Νέο “uptick” καταγράφεται στο πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα, με το ποδόσφαιρο και τα οπαδικά να αποτελούν πλέον de facto μεταβλητή της πολιτικής εξίσωσης, καθώς η ήττα του Ολυμπιακού από τον Παναθηναϊκό φαίνεται να εξελίσσεται σε θρυαλλίδα συγκρούσεων, αν και αμφότερες οι ομάδες ελέγχονται από επιχειρηματίες που πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα,
Κλυδωνισμούς στο πολιτικό σκηνικό προκαλεί ήδη η παρέμβαση του μέλους του διοικητικού συμβουλίου του Ολυμπιακού, Γιάννη Βρέντζου, ο οποίος μίλησε ως εκπρόσωπος της διοίκησης, κατηγορώντας την κυβέρνηση και συγκεκριμένα το Μαξίμου, ενώ επιτέθηκε στο “σύστημα Δημητριάδη” και αναφέρθηκε χωρίς περιστροφές στο σκάνδαλο των υποκλοπών και παρακλάδια του πρώην γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού στο οργανωμένο έγκλημα.
Στη συνέχεια, στις εξελίξεις παρενέβη και ο Βαγγέλης Μαρινάκης, με δηλώσεις από το προπονητικό κέντρο του Ολυμπιακού στο Ρέντη, οι οποίες κινήθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος με αυτές του Νίκου Βρέντζου. Ο ιδιοκτήτης του Ολυμπικαού και κουμπάρος της Ντόρας Μπακογιάννη, όμως, απέφυγε ο ίδιος τις ευθείες βολές προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επιλέγοντας να συγκεντρώσει τα πυρά του στην Ομοσπονδία.
Τόσο ο Νίκος Βρέντζος όσο και ο Βαγγέλης Μαρινάκης, καθώς και άλλα μέλη της διοίκησης έθεσαν ευθαρσώς το ζήτημα αποχώρησης του Ολυμπιακού από το Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου και μάλιστα με αυξημένες πιθανότητες.
Δημοσιεύματα κάνουν λόγο για ανοιχτό πόλεμο Μαρινάκη – Μητσοτάκη και σκιαγραφούν τις προεκτάτσεις που μπορεί να έχει καθώς και τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει για τον πρωθυπουργό και τη Νέα Δημοκρατία. Ενδεχόμενη υπεράσπιση των ισχυρισμών Μαρινάκη ή έστω ανάδειξή τους από την αντιπολίτευση θα μπορούσε να αποτελέσει έναυσμα για τον συσχετισμό μεταξύ τους.
Παρασκηνιακές διεργασίες
Σε μιντιακό επίπεδο, πάντως, τα μέσα του Βαγγέλη Μαρινάκη In.gr, tanea.gr και το tovima.gr, υποβάθμισαν γρήγορα το πρωί της Δευτέρας το θέμα των δηλώσεων και της σύγκρουσης, αφαιρώντας το από τα πρωτοσέλιδά τους.
Αυτό σημαίνει ότι οι βολές ήταν προειδοποιητικές και ότι στο παρασκήνιο βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις και διεργασίες, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέο συμβιβασμό ή μεγαλύτερη σύγκρουση.
Εξάρσεις του πολιτικού ρίσκου, λόγω επιχειρηματικών αντιδράσεων δεν είναι πρωτόγνωρες. Εντείνονται όμως κατά τη διάρκεια προεκλογικών περιόδων, όταν οι ηγέτες αποδυναμώνονται και όταν οι χρόνοι για την ολοκλήρωση projects συμπιέζονται. Επίσης, τέτοιες περίοδο αποτελούν συχνά “ευκαιρία” για τη λήψη αποφάσεων σε ζητήματα που χρονίζουν…
Auditor’s note: Αποκαλύψεις και… κίνδυνοι
Οι αναφορές αυτές συμπίπτουν με την αποκάλυψη από την εφημερίδα Documento λίστας προσώπων που παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ κατ εντολή του Γρηγόρη Δημητριάδη, με τον εκδότη Κώστα Βαξεβάνη να υποστηρίζει ότι έχει στοιχεία που συνδέουν άμεσα την υπόθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο εκδότης μάλιστα αναμένεται να καταθέσει τα στοιχεία που διαθέτει στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο, αρνούμενος να προσέλθει στην ανακρίτρια ποινικής δίωξης που τον κάλεσε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Ο φόβος της Ακροδεξιάς
Με δεδομένη την κοιννωική απήχηση των ομάδων και ιδιαίτερα στη νεολαία, την επιρροή του Ολυμπιακού σε περιοχές που συνεισφέρουν καταλυτικά στην εκλογική βάση της Νέας Δημοκρατίας και τη δυναμική που είχαν δώσει στην ακροδεξιά, τα μηνύματα που έστειλαν οι παράγοντες του Ολυμπιακού το βράδυ της Κυριακής είναι βέβαιο ότι προκαλούν κλυδωνισμούς στο Μαξίμου.
Η λεπτή γραμμή
Ζήτημα αποτελεί όμως και ο χειρισμός της “ενδοοικονογενειακής” κόντρας Μαρινάκη – Μητσοτάκη από την αντιπολίτευση, καθώς μπορεί τώρα η σύγκρουση να φαίνεται ότι οφελεί, αλλά οι μεταστροφές τάσεων είναι εύκολες και ως εκ τούτου παρά τα δυνητικά οφέλη, οι κίνδυνοι από τους συσχετισμούς αποτρέπουν οποιαδήποτε ενεργητική διαχείριση του συγκεκριμένου μετώπου.Οι εκλογές πλησιάζουν και το ενδεχόμενο πρόωρων επανέρχεται στο τραπέζι στη σκιά της αναζωπύρωσης του σκανδάλου των υποκλοπών, του καλπάζοντος πληθωρισμού και της εκπνοής των οριζόντιων μέτρων στήριξης για την ενεργειακή κρίση. Σε ένα τέτοιο πεδίο, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Ανδρουλάκης δέχονται και εισηγήσεις για μια πιο hands on προσέγγιση, καθώς τα επιτελεία τους κυριαρχούνται από νεότερους ανθρώπους, με ελλιπείς γνώσεις πολιτικής ιστορίας, που επενδύουν περισσότερο στις δυναμικές στα social media.
Δηλώσεις Βρέντζου
«Το ελληνικό ποδόσφαιρο διοικείται από ένα φασιστικό παρακράτος που διέπεται από καθεστώς παρανομίας και οργανωμένου εγκλήματος.
Όλα τα παραπάνω είναι βεβαίως λογικά από τη στιγμή που στη κυβέρνηση για τρία ολόκληρα χρόνια λειτουργούσε ένα καθεστώς παρανομίας, υποκλοπών με συνδέσμους και παρακλάδια σε όλο το οργανωμένο έγκλημα με έδρα το Μέγαρο Μαξίμου και πρωταγωνιστή τον Γρήγορη Δημητριάδη και την βρώμικη λαθραία ποινική παρέα του.
Η ανοχή μας σήμερα λαμβάνει τέλος. Η πρόταση μου είναι εδω και τώρα ο Ολυμπιακός να αποχωρήσει από το ελληνικό πρωτάθλημα και παράλληλα θα προσφύγει στα Ελληνικά δικαστήρια όπου θα αναδείξει το μέγεθος της διαφθοράς του ελληνικού ποδοσφαίρου».