Επεισόδιο που συνιστά κλιμάκωση της έντασης καταγράφηκε στο Αιγαίο, καθώς τουρκική ακταιωρός επιχείρησε επικίνδυνους ελιγμούς μπροστά από πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος της Ελλάδας, με τις ελληνικές αρχές να δίνουν δημοσιότητα και έκταση στο συμβάν προκειμένου να προλάβουν το ενδεχόμενο προβοκάτσιας.
Σε επικίνδυνους ελιγμούς κατά σκάφους του Λιμενικού Σώματος προέβη σήμερα το πρωί τουρκική ακταιωρός ανοιχτά της Σάμου. Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα η τουρκική ακταιωρός προσπάθησε να προκαλέσει φθορά στο σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ παράλληλα προέβη σε επίδειξη οπλισμού.
Όλα συνέβησαν σήμερα το πρωί όταν κατά την διάρκεια επιχείρησης έρευνας και διάσωσης μεταναστών, ένα φορτηγό πλοίο ξένης σημαίας που συμμετείχε στις έρευνες εντόπισε μια σορό εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και εντός περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης των ελληνικών Αρχών και ενημέρωσε την τουρκική ακταιωρό που έπλεε εντός τουρκικών χωρικών υδάτων για την παραλαβή της. Η τουρκική ακταιωρός εισήλθε τότε εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και προέβη σε επικίνδυνους ελιγμούς.
Κατά τη διαδικασία περισυλλογής της σορού από το λιμενικό και ενώ το περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προσέγγισε την ακταιωρό προκειμένου να της επισημάνει ότι έχει παραβιάσει τα ελληνικά χωρικά ύδατα, η τουρκική ακταιωρός προσπάθησε να προκαλέσει φθορά στο σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
Auditor’s note: Καταιγιστικές εξελίεξεις
Οι εξελίξεις αυτές αποτελούν αποτέλεσμα των σταθερά υψηλών τόνων σε πολιτικό επίπεδο και των εξάρσεων και πρώιμα ψήγμα προσπάθειας στρατιωτικοποίησης της έντασης, καθώς η Άγκυρα ακολουθεί τακτική ενεργοποίηση του μηχανισμού αποκλιμάκωσης που έχει διαμορφωθεί στο πλαίσιο του NATO.
Το Crisis Monitor έχει σκιαγραφήσει τη δυναμική της κατάστασης που διαμορφώνεται, επισημαίνοντας παγίδες έντασης και ευκαιρίες διαλόγου.Εσχάτως, ο Νίκος Δένδιας με δηλώσεις του αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην αναγκαιότητα ενεργοποίησης διαύλων επικοινωνίας σε όλα τα επίπεδα, ειδικά για την αποφυγή εντάσεων και την έγκαιρη αποκλιμάκωση. Ταυτόχρονα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών φάνηκε να προσφέρει μια πιο διαλλακτική θεώρησης της κατάστασης, ώστε να εκκινήσει η συζήτηση.
Το playbook των προκλήσεων σε επίπεδο λιμενικού σώματος, με περιστατικά παρενοχλήσεων και επικίνδυνων ελιγμών είναι παλιό. Παρά την μεγάλη εμπειρία των στελεχών και από τις δύο πλευρές τέτοιες κινήσεις εγκυμονούν κινδύνους και μπορούν εύκολα να διαφύγουν κάθε ελέγχου. Στο παρελθόν, μάλιστα, έχουν υπάρξει επακουμβήσεις πλοίων τόσο του Πολεμικού Ναυτικού όσο και του Λιμενικού Σώματος, οι οποίες αποτέλεσαν τις κορυφαίες στιγμές σε μακρόχρονες αλυσίδες κλιμακώσεων.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Λιμενικού για το περιστατικό:
«Αναφορικά με την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες, στη θαλάσσια περιοχή 3,8 ν.μ. νότια Σαμιοπούλας ν. Σάμου, υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., γνωρίζεται ότι οι έρευνες συνεχίζονται και σήμερα από περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., αεροσκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και σκάφος δύναμης FRONTEX.
Πρωινές ώρες σήμερα, Φ/Γ πλοίο ξένης σημαίας, το οποίο είχε δεσμευτεί από το ΕΚΣΕΔ να συμμετάσχει στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, εντόπισε εντός περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης των ελληνικών Αρχών και εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, μία (01) σορό, ενημερώνοντας τουρκική ακταιωρό, η οποία έπλεε εντός τουρκικών χωρικών υδάτων για την παραλαβή της.
ADVERTISING
Στη συνέχεια, τουρκική ακταιωρός, η οποία έπλεε σε παρακείμενη περιοχή, εισήλθε εντός περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης των ελληνικών Αρχών και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και προέβη σε επικίνδυνους ελιγμούς κατά του περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Κατά τη διαδικασία περισυλλογής της σορού και ενώ το περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προσέγγισε την ακταιωρό προκειμένου να της επισημάνει ότι έχει παραβιάσει τα ελληνικά χωρικά ύδατα, η τουρκική ακταιωρός προσπάθησε να προκαλέσει φθορά στο σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ παράλληλα προέβη σε επίδειξη οπλισμού.
Επισημαίνεται ότι η ανωτέρω τουρκική ακταιωρός δεν είχε καμία ουσιαστική συνδρομή στην περιοχή για έρευνα προς εντοπισμό αγνοουμένων στη θάλασσα, ούτε δήλωσαν στον έχοντα τον συντονισμό της επιχείρησης ΕΚΣΕΔ την παρουσία της.
Σημειώνεται ότι οι κινήσεις της τουρκικής ακταιωρού δυσχέραιναν το έργο της Ελληνικής Ακτοφυλακής και της δύναμης FRONTEX καθώς και την εξέλιξη της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης αγνοούμενων.
Το συγκεκριμένο περιστατικό έλαβε χώρα παρουσία ιταλικού σκάφους της δύναμης FRONTEX, το πλήρωμα του οποίου κατέγραψε το συμβάν προκειμένου να ενημερώσει τον Οργανισμό FRONTEX για τις δικές του περαιτέρω ενέργειες.
Οι έρευνες συνεχίζονται, ενώ τυχόν εξελίξεις θα αναφερθούν με νεότερο δελτίο τύπου.»