στόχο ανάπτυξη με ρυθμό 5%, κάτι που ενδέχεται να αποδειχθεί δύσκολο να επιτευχθεί, προειδοποίησε πρόσφατα ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιανγκ.
Ποιοτικά στοιχεία
Οι πωλήσεις λιανικής, βασικός δείκτης της κατανάλωσης των νοικοκυριών, επιβεβαίωσαν την ανάκαμψή τους τον Μάρτιο (+10,6% σε ετήσια βάση).
Είχαν υποστεί πτώση για τέσσερις συναπτούς μήνες στα τέλη του 2022, προτού αναπηδήσουν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο μαζί (+3,5%).
Τις τελευταίες εβδομάδες πολλοί Κινέζοι επιστρέφουν στα εστιατόρια, παίρνουν τρένα και αεροπλάνα, συμβάλλοντας στην αναθέρμανση του τομέα των υπηρεσιών.
Από την πλευρά της, η βιομηχανική παραγωγή κατέγραψε τον περασμένο μήνα αύξηση 3,9% σε ετήσια βάση, από 2,4% το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου.
Το ποσοστό της ανεργίας –που αφορά μόνο εργαζόμενους στις πόλεις, πάντως επιτηρείται στενά στο Πεκίνο– υποχώρησε στο 5,3% τον Μάρτιο, από 5,6% έναν μήνα νωρίτερα.
Την περασμένη χρονιά, το ΑΕΠ του ασιατικού κολοσσού αναπτύχθηκε με ρυθμό 3%, πολύ κατώτερο από τον κυβερνητικό στόχο να φθάσει το 5,5%. Επρόκειτο για ρυθμό που συγκαταλέγεται στους πιο ασθενικούς των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών.