Δυναμική ταυτόχρονης αποδυνάμωσης και των δύο πολιτικών πόλων και ενίσχυσης αντιευρωπαϊκών ξενοφοβικών δυνάμεων στη Βόρεια Ελλάδα, καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις, καθώς μια σειρά θεμάτων που δεν συνδέονται άμεσα μεταξύ τους, συμβάλλουν στην αναθέρμανση πυρήνων με ακροδεξιά χαρακτηριστικά και κοινή συνισταμένη τον αντιευρωπαϊσμό, άλλοτε σε λανθάνουσα και άλλοτε σε εκθετική μορφή.
Οι επιπτώσεις των πολλών και αλληλένδετων οικονομικών κρίσεων, καθώς η Συμφωνία των Πρεσπών, το προσφυγικό και η απομείωση του κοινωνικού κράτους, που έχει ιδιαίτερο αντίκτυπο σε κοινωνίες με γερασμένο πληθυσμό, συνθέτουν ένα ιδιαίτερα ρευστό πολιτικό σκηνικό. Αν σε αυτό προστεθεί η αντιρωσική συμμαχία, σε περιοχές με έντονες διαπολιτισμικές και θρησκευτικές αναφορές στη Ρωσία, τότε το μίγμα μπορεί να γίνει εκρηκτικό. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον οι κινήσεις προς σχηματισμούς όπως η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και το κόμμα του τέως Χρυσαυγίτη Ηλία Καισδιάρη, μπορεί να εξελιχθούν σε τάση.
Το ζήτημα της Βόρειας Ελλάδας αναδεικνύει με άρθρο του στην Καθημερινή ο Αντώνης Αντζολέτος, επισημαίνοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ. Το άρθρο όμως δεν προσεγγίζει τις πιθανές εκφάνσεις του φαινομένου αποσυσπείρωσης των μεγάλων κομμάτων στην περιοχή.
Τα προβλήατα
Σε κάθε περίπτωση, με εξαίρεση τη Θεσσαλία και τον Έβρο, όπου καταγράφονται ισχυρές τάσεις ενίσχυσης του ΚΙΝ.ΑΛ-ΠΑΣΟΚ, για την ώρα στη Βόρεια Ελλάδα έχει εμπεδωθεί η αποσυσπείρωση τόσο της Νέας Δημοκρατίας, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ και η αδιευκρίνιστη ψήφος παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Στον Βόρειο Έβρο, η κυβέρνηση επιχειρεί να αλλάξει το κλίμα με τακτικές επισκέψεις προβεβλημένων στελεχών και ανάδειξη και αντιμετώπιση ad hoc προβλημάτων. Ο φράχτης στον Έβρο, η σκληρότερη αστυνόμευση και η δημιουργία κλίματος ενασχόλησης με την Αλεξανδρούπολη, αποτελούν μερικά από τα εργαλεία. Από την άλλη πλευρά, στη Δυτική Βόρεια Ελλάδα η κατάσταση είναι διαφορετική. Ο κορονοϊός θέρισε στη Δυτική και την Κεντρική Μακεδονία, η ανεργία είναι χρόνια, η απολιγνιτοποίηση εντείνει τις συνθήκες οικονομικής κρίσης και οι επιδοματικές πολιτικές οδήγησαν σε ερήμωση. Οι πλημμύρες άφησαν βαθιές ουλές και τα ad hoc μέτρα δεν είναι ικανά να σταματήσουν την αποσάθρωση.
Σύμφωνα με το άρθρο του Αντώνη Αντζολέτου, για τη Νέα Δημοκρατία η Μακεδονία ήταν πάντα το «κάστρο» της. «Αλώθηκε» το 2015 από τον ΣΥΡΙΖΑ, χάνοντας 8 εκλογικές περιφέρειες, τις οποίες ξανακέρδισε το 2019. Στις αρχές του φθινοπώρου ο πρωθυπουργός βρέθηκε στις Σέρρες και ακολούθησαν επισκέψεις στην Πέλλα και τη Θεσσαλονίκη. Προγραμματίζονται το επόμενο διάστημα περιοδείες και σε άλλους νομούς. Η «γαλάζια» παράταξη επέλεξε επίσης να πραγματοποιήσει τη συνεδρίαση της Πολιτικής Ακαδημίας που έχει συγκροτήσει, στην Καλαμαριά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να προετοιμάσει το έδαφος με κλιμακούμενη κινητικότητα βουλευτών, ανάδειξη ζητημάτων στη Βουλή και περιοδείες του Αλέξη Τσίπρα. Ωστόσο ερωτηματικά της προηγούμενης περιόδου παραμένουν αναπάντητα, σαφή σχέδια δεν έχουν κατατεθεί και διεργασίες για την ωρίμανση λύσεων δεν έχουν ξεκινήσει.
Η απειλή Βελόπουλου και το αντί-ΕΕ μέτωπο
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις στη Βόρεια Ελλάδα το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου είχε λάβει προ τριετίας υψηλότερα ποσοστά από τον μέσο όρο στην επικράτεια. Σε κάποιες περιοχές, πλέον φέρεται να αγγίζει ακόμη και διψήφιο ποσοστό. Ενδεχομένως και ο πόλεμος στην Ουκρανία να παίξει κάποιον ρόλο, αφού υπάρχουν πολίτες φιλικά προσκείμενοι στη Ρωσία.
Αν και επισήμως δεν καταγράφεται ψηλά, έδαφος κερδίζει και το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη. Η κατάσταση μοιάζει ελεγχόμενη, ωστόσο ενδεχόμενη είσοδος στη Βουλή Βελόπουλου και Κασιδιάρη στην πρώτη αναμέτρηση, με την απλή αναλογική, θα μπορούσε να υπονομεύσει σφόδρα τη δυναμική της Νέας Δημοκρατίας.
Από την άλλη πλευρά η πίεση που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ από το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ είναι σε έξαρση, ενώ το κόμμα του Γιάννη Βαρουφάκη κινδυνεύει να μην μπει στη Βουλή. Έτσι, μέρος των ανστισυστημικών ψηφοφόρων θα μπορούσαν να κατευθυνθούν στην Ελληνική Λύση. Αν και η πολιτική απόσταση μοιάζει μεγάλη, το αντι-ΕΕ μέτωπο έχει βαθιές ρίζες και ενισχύεται καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει συνδεθεί άμεσα με την ενεργειακή κρίση και η κυβέρνηση επιρρίπτει ευθύνες στην ΕΕ για την αδυναμία παροχής βιώσιμων λύσεων.