Ο Ίλον Μασκ ολοκλήρωσε την εξαγορά του Twitter έναντι 44 δισ. δολαρίων, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή τόσο για το μέσο κοινωνικής δικτύωσης όσο και για τη δυναμική της ελευθερίας του Τύπου στις ΗΠΑ και διεθνώς, καθώς έχει ήδη προαναγγείλει σαρσαρωτικές αλλαγές στο προσωπικό και την κουλτούρα του μέσου.
Με την απόλυση του CEO, του CFO και του επικεφαλής των νομικών υπηρεσιών του Twitter ξεκίνησε τις ανακατατάξεις στο μέσο ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, που είναι τώρα και ο βασικός μέτοχος. Ο Μασκ, που έχει προαναγγείλει ότι σκοπεύει να βγάλει την εταιρία από το Χρηματιστήριο, αναμένεται να αναλάβει το ρόλο του CEO και να αντιστρέψει τους εφόρου ζωής περιορισμούς που έχουν επιβληθεί σε χρήστες, μεταξύ των οποίων και ο Ντόναλντ Τραμπ.
Μπορεί το deal να αποτιμά το Twitter σε αποτίμηση αρκετά υυψηλότερη από την τρέχουσα αξία του, προσφέροντας στους μετόχους που αποχωρούν μεγάλη υπεραξία, ταυτόχρονα όμως δημιουργεί εργασιακή ανασφάλεια στους εργαζομένους.
Ο νέος ιδιοκτήτης, στο εξάμηνο που διήρκεσε το “δράμα” της εξαγοράς δήλωσε πολλά, τόσο για το deal όσο και για τα σχέδιά του για το Twitter kai tους εργαζομένους του, άλλα δημόσια και άλλα σε συζητήσεις με εν δυνάμει χρηματοδότες και επενδυτές. Μεταξύ αυτών, ο Μασκ και η ανάγκη μείωσης των λειτουργικών δαπανών της εταιρίας, επικεντρώνοντας μάλιστα στη μείωση του προσωπικού. Μάλιστα, λέγεται, ότι σε κάποιες συναντήσεις του ο Μασκ έκανε λόγο για μείωση του προσωπικού κατά 75%, από τους 7500 εργαζομένους που διαθέτει σήμερα. Βέβαια, ο ίδιος, στην πρώτη επίσκεψή του στα κεντρικά γραφεία της εταιρίας, μιλώντας με κάποιους εργαζομένους διέψευσε την προοπτική τέτοιας μείωσης του προσωπικού, χωρίς όμως να διευκρινήσει περισσότερα.
Τόσο στις ΗΠΑ όσο και διεθνώς η εξαγορά του Twitter, με τη δεδομένη πολιτική επιρροή που διαθέτει και εν μέσω πολιτικών ανακατατάξεων και καθώς η επίθεση της λεγόμερνης ALTRight κίνησης παραμένει σε εξέλιξη, προκαλούν ανησυχίες για το ενδεχόμενο εργαλειοποίησης του μέσου. Αυτό είναι αποτέλεσμα των θετικών σχολίων Μασκ για ακροδεξιό υποψήφιο από το Τέξας στην προσπάθειά του να λάβει προεδρικό χρίσμα από τους Ρεπουμπλικάνους και της εν γένει αντισυμβατικής παρουσίας του ίδιου στο Τwitter και στην οικονομική και πολιτική ζωή. Ιδιαίτερα μάλιστα μετά τα σκάνδαλα Facebook – Cambridge Analytica και της παγκόσμιας προσπαθειας εργαλειοποίησης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κκα των Media στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης Ρωσίας – Δύσης, οι ανησυχίες έχουν εξελιχθεί σε φόβο για την ποιότητα της ενημέρωσης και της Δημοκρατίας.