Στοιχεία που δείχνουν ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται πλέον σε απόσταση αναπνοής αναδεικνύει η δημοσκόπηση της MRB για το OPEN, η οποία είναι η δεύτερη μετά τη MARC και διεξήχθη μια εβδομάδα μετά το δυστύχημα στα Τέμπη. Η δημοσκόπηση καταγράφει την έκφραση της κοινής γνώμης, ενώ ακόμα οι έρευνες συνεχίζονταν και η κυβέρνηση επιχειρούσε να διαχειριστεί επικοινωνιακά τις επιπτώσεις της τραγωδίας, εν μέσω ηχηρών κοινωνικών αντιδράσεων.
Διαφορά 2,9% υπέρ της Νέας Δημοκρατίας και έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει δημοσκόπηση της MRB για το OPEN. Παράλληλα, πιστοποιεί την μεγάλη υποχώρηση της κυβερνητικής παράταξης από το 30,2 στο 27,4% για πρώτη φορά από το 2019, επιβεβαιώνει όμως την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να καρπωθεί τη δυσαρέσκεια και την οργή. Επίσης, ανάγει σε ρυθμιστικό παράγοντα -περισσότερο από ποτέ- τους αναποφάσιστους, ανατρέποντας τους πολιτικούς σχεδιασμούς των μεγάλων -κυρίως- κομμάτων.
Όπερ σημαίνει, ότι σύμφωνα με τα νέα στοιχεία οι νέοι και οι αναποφάσιστοι -που πολλές φορές συμπίπτουν- θα κρίνουν είτε ενεργητικά, είτε παθητικά την έκβαση της εκλογικής μάχης. Γι΄ αυτό έχουν από καιρό κυκλοφορήσει σενάρια για πρώτες κάλπες τον Ιούλιο, καθώς τότε θεωρείται ότι οι νεότεροι δεν θα ψηφίσουν. Σε αυτή τη φάση το επικρατέστερο σενάριο είναι οι πρώτες κάλπες να στηθούν Μάιο και οι επαναληπτικές τον Ιούλιο.
Το Crisis Monitor έχει εγκαίρως επισημάνει ότι οι πολιτικές τακτικές εστιάζονται πλέον στη διαχείριση της έντασης και το καναλιζάρισμα του θυμού. Γι΄ αυτό και μετά τις πρώτες αποτυχημένες προσπάθειες της αστυνομίας να ανασχέσει τη δυναμική των διαδηλώσεων με προβοκάτσιες, η ΕΛ.ΑΣ άλλαξε τακτική και αφήνει την ένταση να εκδηλωθεί ειρηνικά.
Η στρατηγική αυτή δημιουργεί την αίσθηση ότι στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι οι διαδηλώσεις θα ΄λειτουργήσουν ως βαλβίδα εξαέρωσης, εκτονώνοντας την κοινωνική ένταση, ενώ προοδευτικά θα αποκατασταθεί η πόλωση, ίσως σε χαμηλότερα επίπεδα, αλλά με βάση τον κομματικό προανατολισμό
Η δημοσκόπηση
Η αξιολόγηση για τη στάση κυβέρνησης-Κ. Μητσοτάκη σε ό,τι αφορά την τραγωδία είναι αρνητική για το 63% των ερωτηθέντων. Οι αρνητικές απαντήσεις μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ είναι 35%.
Ειδικά για τον Κ. Καραμανλή η αξιολόγηση είναι αρνητική σε ποσοστό 55%.
Αρνητική κατά 64,1% είναι και η διατύπωση των ερωτηθέντων για την επιτροπή που συνέστησε η κυβέρνηση για τη διερεύνηση του ατυχήματος.
Αρνητική ωστόσο (51,7%) είναι και η στάση του κοινού απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του θέματος.
To 55,6% δηλώνει ότι λίγο έως πολύ το δυστύχημα των Τεμπών θα επηρεάσει την ψήφο του.
Η διαφορά των δύο πρώτων κομμάτων έπεσε στις 2,9 μονάδες, με την αδιευκρίνιστη ψήφο στο 17,4%:
- ΝΔ: 27,4% από 30,2%
- ΣΥΡΙΖΑ: 24,5% από 24,3%
- ΠΑΣΟΚ: 9% από 10,5%
- ΚΚΕ 5,1% από 5%
- ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 4,5% από 4,4%
- ΜέΡΑ25 3,9%
Από τα στοιχεία επιβεβαιώνεται η κυριαρχία των συναισθημάτων έναντι της κομματικής ταυτότητας και πολιτικής τοποθέτησης. Κυριαρχούν οργή και θυμός μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Αρνητική είναι η αξιολόγηση για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον τέως υπουργό Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή.
Η οργή είναι το κυρίαρχο συναίσθημα στους πολίτες σύμφωνα με τη δημοσκόπηση:
Σε ποσοστό 46,8% απαντούν ότι για το δυστύχημα στα Τέμπη ευθύνεται η κυβέρνηση:
Αρκετά αρνητικά (18,1%) και πολύ αρνητικά (44,4%) – συνολικά 62,5% – κρίνουν τη στάση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Μεγάλο ποσοστό (62,9%) κρίνουν αρνητικά τη στάση των ΜΜΕ στην κάλυψη του δυστυχήματος των Τεμπών:
Στο ερώτημα κατά πόσο θα επηρεάσει τους πολίτες το δυστύχημα στα Τέμπη για την επιλογή τους στις επικείμενες εκλογές απαντούν:
Οι απαντήσεις «πολύ» και «αρκετά» αθροίζουν ένα ποσοστό 55,6%.
Η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ περιορίζεται για πρώτη φορά κάτω από το 2,9%. Απώλειες καταγράφει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ με αναγωγή στα έγκυρα είναι στο 3,2%.
Η ΝΔ εμφανίζεται με ποσοστό 30,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 27,2%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο 10%, το ΚΚΕ στο 7% και η Ελληνική Λύση στο 5%.