Ανέκρουσε πρύμναν και υπαναχωρεί η πρόταση της Κομισιόν για την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, καθώς παρά την προσπάθεια δημιουργίας κλίματος από τα media στην Ελλάδα, το σχέδιο -όπως είχε επισημάνει το Crisis Monitor- συναντούσε μεγάλες αντιστάσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχεδιάζουν να καθυστερήσουν την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, εν μέσω διαφωνιών στους κόλπους της Ε.Ε. για τις κυρώσεις στη Μόσχα, με φόντο τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναζητούν κοινό έδαφος σε ό,τι αφορά την επιβολή ανώτατου ορίου τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο και πιθανότατα θα καθυστερήσουν την εφαρμογή μιας συμφωνίας για το θέμα, μέχρι να οριστικοποιηθεί ένα ευρύτερο πακέτο κυρώσεων.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, η Κύπρος και η Ουγγαρία είναι μεταξύ των χωρών που έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην πρόταση για πλαφόν στο πετρέλαιο.
Αν στο μεταξύ σχηματιστεί κυβέρνηση στην Ιταλία, η πρωτοβουλία της Κομισιόν αναμένεται να αντιμετωπίσει ακόμη μεγαλύτερα εμπόδια.
Κατά το πρακτορείο, στο τραπέζι έχει πέσει η επιβολή περιορισμών στις εξαγωγές ηλεκτρικών ειδών. Σημειώνεται ότι τα κράτη μέλη της Ε.Ε. πρέπει να συμφωνήσουν ομόφωνα για το πακέτο κυρώσεων.
Στα κάγκελα ο Όρμπαν
Η Ουγγαρία θα πρέπει να προετοιμαστεί για έναν παρατεταμένο πόλεμο στη γειτονική Ουκρανία, δήλωσε στο μεταξύ στο κοινοβούλιο της χώρας του ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, επικρίνοντας δριμύτατα τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία, οι οποίες, όπως είπε, «έχουν γυρίσει μπούμερανγκ» ανεβάζοντας τις τιμές ενέργειας.
«Μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι ως αποτέλεσμα των κυρώσεων, οι Ευρωπαίοι έχουν γίνει φτωχότεροι, ενώ η Ρωσία δεν έχει γονατίσει», είπε και πρόσθεσε: «Αυτό το όπλο απέτυχε, με τις κυρώσεις η Ευρώπη έχει πυροβολήσει τα πόδια της».
Αντιδράσεις και για το πλαφόν στο φυσικό αέριο
Επιστολή για το ζήτημα του πλαφόν στο φυσικό αέριο προωθούν Ελλάδα, Ιταλία, Βέλγιο, Πολωνία για να αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πριν από το Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με σημεία του προσχεδίου τα οποία έχει στη διάθεσή του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τονίζεται ότι το πλαφόν μπορεί να σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίσει την ασφάλεια των προμηθειών και την ελεύθερη ροή στην Ευρώπη, πετυχαίνοντας ταυτόχρονα τον κοινό στόχο για μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου.