Για όσους το 2022 ήταν τρομακτικό οικονομικά και κοινωνικά, τα νέα για το 2023 δεν είναι καλά, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ προβλέπει «μια δύσκολη χρονιά, πιο σκληρή από τη χρονιά που αφήνουμε πίσω μας».
Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα προειδοποίησε ότι η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει «μια δύσκολη χρονιά, πιο σκληρή από τη χρονιά που αφήνουμε πίσω μας».
Αν και πολλές κυβερνήσεις είναι πιο αισιόδοξες για το 2023, εν συγκρίσει με τις αρχικές προβλέψεις όταν ξεκίνησε ο κύκλος ανόδου των επιτοκίων, το ΔΝΤ δεν φαίνεται να συμμερίζεται τις προοπτικές αυτές.
Η Κρισταλία Γκεροργκίεβα μιλώντας στο CBS προειδοποίησε για ύφεση τουλάχιστον στο 30% των χωρών παγκοσμίως.
«Αναμένουμε ότι το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας θα βρίσκεται σε ύφεση», είπε η Γκεοργκίεβα στο «Face the Nation» του CBS σε μια συνέντευξη που μεταδόθηκε την 1η Ιανουαρίου. «Γιατί; Επειδή οι τρεις μεγάλες οικονομίες — ΗΠΑ, ΕΕ,
Κίνα — επιβραδύνουν ταυτόχρονα».
Το ΔΝΤ είχε ήδη προειδοποιήσει τον Οκτώβριο ότι περισσότερο από το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας θα συρρικνωθεί και ότι υπάρχει πιθανότητα 25% να αυξηθεί το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά λιγότερο από 2% το 2023, επίπεδο ορίζεται ως παγκόσμια ύφεση.
Σύμφωνα με την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα από την εξέταση των τριών μεγαλυτέρων οικονομιών, η ικανότητά τους να αντέξουν την ύφεση είναι κάπως… ασαφής.
Ενώ «οι ΗΠΑ μπορεί να αποφύγουν την ύφεση», η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πληγεί πολύ σοβαρά από τον πόλεμο στην Ουκρανία — η μισή ΕΕ θα βρίσκεται σε ύφεση το επόμενο έτος.” είπε. Εν τέλει σημείωσε ότι η Κίνα αντιμετωπίζει μια «δύσκολη χρονιά».
«Αρνητικές τάσεις»
Στοιχεία που δημοσιεύθηκαν το Σάββατο έδειξαν ότι η απότομη αντιστροφή της πολιτικής της για το Covid Zero από την Κίνα ώθησε την οικονομική δραστηριότητα τον Δεκέμβριο στον πιο αργό ρυθμό από τον Φεβρουάριο του 2020, καθώς ο ιός σάρωσε τις μεγάλες πόλεις και ώθησε τους ανθρώπους να μείνουν σπίτι και οι επιχειρήσεις να κλείσουν.
Η επιβράδυνση των μεγαλύτερων οικονομιών «μεταφράζεται σε αρνητικές τάσεις παγκοσμίως – όταν εξετάζουμε τις αναδυόμενες αγορές στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, εκεί, η εικόνα είναι ακόμη χειρότερη», είπε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.
Τα στοιχεία από τον δείκτη προμηθειών για τη μεταποίηση που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα έδειξαν αρνητικές μετρήσεις σε όλη την Ευρώπη, την Τουρκία και τη Νότια Κορέα. Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη πρόκειται να αποκαλύψουν παρόμοιους τρομερούς αριθμούς για τη Μαλαισία, την Ταϊβάν, το Βιετνάμ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά και τις ΗΠΑ.
Ωστόσο, οι προοπτικές για τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο μπορεί να προσφέρουν κάποια ανάπαυλα.
«Εάν αυτή η ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ διατηρηθεί, οι ΗΠΑ θα βοηθούσαν τον κόσμο να περάσει μια πολύ δύσκολη χρονιά», δήλωσε η Γκεοργκίεβα.