Κλυδωνισμούς στην ΕΛ.ΑΣ και την κυβέρνηση προκαλούν αποκαλύψεις από την εφημερίδα “Το Βήμα” σύμφωνα με τις οποίες υψηλόβαθμοι αστυνομικοί εμπλέκονται με το οργανωμένο έγκλημα. Ωστόσο, το δημοσίευμα αυτό δεν είναι το πρώτο, αλλά αποτελεί τη συνέχεια προηγουμένων του Βασίλη Λαμπρόπουλου, ενώ ακολουθεί την καρατόμηση -στις κρίσεις- του επικεφαλής της Διεύθυνσης Διαχείρισης Πληροφοριών (ΔΙ.ΔΑ.Π), καθώς και κορυφαίων αξιωματικών από κομβικές -για το οργανωμένο έγκλημα- διευθύνσεις και τμήματα.
Σοβαρά ζητήματα που προκαλούν τριγμούς τόσο στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ όσο και στην κυβέρνηση ανακύπτουν από το δημοσίευμα της εφημερίδας “Τα Νέα” για την διαφθορά στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ και την προσπάθεια ανασύνταξης δικτύου της “Greek Mafia”, όπως αποκαλείται η συγκεκριμένη οργάνωση που φέρεται να έχει πρόσβαση στα ανώτατα κλιμάκια της αστυνομίας.
Χρονικά, οι αποκαλύψεις ακολουθούν τη “σφαγή” στελεχών της αστυνομίας στο πλαίσιο των κρίσεων, καθώς και τις μετακινήσεις άλλων, ιδιαίτερα στις εντός Αττικής υπηρεσίες. Προηγουμένως, όμως, από τις κρίσεις του 2022 ο ίδιος ρεπόρτερ και η ίδια εφημερίδα είχαν επιτεθεί εκ νέου τόσο στον -νέο τότε- υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, όσο και στον νεοδιορισθέντα από το ΚΥ.Σ.Ε.Α αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας. Ακολούθησαν και άλλα -τροχιοδεικτικά, όπως αποδεικνύεται, δημοσιεύματα, με τελευταίο ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου στο Βήμα την ημέρα που ανακοινώθηκαν οι κρίσεις ανωτάτων και πριν την δημοσίευση των αποφάσεων για τους ταξίαρχους.
Σε πρώτη ανάγνωση το δημοσίευμα είναι αποκαλυπτικό, ενώ η αίσθηση που δημιουργείται είναι ότι το οργανωμένο έγκλημα είχε εξασφαλίσει πρόσβαση μέχρι και στην πόρτα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Επίσης, από τα στοιχεία που επικαλείται η έρευνα, τα περισσότερα περιλαμβάνονται -όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα- σε φάκελο έρευνας της ΕΥΠ για το οργανωμένο έγκλημα που είχε διεξαχθεί επί ΣΥΡΙΖΑ και για τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας είχε καταγγείλει τον προηγούμενο υπουργό κ. Χρυσοχοΐδη ότι δεν είχε πράξει τα δέοντα.
Το ρεπορτάζ του Βήματος
Μεταξύ άλλων, στο ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι το μείζον ζήτημα είναι η έρευνα της του ΕΥΠ της περιόδου 2016-18 -δηλαδή επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ- για τη δράση αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. Σε αυτή, όπως και στον φάκελο που κατατέθηκε από τον πρώην υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην Εισαγγελία, υπάρχουν στοιχεία που φαίνεται να σκιαγραφούν τη λειτουργία, τη δομή και τα παρακλάδια του κυκλώματος του οργανωμένου εγκλήματος που είχε παρακλάδια στην αστυνομία.
Ειδικότερα, αναφέρεται:
“Το πιο σημαντικό τμήμα των ερευνών αφορά τη δραστηριότητα ανωτάτων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. και αναδείχθηκε μέσα από φάκελο που στάλθηκε στα τέλη του 2021 στην Εισαγγελία Αθηνών, στον οποίο περιλαμβάνονταν όλα τα δεδομένα που προέκυψαν από ανευρεθέντα κινητά μετά τη δολοφονία – την 1η Μαΐου 2018 – 58χρονου πρώην αστυνομικού. Τα κινητά αυτά, κατά έναν περίεργο τρόπο, είχαν «εξαφανιστεί» και συνεπώς δεν είχαν ελεγχθεί μετά την εγκληματική ενέργεια.
