Την επιμονή της ΕΚΤ στην επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και παράλληλα την στενή παρακολούθηση του τραπεζικού συστήματος της Ευρωζώνης για τυχόν “αρρυθμίες”, κατέστησε σαφή η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέδριο σύμφωνα με το Bloomberg.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα ακολουθήσει μια «στιβαρή» προσέγγιση που θα της επιτρέπει να ανταποκρίνεται στους κινδύνους του πληθωρισμού ανάλογα με τις ανάγκες, αλλά και να βοηθά τις χρηματοπιστωτικές αγορές εάν προκύψουν απειλές, σύμφωνα με την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ.
«Η επαναφορά του πληθωρισμού στο 2% μεσοπρόθεσμα είναι αδιαπραγμάτευτη», δήλωσε η ίδια σε συνέδριο παρατηρητών της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη την Τετάρτη. «Θα το πετύχουμε ακολουθώντας μια στιβαρή στρατηγική που εξαρτάται από τα δεδομένα και ενσωματώνει την ετοιμότητα για δράση, αλλά που δεν προχωρά με συμβιβασμούς γύρω από τον πρωταρχικό μας στόχο», συμπλήρωσε σύμφωνα με το Bloomberg.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ βασίστηκε στις παρατηρήσεις που έκανε στους νομοθέτες τη Δευτέρα, υποσχόμενη στήριξη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αν χρειαστεί, αλλά διατηρώντας επίσης σταθερό το βλέμμα στους κινδύνους για τις τιμές των καταναλωτών, για τους οποίους επιμένει ότι δεν έχουν ακόμη δείξει σημάδια διάλυσης εν μέσω της πρόσφατης αναταραχής στις παγκόσμιες αγορές.
Δεν πέφτει ο πληθωρισμός
«Δεν βλέπουμε σαφείς ενδείξεις ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός τείνει προς τα κάτω», είπε. Ενώ «η πτώση των τιμών της ενέργειας αποδυναμώνει μια βασική κινητήρια δύναμη» των εν λόγω πιέσεων, η κ. Λαγκάρντ πρόσθεσε ότι «οι αυξανόμενες πιέσεις στις εγχώριες τιμές θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν μέρος αυτής της αποπληθωριστικής ώθησης».
Η πρόεδρος επανέλαβε τη διατύπωση που χρησιμοποιήθηκε κατά την απόφαση της περασμένης εβδομάδας, ότι αν η «βασική γραμμή» της ΕΚΤ διατηρηθεί, τότε η ΕΚΤ θα έχει «έδαφος να καλύψει» στη νομισματική της πολιτική.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος Philip Lane, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, δήλωσε ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός θα πρέπει να μειωθεί με την πάροδο του χρόνου, αν και επικύρωσε την άποψη της κας Λαγκάρντ για τα επιτόκια.
«Θα συμφωνούσα με τη διατύπωση που χρησιμοποίησε η πρόεδρος – αν η βασική γραμμή διατηρηθεί, οπωσδήποτε υπάρχουν περισσότερα να κάνουμε», είπε. «Αλλά θα έχουμε πολύ χρόνο μεταξύ τώρα και της απόφασης του Μαΐου για να το εξετάσουμε αυτό».
Επιθετική σύσφιξη
Οι αξιωματούχοι αύξησαν τα επιτόκια κατά άλλη μισή μονάδα, παρατείνοντας τον πιο επιθετικό κύκλο αυξήσεων στην ιστορία της, ακόμη και όταν το φάσμα μιας πλήρους τραπεζικής κρίσης αναστάτωσε τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Ο πληθωρισμός παραμένει υπερβολικά υψηλός, υποστήριξαν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, ενώ δεσμεύτηκαν να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να διασφαλίσουν ότι το σύστημα δεν θα καταρρεύσει.
«Έχω καταστήσει σαφές ότι δεν υπάρχει συμβιβασμός μεταξύ της σταθερότητας των τιμών και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας», δήλωσε την Τετάρτη. «Έχουμε πολλά εργαλεία για να παράσχουμε στήριξη ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αν χρειαστεί, και να διατηρήσουμε την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής».
Νάγκελ: Δεν έχουν τελειώσει οι αυξήσεις επιτοκίων
Ο πρόεδρος της Bundesbank Joachim Nagel δήλωσε σε σχόλια που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα στους Financial Times ότι η ΕΚΤ δεν έχει τελειώσει με την αύξηση των επιτοκίων.
«Υπάρχει ακόμη δρόμος να διανύσουμε, αλλά πλησιάζουμε σε περιοριστικό έδαφος», είπε. «Αν θέλουμε να τιθασεύσουμε αυτόν τον επίμονο πληθωρισμό, θα πρέπει να είμαστε ακόμη πιο επίμονοι».
Στην ομιλία της, η κ. Λαγκάρντ δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι θα παρακολουθούν στενά τον τραπεζικό τομέα τις επόμενες εβδομάδες και μήνες για να δουν αν οι επιχειρήσεις γίνονται πιο απρόθυμες να δανείσουν. Ορισμένοι οικονομολόγοι έχουν τονίσει ότι αυτό θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα του υψηλότερου κόστους χρηματοδότησης υπό το φως της πρόσφατης αναταραχής στον τομέα.
Στουρνάρας: Τελειώνει η επιθετική σύσφιξη
Διαφορετική προσέγγιση υιοθέτησε πρόσφατα σε παρέμβασή του ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος δήλωσε ότι ο κύκλος σύσφιξης φτάνει στο τέλος του.
Οι δηλώσεις του διοικητή της ΤτΕ, αν και φαινομενικά απέχουν από τις θέσεις Λαγκάρντ και Νάγκελ, εν τούτοις θα μπορούσαν να συμπίπτουν, πρακτικά. Αυτό σημαίνει ότι οι αξιωματούχοι εστιάζουν σε διαφορετικά ζητήματα και στέλνουν διαφορετικά… μηνύματα. Τόσο η Λαγκάρντ όσο και ο Νάγκελ θέλουν να καταστήσουν σαφές ότι κύριο μέλημα είναι ο πληθωρισμός, ώστε να αποθαρρύνουν επιπλέον δαπάνες, ενώ ο Γιάννης Στουρνάρας θέλει να δείξει την προοπτική σταθεροποίησης, όχι πολύ μακριά από τα σημερινά επίπεδα.
Οι τρεις απόψεις αυτές, μοιάζουν να αντιφατικές, στην πραγματικότητα όμως αναδεικνύουν διαφορετικές οπτικές γωνίες.
Αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια μεν, αλλά πιθανώς με βραδύτερο ρυθμό, αλλά λαμβάνοντας υπόψη σε κάθε περίπτωση την κατάσταση στον χρηματοπιστωτικό τομέα.