Δέκα στις δέκα ανοδικές συνεδριάσεις έχει καταγράψει το Χρηματιστήριο της Αθήνας, εν μέσω τοξικής προεκλογικής περιόδου, εγείροντας πλέον το αδυσώπητο ερώτημα: Η αγορά αγνοεί το πολιτικό ρίσκο, το θεωρεί αμελητέο ή δεν βλέπει ρίσκο από ενδεχόμενη πολιτική εναλλαγή;
Πάνω από το τεχνικό και ψυχολογικό φράγμα των 1100 μονάδων έκλεισε πριν την αργία του Πάσχα το χρηματιστήριο της Αθήνας, συυμπληρώνοντας δέκα ανοδικές σε ισάριθμες συνεδριάσεις. Η επιθετική αυτή κίνηση που εκτείνεται στους δύο από τους τρεις μήνες του πρώτου τριμήνου και στο πρώτο μισό του Απριλίου, υποστηρίχθηκε από την εισροή φρέσκου χρήματος από το εξωτερικό. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι τα κεφάλαια που εισέρευσαν εστιάστηκαν σε μετοχές 10-12 μετοχές τους FTSE-25, οι οποίες με εναλλαγές τράβηξαν τον Γενικό Δείκτη,. Μικρότερα χαρτιά έπαιξαν ρόλο αναπληρωτών, βασιζόμενο σε ελληνικά κεφάλαια για να καλύψουν κενά στη διαδικασία αλλαγής της σκυτάλης.
Συνεπώς, ο Γενικός Δείκτης ευθυγραμμίστηκε -σε μεγάλο βαθμό- με το διεθνές κλίμα καθώς καθοδηγούνταν από διεθνή κεφάλαια που αναπτύσσουν θέσεις ενόψει της αναβάθμισης της χώρας και καθώς εντοπίζονται προοπτικές συνδυαστικών επενδύσεων σε ελληνικά ομόλογα και μετοχές, με προοπτική καλύτερων μέσων αποδόσεων από άλλες αγορές στην Ευρωζώνη.
Το πολιτικό σκηνικό δεν… επηρεάζει
Την ίδια στιγμή, οι επιρροές που δέχθηκε το Χρηματιστήριο της Αθήνας από το ελληνικό πολιτικό και κοινωνικό σκηνικό ήταν περιορισμένες και βραχύβιες. Η αγορά “κρέμασε” μετά το δυστύχημα στα Τέμπη, ενώ έχει περάσει με ήπιες διακυμάνσεις σκάνδαλα όπως οι υποκλοπές, η διαφορά πολιτικών και η σύγκρουση κυβέρνησης – Δικαιοσύνης. Επίσης, στο εκλογικό μέτωπο, το Χ.Α έχει αντιδράσει ελεγχόμενα στις δημοσκοπήσεις και την συρρίκνωση της διαφοράς ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και στην προοπτική δεύτερης κάλπης. Το ενδεχόμενο τρίτης εκλογικής αναμέτρησης φαίνεται -ακόμη τουλάχιστον- αμελητέο.
Η έως τώρα συμπεριφορά της αγοράς καταδεικνύει δύο βασικά ζητήματα: Πρώτον, ότι τα ξένα χέρια -που ελέγχουν την τάση- αδιαφορούν -προς ώρας- για το πολιτικό σκηνικό και ενδεχόμενη εναλλαγή στην εξουσία. Τα ελληνικά χαρτοφυλάκια, δεν φαίνονται διατεθειμένα να αμφισβητήσουν το concept αυτό και περιορίζονται να καβαλάνε το όποιο κύμα.
Πολιτικά, πάντως, αυτό έχει πιστοποιήσει με δηλώσεις της η Ντόρα Μπακογιάννη, επισημαίνοντας ότι τα κόμματα εξουσίας δεν έχουν ουσιαστικές διαφορές στα μείζονα και αποδεικνύεται από τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ σε σειρά ζητημάτων που άπτονται της διαχείρισης των δημοσιονομικών, των τραπεζών και της στρατηγικής ενίσχυσης της οικονομίας. Επίσης, μικρότερα κόμματα που δυνητικά θα μπορούσαν να παίξουν ρυθμιστικό ρόλο, όπως το ΠΑΣΟΚ, δεν διαφοροποιούνται επί της ουσίας. Από την άλλη πλευρά, αυτά που έχουν ουσιαστικές διαφορές, όπως το ΜέΡΑ 25, σ΄θυμφωνα με τις δημοσκοπήσεις δεν θα παίξουν ρόλο που θα τους επιτρέψει να αλλοιώσουν ουσιαστικά την ατζέντα.