Τη διαφοροποίηση της προσέγγισης με την Τουρκία υπογραμμίζει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις του στη Ναυτεμπορική, εστιάζοντας μάλιστα στην αναγκαιότητα ύπαρξης διαύλων επικοινωνίας σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση.
Περιορισμό του πεδίου αντιπαράθεσης στα διεθνή φόρα και λειτουργία πολλαπλών διαύλων επικοινωνίας σε διμερές επίπεδο με την Τουρκία προτείνει ο Νίκος Δένδιας, απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου Μιχάλη Ψύλου της Ναυτεμπορικής.
Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρει συγκεκριμένα ότι:
“Ακριβώς για να αποφευχθεί μια επιδείνωση της κατάστασης, θα ήταν χρήσιμο να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας σε όλα τα επίπεδα. Και εφόσον θα το επέτρεπαν οι συνθήκες, κάτι που δυστυχώς δεν ισχύει στην παρούσα συγκυρία, η Ελλάδα θα ήταν έτοιμη για έναν εποικοδομητικό διάλογο, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου”.
Η φράση αυτή μπορεί να εκληφθεί ως παράθυρο για διμερείς συζητήσεις -και μάλιστα διευρυμένο- καθώς αναφέρει “σε όλα τα επίπεδα”. Παράλληλα αναθερμαίνει την προοπτική πολιτικού διαλόγου, αλλά τον θέτει σε οδικό χάρτη. Εν τέλει θέτει ως βάση τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή που δεν είναι άλλος από το Διεθνές Δίκαιο. Η δήλωση είναι αρκετά ασαφής, ιδιαίτερα προς αυτό το σημείο, καθώς η Ελλάδα επιδιώκει σταθερά διάλογο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, αλλά εν προκειμένω κάτι τέτοιο δεν αναφέρεται. Βέβαια, αν αποφασίσει να σκληρύνει τη στάση της η Αθήνα, μπορεί να υπαναχωρήσει -χωρίς να φανεί- λέγοντας ότι το Διεθνές Δίκαιο περιλαμβάνει το Δίκαιο της Θάλασσας, η πραγματικότητα όμως είναι ότι σε αυτή τη φάση η στρατηγική επιλογή του Νίκου Δένδια είναι η… δημιουργική ασάφεια.
Auditor’s note: Δίαυλοι-δικλείδες ασφαλείας
Οι δηλώσεις του Νίκου Δένδια επιβεβαιώνουν τη δυναμική που σκιαγράφησε μόλις χθες το Crisis Monitor, η οποία στοχεύει στην εδραίωση δικλείδων ασφαλείας. Η Ελλάδα παράλληλα, όπως αναφέρει το Crisis Monitor θέλει να επανακτήσει διεθνές πολιτικό κεφάλαιο, επιχειρώντας τώρα να δείξει ότι απαντά επί του πρακτέου στην Άγκυρα…
Η αναπροσαρμογή της στάσης από Ελληνικές πλευράς αποτελεί ένδειξη ότι η στρατηγική της κλιμακούμενης έντασης δεν μπορεί να συνεχιστεί και ότι πλέον εγκυμονεί περισσότερους κινδύνους από… οφέλη σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο. Το ζήτημα, πλέον, είναι η εμπέδωση αξιοπιστίας στις διμερείς σχέσεις, μέσω κινήσεων επαναπροσέγγισης και την αποφυγή δηλώσεων που καταδεικνύουν παλινδρομήσεις.
Η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών
Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, σε απάντηση ερώτησης της ιστοσελίδας “Ναυτεμπορική” (naftemporiki.gr) και του δημοσιογράφου Μιχάλη Ψύλου (01.11.2022)
“Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κύριε Ψύλε, καταρχάς να ευχηθώ καλή επιτυχία στη νέα ιστοσελίδα της “Ναυτεμπορικής”.Όπως σωστά επισημάνατε, η επόμενη χρονιά θα είναι εκλογική χρονιά στη χώρα μας, στην Τουρκία και επιτρέψτε μου να προσθέσω και στην Κύπρο, καθώς τον προσεχή Φεβρουάριο θα διεξαχθούν εκεί οι Προεδρικές εκλογές. Υπό το πρίσμα αυτό και μέσα στο κλίμα που αρχίζει να διαμορφώνεται, απαιτείται ωριμότητα, σύνεση και ψυχραιμία. Χωρίς βεβαίως να αίρεται η ανάγκη διατήρησης της αποφασιστικότητας για την υπεράσπιση της εδαφικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας. Η Ελλάδα δεν επιθυμεί κλιμάκωση της έντασης. Αντιθέτως, επιδιώκει την εμπέδωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή. Δυστυχώς, παρατηρούμε από την άλλη πλευρά συχνές εξάρσεις, με πρόσφατο παράδειγμα το video της τουρκικής προεδρίας με αφορμή την επέτειο της ανακήρυξης του τουρκικού κράτους ως Δημοκρατίας. Από την πλευρά μας, απορρίπτουμε και καταδικάζουμε ακραίες δηλώσεις σε κάθε ευκαιρία και αυτό θα συνεχίσουμε να πράττουμε. Η χώρα μας δεν πτοείται από προκλήσεις και απειλές. Ακριβώς για να αποφευχθεί μια επιδείνωση της κατάστασης, θα ήταν χρήσιμο να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας σε όλα τα επίπεδα. Και εφόσον θα το επέτρεπαν οι συνθήκες, κάτι που δυστυχώς δεν ισχύει στην παρούσα συγκυρία, η Ελλάδα θα ήταν έτοιμη για έναν εποικοδομητικό διάλογο, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου. Παράλληλα, είναι υποχρέωσή μας και το πράττουμε σε καθημερινή βάση, όπως για παράδειγμα χθες με τον Ολλανδό ομόλογό μου, να τονίζουμε στους συμμάχους και εταίρους την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας. Το μήνυμα μας σε εταίρους και συμμάχους είναι απλό. Προκειμένου να αποφύγουμε την κατάσταση που ζούμε σήμερα στην Ουκρανία, πρέπει να υψωθεί ένα φράγμα απέναντι σε κάθε αναθεωρητισμό. Εκτιμώ, ότι το μήνυμα αυτό έχει γίνει πλέον κατανοητό. Αυτό δείχνουν οι συνεχείς δηλώσεις των παραδοσιακών μας εταίρων, αλλά και άλλων χωρών με τις οποίες είχαμε περιορισμένες επαφές έως τώρα. Αξιολογούμε θετικά το αποτέλεσμα των προσπαθειών μας. Δεν εφησυχάζουμε, όμως. Παραμένουμε σε συνεχή εγρήγορση και συνεχίζουμε να προβάλλουμε τις θέσεις μας στα διεθνή fora. Θέσεις που εδράζονται πάντα στο Διεθνές Δίκαιο”.