Ράλι των τιμών του πετρελαίου της τάξης του 30% από τα τρέχοντα επίπεδο και ενδεχόμενο για overshooting βλέπει σε ανάλυσή της η Bank of America, καθώς επιφυλάσσεται για τον πλήρη αντίκτυπο των ευρωπαϊκών κυρώσεων στη Ρωσία -αναφορικά με την απαγόρευση εισαγωγών και το πλαφόν-.
Πρόβλεψη που τοποθετεί το ταβάνι για το Brent στα 110 δολάρια κασι τη μεσοσταθμική τιμή στα 100 δολάρια το βαρέλι το 2023 εξέδωσε η Bank of America, αφήνοντας όμως ανοιχτό παράθυρο για ακόμη μεγαλύτερη άνοδο, καθώς δεν μπορεί να προδιαγράψει τον αντίκτυπο του ευρωπαϊκού εμπάργκο στο ρωσικό αργό και του πλαφόν.
Σύμφωνα με έκθεση της Bank of Amerikca το αργό πετρέλαιο Brent θα μπορούσε να σκαρφαλώσει έως και τα 110 δολάρια το βαρέλι το 2023, αν και υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι που θα μπορούσαν να προσθέσουν μεγαλύτερη πίεση στις τιμές, σύμφωνα με σημείωμα της Bank of America.
Οι τιμές για Brent, που θεωρείται διεθνές σημείο αναφοράς πετρελαίου ήταν κατά μέσο όρο γύρω στα 101 δολάρια το βαρέλι φέτος με τη BofA να προβλέπει κορύφωση στα 110 $ στο απόγειο της περιόδου ταξιδιών. Το Brent αναμένεται ότι θα κινηθεί αισθητά χαμηλότερα το πρώτο τρίμηνο του 2023, σε σύγκριση με το υπόλοιπο του έτους, αναφέρεται στην ανάλυση.
Auditor’s note: Τα κλειδιά σε Ρωσία και Κίνα
Οι δύο βασικές μεταβλητές είναι η Ρωσία, από την πλευρά της προσφοράς και η Κίνα από την ζήτηση. Η Ευρώπη επιβάλλει κυρώσεις και περιορίζει τις ενεργειακές της σχέσεις με τη Ρωσία, εγείροντας ανησυχίες για την κάλυψη του gap. Η Κίνα, από την άλλη πλευρά, αίρει σταδιακά περιορισμούς, στο πλαίσιο της zero-covid στρατηγικής, δημιουργώντας προσδοκίες για αναπτέρωση της ζήτησης. Συνδυαστικά, οι κινήσεις των δύο χωρών θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναπροσαρμογή της παγκόσμιας ισορροπίας ροών του πετρελαίου, επηρεάζοντας πολύπλευρα και καθοριστικά την διαμόρφωση των τιμών.
Κίνδυνος να ξεφύγει η τιμή
Το Brent διαπραγματεύεται επί του παρόντος περίπου 86 δολάρια το βαρέλι, που σημαίνει ότι το υψηλό τέλος των προβλέψεων της BofA αντιπροσωπεύει άνοδο 28%. Ωστόσο, οι αναλυτές της BofA σημείωσαν επίσης αρκετούς ανοδικούς παράγοντες κινδύνου για τις τιμές του πετρελαίου το επόμενο έτος, συγκεκριμένα ένα ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό αργό.
Την Παρασκευή, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να θεσπίσουν πλαφόν στα 60 δολάρια το βαρέλι, για το εισαγόμενο δια θαλάσσης πετρέλαιο από τη Ρωσία. Αυτό θα τεθεί σε ισχύ τη Δευτέρα, παράλληλα με την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ και συναφών υπηρεσιών για φορτία σε όλο τον κόσμο.
Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι δεν θα πουλήσει πετρέλαιο σε καμία από τις χώρες που συμμετέχουν στον μηχανισμό ελέγχου τιμών και οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι εξαγωγές πετρελαίου της θα μπορούσαν να μειωθούν έως και 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα.
«Προς το παρόν, ενσωματώνουμε τα επίπεδα συνολικής ρωσικής παραγωγής πετρελαίου των 10 εκατ. b/d στις υποθέσεις μας για το 2023 σε σύγκριση με τα 9,59 εκατ. b/d που παρέχει ο IEA.
Οποιαδήποτε σημαντική προς τα κάτω απόκλιση από αυτά τα στοιχεία θα μπορούσε να αυξήσει τις τιμές του πετρελαίου με στροβιλοσυμπιεστή», ανέφερε το σημείωμα της BofA.
Η Ρωσία παρουσιάζει τον μεγαλύτερο ανοδικό κίνδυνο για τις τιμές του πετρελαίου, αλλά υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι που ελλοχεύουν, ανέφεραν οι αναλυτές. Ειδικότερα, περαιτέρω διακοπές του εφοδιασμού από παραγωγούς του ΟΠΕΚ όπως η Λιβύη, η Νιγηρία,
Το Ιράκ ή άλλοι θα μπορούσαν να «ειδοποιήσουν την αγορά πετρελαίου».
De facto μείωση προσφοράς
Έλλειψη 1 εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα ή περισσότερο θα μπορούσε να προέλθει από διάφορους παραγωγούς, ειδικά από τον ΟΠΕΚ, με την BofA να εκτιμά ότι κάθε απροσδόκητη μεταβολή της προσφοράς ή της ζήτησης 1 εκατομμυρίου βαρελιών τείνει να προκαλεί άνοδο στις τιμές του πετρελαίου Brent κατά 20-25 δολάρια το βαρέλι.
Εάν η παραγωγή πέσει απότομα, «οι τιμές θα αυξηθούν ανάλογα, καθώς η ζήτηση θα πρέπει να προσαρμοστεί χαμηλότερα στο τρέχον πλαίσιο της περιορισμένης πλεονάζουσας χωρητικότητας και των αποθεμάτων», αναφέρεται στην ανάλυση.
Η ανώμαλη μετάβαση στο… πετρέλαιο
Η αλλαγή από το φυσικό αέριο σε πετρέλαιο και το οικονομικό άνοιγμα στην Κίνα από τους χαλαρότερους περιορισμούς μηδενικού COVID-COVID είναι επίσης ανοδικοί παράγοντες υπέρ του πετρελαίου το επόμενο έτος.
Ωστόσο, η απειλή της ύφεσης που συνεχίζει να επικρέμεται πάνω από την παγκόσμια οικονομία δρα κατασταλτικά για ενδεχόμενο ράλι τιμών, τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Η BofA, πάντως, υπογραμμίζει ότι η ήπια παγκόσμια επιβράδυνση έχει οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης κατά 640.000 βαρέλια την ημέρα.