Το ζήτημα της ενεργειακής κρίσης και των επικίνδυνων πολιτικών που ακολουθούνται από τις Βρυξέλλες, έθιξε και σε ομιλία του ενώπιον των αποφοίτων του LSE ο Βαγγέλης Μυτιληναίος, επισημαίνοντας ότι πλέον απειλείται η βιωσιμότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.
Τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και των πολιτικών που ακολουθεί η Κομισιόν έκρουσε ο επικεφαλής της Mytilineos σε ομιλία του στον Σύλλογο Αποφοίτων του LSE.
Τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η ευρωπαϊκή βιομηχανία λόγω της ενεργειακής κρίσης επισήμανε ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος στη χθεσινοβραδινή τελετή βράβευσής του από τα μέλη του Συλλόγου αποφοίτων του LSE.
Ο επικεφαλής του ομίλου Mytilineos, που πρόσφατα εξελέγη στην προεδρία της Eurometaux (εκπροσωπεί τις βιομηχανίες μη σιδηρούχων μετάλλων της Γηραιάς Ηπείρου) είπε πως η αύξηση των τιμών έχει δημιουργήσει πολύ σοβαρά θέματα στη λειτουργία της και απειλεί χιλιάδες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη.
Πρόβλημα η εγκατάληψη των ορυκτών καυσίμων
Κατά τον κ. Μυτιληναίο, το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε ένα σχέδιο απότομης εγκατάλειψης των ορυκτών καυσίμων, χωρίς ενδιάμεσο στάδιο και υποδομές, δημιούργησε τρομερά αντικίνητρα στην ευρωπαϊκή βιομηχανία, που άρχισε να εγκαταλείπει την ευρωπαϊκή ήπειρο, υπό την απειλή πάντα της ενεργειακής ασφάλειας πέρα από το ενεργειακό κόστος.
Αυτή τη στιγμή, η Mytilineos έχει ένα από τα ελάχιστα smelters αλουμινίου στην Ευρώπη, του μετάλλου που θεωρείται τόσο σημαντικού για την ενεργειακή μετάβαση, τόνισε. Όλα τα άλλα σταδιακά έχουν εγκαταλείψει την Γηραιά Ήπειρο για χώρες στις οποίες δεν έχουν να πληρώσουν υψηλά δικαιώματα διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και ενεργειακό κόστος.
«Η Ευρώπη λοιπόν πίεσε για πολιτικές βιωσιμότητας και πράσινης μετάβασης, χωρίς να αξιολογήσει αν μπορούν να τις αντέξουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες και κοινωνίες». «Δεν δώσαμε», είπε ο κ. Μυτιληναίος, «την απαραίτητη σημασία στην ασφάλεια εφοδιασμού και τώρα τόσο η Ευρώπη σε θεσμικό επίπεδο όσο και οι κοινωνίες της είναι σε απόγνωση και κίνδυνο. Έτσι, αυτή τη στιγμή, απειλείται η ύπαρξη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, μαζί και των θέσεων εργασίας σε αυτή».