Για το ενδεχόμενο να προετοιμαστούν οι ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις για “ισχνές αγελάδες” από την πλευρά της Ευρώπης (περισσότερο) επισημαίνουν οι Έλληνες τουριστικοί επιχειρηματίες.
Ανώτατο στέλεχος της Trivago μιλώντας σήμερα στο CNBC επεσήμανε ότι οι εκτιμήσεις είναι ότι το διαθέσιμο εισόδημα των ευρωπαίων πολιτών θα συρρικνωθεί το 2023 και αυτό θα έχει επιπτώσεις και στην τουριστική κίνηση.
Το χειρότερο δυνατό σενάριο για τον ελληνικό τουρισμό είναι είτε να μειωθούν οι αφίξεις είτε να πιέσουν για φθηνότερα πακέτα οι tour operators. Σ’ αυτά τα δύο ενδεχόμενα οι τουριστικοί επιχειρηματιες στην Ελλάδα, σπεύδουν σε Λονδίνο, Βερολίνο και Παρίσι (εκπροσωπούν περίπου το 50% του συνολικού τουριστικού ρεύματος) προκειμένου να ‘κλειδώσουν’ όσο το δυνατόν νωρίτερα (από τον Μάρτιο 2023) τα πακέτα.
Επίσης έχουν διαμορφωθεί υψηλά κεφαλαιακά αποθέματα στους επιχειρηματίες των περιοχών υψηλής ζήτησης (Κυκλάδες, Κρήτη, Επτάνησα) που θα χρησιμεύσουν για να αντιμετωπιστεί το υψηλό ενεργειακό κόστος που αποτελεί το βασικό πρόβλημα.
Ενεργειακούς διακανονισμούς ζητούν οι ξενοδόχοι
Οι ενεργειακές ανατιμήσεις έχουν αυξήσει κατά 30-40% το κόστος λειτουργίας των μεσαίων ξενοδοχείων και πολύ περισσότερο το κόστος λειτουργίας των μεγάλων ξενοδοχείων. Σε περίπτωση που οι tour operators ζητήσουν ακόμη χαμηλότερες τιμές, πολλές μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες θα βρεθούν μπροστά στο ενδεχόμενο ζημιών. Τα οικονομικά υπουργεία είναι ενήμερα των εξελίξεων ενώ και τα Επιμελητήρια των τουριστικών περιοχών κρούουν τον ‘κώδωνα κινδύνου’.
Αυξημένη ζήτηση για εσωτερικό τουρισμό
Η δεύτερη παράμετρος που εξετάζεται είναι ο εγχώριος τουρισμός που και για το 2023 θα δείξει αυξημένη ζήτηση για τις τουριστικές περιοχές. Αυτό που επισημαίνεται είναι ότι πλέον έχει διαμορφωθεί ποιοτικό τουριστικό προιόν και για τις περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας (Πελοπόννησος, Ήπειρος, Στερεά, Εύβοια, Μακεδονία) που συγκεντρώνει αυξημένη τουριστική κίνηση. Ενδεικτικά η Μεσσηνία έχει διπλασιάσει τις κρατήσεις της σε σχέση με το 2019 ενώ σε πολύ υψηλά επίπεδα κινούνται οι κρατήσεις για Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Ξάνθη ενώ τα υπάρχοντα τουριστικά καταλύματα δεν επαρκούν να καλύψουν την ζήτηση για την Έδεσσα (Λουτρά Ποζερ)
Τουριστικές επενδύσεις 2,5 δισ. ευρώ για την επόμενη 3ετία
Οι προυπολογιζόμενες νέες επενδύσεις στον τουριστικό τομέα (εκτιμήσεις ξενοδόχων) υπολογίζονται κατ’ ελάχιστον στα 2,5 δις. Ευρώ μέσα στην επόμενη 3ετία. Αυτά έχουν υπολογιστεί από την ζήτηση των τελευταίων ετών. Ενδεχομένως όμως εάν η οικονομική κρίση οξυνθεί το 2023, οι νέες επενδύσεις ίσως περιοριστούν.