Ωστόσο βρέθηκαν στη συνέχεια στο συρτάρι αστυνομικού σε υπηρεσία ασφαλείας. Στη λίστα συνομιλιών με τα εν λόγω άτομα, βρέθηκαν σε διαδικτυακή εφαρμογή 75 ονόματα κυρίως πρώην και νυν στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. Σημειώνεται εδώ ότι στον δολοφονηθέντα πρώην αστυνομικό όπως και σε άλλους περίπου 20 αστυνομικούς, δικηγόρους και ιδιώτες είχε αποδοθεί από έρευνα της ΕΥΠ –την περίοδο 2016-2018 – η συμμετοχή σε κύκλωμα διαφθοράς για τον έλεγχο περίπου 1.000 λεσχών, οίκων ανοχής, νυχτερινών κέντρων κ.λπ”.
Ο συντάκτης μάλιστα επισημαίνει ότι το σύστημα» αυτό επιχειρεί να αναδιοργανωθεί και επικεντρώνεται στο λαθρεμπόριο καυσίμων:
“Με τα νεότερα στοιχεία που αναδεικνύονται να αποκαλύπτουν ότι το «σύστημα» αυτό επιχειρεί να αναδιοργανωθεί, έχει ανθρώπους σε εξαιρετικά σημαντικές θέσεις και επεκτείνεται πλέον στην υποβοήθηση του λαθρεμπορίου καυσίμων. Επιπλέον υπάρχει στα εσωτερικά έγγραφα της ΕΛ.ΑΣ. και αναφορά για προσπάθεια ελέγχου των προστασιών, των ναρκωτικών και της πορνείας από τα ίδια πρόσωπα και στη Μύκονο”.
Από τα στοιχεία που παρουσιάζει το δημοσίευμα λείπει μια εξαιρετικά μεγάλη -για να παραλειφθεί- περίοδος από 21 Δεκεμβρίου του 2018 μέχρι την 24 Μαΐου του 2022. Το γεγονός αυτό εγείρει, αναπόφευκτα ερωτηματικά, τόσο για την έλλειψη στοιχείων, όσο και για την αδυναμία του ίδιου του ρεπόρτερ να το καταδείξει ως ζήτημα.
Auditor’s note: Theodorikakos had it comming!
Η διαφθορά στην Ελληνική Αστυνομία δεν αποτελεί ποτέ είδηση. Αυτό που είναι συνήθως το ζήτημα είναι το ποιοί και το γιατί τώρα. Τα ερωτηματικά αυτά δεν απαντώνται, αλλά ούτε εγείρονται στο ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου που δημοσιεύεται στο Βήμα. Το Crisis Monitor έχει εγκαίρως και κατ’ επανάληψη επισημάνει και αναδείξει την οιονεί σύγκρουση Μαρινάκη – Θεοδωρικάκου, ιδιαίτερα αναφορικά με τις κρίσεις και την τοποθέτηση προσώπων σε κομβικές θέσεις. Μάλιστα, μόλις προ ημερών υπήρχε άλλο δημοσίευμα που -ενώ αναφερόταν στις κρίσεις- άφηνε σαφείς αιχμές για εξωθεσμικές παρεμβάσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Στο ίδιο άρθρο γινόταν υπόμνηση για τις σχέσεις συγκεκριμένων αξιωματικών με το οργανωμένο έγκλημα και για την εξαίρετη πορεία και συμβολή άλλων…
Στο μεταξύ μεσολάβησαν οι κρίσεις ανωτάτων και ανωτέρων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν ακόμα και “εκκαθαρίσεις” από την Καθημερινή, όπου σε δημοσίευμα αναφέρεται ότι έγιναν μετά από ενημέρωση του Μαξίμου, ενώ οι απομακρύνσεις -σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα- το οποίο υπογράφει ο Γιάννης Σουλιώτης.
Τούτων δοθέντων είναι προφανές ότι τα δημοσιεύματα Καθημερινής και Βήματος προωθούν αντικρουόμενες απόψεις για την φύση και το αποτέλεσμα των κρίσεων στην ΕΛ.ΑΣ. Αυτό το στοιχείο, όμως, καταδεικνύει ότι οι αντιθέσεις αυτές δεν είναι απόρροια άποψης των συντακτών, αλλά του ρεπορτάζ. Ήτοι, διαφορετικοί πόλοι στην αστυνομία ή αλλού προωθούν διαφορετικά σενάρια.
Πολιτικά, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, το θέμα αναμένεται να αναδειχθεί σε μείζον με αντιπολίτευση να στοχοθετεί τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Κατ επέκταση, αποτελεί παράγοντα που ανεβάζει το πολιτικό ρίσκο.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον το ενδεχόμενο αντικατάστασης του Τάκη Θεοδωρικάκου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν μπορεί να αποκλειστεί. Ωστόσο, σε μια τέτοια απόφαση ρόλο θα παίξουν και άλλα στοιχεία και δεδομένα, όχι αμιγώς προεκλογικού χαρακτήρα.
Οι επίμαχοι διάλογοι
2/3/2018
ΜΕΛΟΣ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ: «Φίλε μου, σε ευχαριστώ για την αγάπη σου. Κανόνισε πότε θα πιούμε τα κρασάκια μας».
ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ – «ΜΕΣΑΖΩΝ»: «Πάμε στη γνωστή ταβέρνα. Σε περιμένουμε να σου δώσουμε τα κρασιά σου…».
Ακολουθούν υποδείξεις του πρώην αστυνομικού στον στρατηγό της ΕΛ.ΑΣ. για μεταθέσεις ημετέρων αστυνομικών σε αστυνομικές υπηρεσίες και ανάμεσα σε αυτές στη Μύκονο
28/3/2018
ΜΕΛΟΣ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ: «Στρατηγέ μου, με πήρε τώρα ο Πάνος Καμμένος. Στο ΑΤ Αμαρουσίου μεταβαίνει τώρα ο δικηγόρος Σ. να εφαρμόσει δικαστική απόφαση».
ΑΝΩΤΑΤΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΣ ΕΛ.ΑΣ.: «Πήραμε πριν 15 λεπτά τον αρμόδιο ανώτερο αξιωματικό εκεί και τακτοποιήθηκε το θέμα. Καλημέρα».
29/3/2018
ΜΕΛΟΣ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ: «Αρχηγέ μου, έχω αδελφικό μου φίλο βενζινοπώλη».
ΑΝΩΤΑΤΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΣ ΕΛ.ΑΣ.: «Ο,τι γουστάρεις άμεσα».
21/12/2018
ΜΕΛΟΣ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ: «Στρατηγέ μου, καλημέρα. Να βοηθήσουμε τρία βενζινάδικα ή να απευθυνθώ στους πολιτικούς στο υπουργείο;».
ΑΝΩΤΑΤΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΣ ΕΛ.ΑΣ.: «Όχι φίλε μου, εγώ και άμεσα».
24/5/2022
ΝΟΝΟΣ – ΕΜΠΟΡΟΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ: «Καλημέρα».
ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ: «Κύριε Γ. καλημέρα. Θέλω δύο ημέρες για το άτομο για να κάνει ένας δικός μου ραντεβού, να στείλουμε (σ.σ.: σε υπηρεσία ελέγχου του λαθρεμπορίου καυσίμων) υπαστυνόμο μικρό να μην το καταλάβουν. Επίσης για τον άλλο, για Οικονομική Αστυνομία μου είπε ότι σύντομα θα το περάσει από Οικονομική μόνος του τις επόμενες ημέρες. Οπότε με δύο άτομα εκεί και ένα θα δώσετε και ένα που θα πάει μόνος του, ό,τι και να αλλάξει, θα είστε πολύ καλά».
25/5/2022
ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ: «Καλησπέρα κύριε Γ.».
ΝΟΝΟΣ – ΕΜΠΟΡΟΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ: «Είχα δώσει και έναν ακόμα άνθρωπο (σ.σ.: αστυνομικό για να προωθηθεί σε ελεγκτική θέση) και πέρασε! Μπήκε! Τώρα με πήρε του υπουργού αυτός και μου είπε κομπλέ. Εκεί τέλος οπότε έχουμε
και εκεί δικό μας. Σκέψου μήπως για το Οργανωμένο (σ.σ.: Υποδιεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος που ασχολείται επίσης με υποθέσεις λαθρεμπορίας καυσίμων) δώσουμε κάποιον και πας κι εσύ στη Δίωξη Εκβιαστών (σ.σ.: ασχολείται με τους νονούς της νύχτας) να είμαστε κομπλέ».
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το διάστημα των συνομιλιών φέρεται να τηλεφωνούν αξιωματικοί που υπηρετούν κοντά σε πολιτικά πρόσωπα και να ζητούν μεταθέσεις που μνημονεύονται στις συνομιλίες.
3/6/2022
ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ:«Καλημέρα».
ΝΟΝΟΣ – ΕΜΠΟΡΟΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ: «Αφού έχουμε έτσι όπως είναι τώρα τα πράγματα στην Οικονομική, στο Ανθρωποκτονιών, στο Οργανωμένο, στο Εκβιαστών (σ.σ.: έχουν βάλει δικούς τους) να τα φτιάξω για σένα για την ΕΥΠ; Στείλε μου πάλι τα δικά σου στοιχεία».
10/6/2022
ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ: «Καλησπέρα. Τι κάνεις;».
ΝΟΝΟΣ – ΕΜΠΟΡΟΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ: «Ο μεγάλος με τον Οικονόμου (σ.σ.: εννοεί τον υφυπουργό Προστασίας του
Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου) δεν είναι ευχαριστημένος. Να το ξέρετε αυτό. Μου το είπε ο φίλος σήμερα. Σίγουρα τον πήρε ο Θεοδωρ τηλέφωνο και έδωσε εντολή να περάσουν όλα! Για αυτό είπε ο άλλος είμαστε πολύ καλά!».