Το φάντασμα του επικεφαλής του SSM Αντρέα Ενρία πλανάται αυτές τις ημέρες πάνω από τις ευρωαγορές και τις τράπεζες και δεν θα μπορούσε να λείπει από την συνέντευξη Τύπου της Κριστίν Λαγκάρντ, για την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ. Η πρόεδρος της ΕΚΤ, αν και δεν αναφέρθηκε ονομαστικά, επισήμανε ότι η Ευρωζώνη έχει τον πιο αυστηρό μηχανισμό και δικλείδες ασφαλείας, που πολλές φορές έχουν γίνει αντικείμενο αντιπαράθεσης.
Μηνύματα για πολλούς αποδέκτες είχε η συνέντευξη Τύπου της Κριστίν Λαγκάρντ μετά την απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, αγνοώντας τις αναθεωρημένες προσδοκίες της αγοράς για μικρότερη αύξηση λόγω των πιθανών επιπτώσεων της κρίσης που ξέσπασε με την κατάρρευση της SVB και του πλήγματος στην Credit Suisse και τις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών…
Η πρόεδρος της ΕΚΤ είπε ξεκάθαρα ότι μείζον ζήτημα είναι η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, ενώ άφησε παράθυρο για ηπιότερο ρυθμό αυξήσεων στα επιτόκια από τον Μάιο, εφόσον η τραπεζική κρίση… δείξει επιμονή και συνεχίσει να εξαπλώνεται.
Ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα και για τον λόγο αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ.
«Είμαστε αποφασισμένοι να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο 2%», υπογράμμισε η Λαγκάρντ, λέγοντας ότι η αποφασιστικότητα της ΕΚΤ δεν πρέπει να αμφισβητείται. Eίναι αδύνατο να προσδιορίσουμε ποια θα είναι η πορεία των επιτοκίων, επισήμανε.
«Δεδομένης της αβεβαιότητας που επικρατεί, θεωρήσαμε προτιμότερο να πάρουμε μια απόφαση που πιστεύουμε ότι είναι στιβαρή, με μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης και στη συνέχεια να δούμε τι μας λένε τα οικονομικά στοιχεία και να λάβουμε τις αποφάσεις μας με βάση αυτά τα στοιχεία», υποστήριξε.
«Το αυξημένο επίπεδο αβεβαιότητας ενισχύει τη σημασία μιας προσέγγισης που στηρίζεται στα οικονομικά στοιχεία για τη λήψη των αποφάσεών μας για τα επιτόκια, που θα καθορίζεται από την αξιολόγησή μας για τις προοπτικές του πληθωρισμού υπό το φως των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοοικονομικών δεδομένων, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και από τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής», σημείωσε.
Διαβάζοντας ανάμεσα στις γραμμές, όμως, η Κριστίν Λαγκάρντ φαίνεται ότι αναφέρεται στον άχαρο ρόλο του SSM να θέτει σκληρές εποπτικά όρια και απαιτήσεις, προσφέροντας έτσι πλήρη κάλυψη στον Αντρέα Ενρία που έχει βρεθεί στο στόχαστρο των τραπεζιτών για την πολιτική αναστολής μερισμάτων και μια σειρά θεσμικούς περιορισμούς που έχει επιβάλλει.
Οι ισορροπίες στο ΔΣ
Η Λαγκάρντ ανέφερε ότι η απόφαση εγκρίθηκε από μια πολύ μεγάλη πλειοψηφία αξιωματούχων, με μόνο 3-4 να μην τη στηρίζουν, και όχι επί της αρχής. Η ίδια διευκρίνισε ότι δεν υπήρχε στο τραπέζι κάποια άλλη πρόταση πέρα από την αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.
Μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι παρακολουθεί προσεκτικά τις πιέσεις στις αγορές.
«Παρακολουθούμε τις τρέχουσες πιέσεις στις αγορές και είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε με τον δέοντα τρόπο για να διατηρήσουμε τη σταθερότητα των τιμών και τη χρηματοοικονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη»,
τόνισε.
Εδώ η Κριστίν Λαγκάρντ δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, στέλνοντας μήνυμα στις αγορές ότι… “έχουν γνώση οι φύλακες”.
«Ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης είναι ανθεκτικός, με ισχυρή κεφαλαιοποίηση και ρευστότητα. Σε κάθε περίπτωση, η εργαλειοθήκη μας είναι πλήρως εξοπλισμένη για να παράσχει ρευστότητα στο χρηματοοικονομικό σύστημα αν χρειαστεί και να διατηρήσει την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής», ανέφερε.
Εν τέλει σημειώνει την επάρκεια εργαλείων και την επαγρύπνηση της ΕΚΤ, ως δικλείδες ασφαλείας για την έγκαιρη και αποτελεσματική πρόληψη ατυχημάτων.
Η ίδια υποστήριξε ότι η οικονομία της ευρωζώνης αναμένεται να ανακάμψει τα επόμενα τρίμηνα. Η βιομηχανική παραγωγή θα κινηθεί υψηλότερα, ενώ η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή, τόνισε.