Σκληραίνει -ξανά- το διεθνές γεωοικονομικό πόκερ για την Ουκρανία, καθώς η Ρωσία απειλεί να μην ανανεώσει τη συμφωνία για τον ασφαλή διάδρομο των ουκρανικών σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα, εάν δεν ικανοποιηθούν οι δικές της απαιτήσεις.
Με την απειλή αναταραχής της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας στα τρόφιμα επιχειρεί να διαπραγματευτεί την μερική άρση των κυρώσεων η Ρωσία.
Ειδικότερα, η Ρωσία ζήτησε σήμερα να αρθούν οι δυτικοί περιορισμοί που έχουν στόχο τον ρωσικό αγροτικό τομέα, υπό την απειλή να θέσει τέλος στις 18 Μαΐου στη συμφωνία που επιτρέπει τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών.
Ενδεχόμενο έμφραγμα στις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία θα μπορούσε να προκάέσει άλμα των τιμών στα τρόφιμα. Κάτι τέτοιο θα είχε ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες για την Ευρώπη, καθώς ανεξαρτήτως της επάρκειας, μια έξαρση, θα έβαζε φωτιά στον πληθωρισμό τροφίμων, δυναμιτίζοντας την προοπτική χαλάρωση της στρατγηικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ>
Η ρωσική διπλωματία προβάλει πέντε απαιτήσεις στην ανακοίνωσή της, μεταξύ των οποίων
- η επανασύνδεση στο διεθνές τραπεζικό σύστημα SWIFT της ρωσικής τράπεζας που ειδικεύεται στον αγροτικό τομέα, της Rosselkhozbank,
- η επανάληψη των παραδόσεων στη Ρωσία γεωργικών μηχανημάτων και εξαρτημάτων,
- η άρση των εμποδίων ώστε να διασφαλιστεί η πρόσβαση των πλοίων σε ξένα λιμάνια.
- ξεπάγωμα των περιουσιακών στοιχείων ρωσικών εταιριών που συνδέονται με τον αγροτικό τομέα και βρίσκονται στο εξωτερικό και
- την επανάληψη της λειτουργίας του αγωγού Τολιάτι-Οδησσός, που συνδέει τη Ρωσία με την Ουκρανία και επιτρέπει την παράδοση αμμωνίας, ενός χημικού συστατικού που χρησιμοποιείται στη γεωργία.
Ωστόσο, στην ανακοίνωση δημιουργεί χώρο για διαπραγματεύσεις, καθώς αναφέρει: «Χωρίς πρόοδο για τη διευθέτηση αυτών των πέντε συστημικών προβλημάτων (…) δεν μπορεί να γίνει λόγος για παράταση της ‘Πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας’ (της συμφωνίας για τα σιτηρά) πέρα από τις 18 Μαΐου».
Η διατύπωση αυτή αφήνει να εννοηθεί ότι η Μόσχα δεν θέλει άμεση και πλήρη ικανοποίηση αλλά διπλωματική πρόοδο σε αυτή την κατεύθυνση. Η αξιολόγηση μιας τέτοιας διαδικασίας είναι σύνθετη.
Αυτό που φαίνεται να προσπαθεί να επιτύχει η Ρωσία είναι η σύνδεση των απαιτήσεών της με τις εξαγωγές, εδραιώνοντας έτσι ένα ακόμη πλαίσιο βήμα, βήμα προσέγγισης.
Η συμφωνία για τα σιτηρά
Η συμφωνία, που επιτεύχθηκε τον περασμένο Ιούλιο και επέτρεψε την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας παρά τον πόλεμο, παρατάθηκε στις 19 Μαρτίου. Έχει επιτρέψει μέχρι τώρα την εξαγωγή τουλάχιστον 27 εκατ. τόνων αγροτικών προϊόντων.
Η Μόσχα επέμεινε σε μια παράταση 60 ημερών αντί για 120 ημέρες όπως ήταν η αρχική διάρκεια της συμφωνίας, διεκδικώντας την τήρηση του άλλου σκέλους της, που αφορά τις δικές της εξαγωγές αγροτικών προϊόντων που εξακολουθούν να παρεμποδίζονται εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων.