Προβλήματα που μπορεί να υπονομεύσουν τόσο την εκπόνηση όσο και την εφαρμογή του capital action plan, αλλά και του business plan της Attica Bank καλείται να αντιμετωπίσει η νέα CEO Ελένη Βρεττού, ξεκινώντας από το οργανόγραμμα της τράπεζας, το οποίο -αν και ακριβοπληρωμένο- μπορεί να αποτελέσει πηγή προβλημάτων…
Αντιμέτωπη με μια σειρά προκλήσεων στην οργανωτική και διοικητική δομή της Attica Bank είναι πλέον η νέα CEO Ελένη Βρεττού, καθώς, εκτός από,το project της αύξησης κεφαλαίου, καλείται να τρέξει το business plan, χωρίς όμως να έχει τις απαραίτητες αρμοδιότητες.
Καθώς ο χρόνος για τις εκλογές μετράει αντίστροφα και, σε συνδυασμό με τις αυξήσεις επιτοκίων, κλείνει το όποιο παράθυρο ευκαιρίας υπάρχει για άντληση ρευστότητας από τις αγορές, η νέα CEO της Attica Bank, καλείται να λύσει γόρδιους δεσμούς και να διαμορφώσει το περιβάλλον για την μετεξέλιξη της τράπεζας. Αυτό όμως δεν θα είναι εύκολο, όχι μόνο λόγω των χρόνιων παθογενειών και αγκυλώσεων, αλλά κυρίως εξαιτίας του δυσλειτουργικού οργανογράμματος.
Στην πραγματικότητα, η Ελένη Βρεττού δεν διοικεί μόνη της την Attica Bank, αλλά με την Ειρήνη Μαραγκουδάκη, η οποία ως εντεταλμένη σύμβουλος, έχει υπό την ευθύνη της καίρια τμήματα ελέγχοντας μέρος των day-to-day δραστηριοτήτων, ενώ ταυτόχρονα παίζει καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση του σχεδίου μετεξελιξης.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η νέα CEO έχει μεν υπό τον έλεγχό της το μεγαλύτερο μέρος των τραπεζικών εργασιών, όχι όμως την εξουσία να τις αλλάξει…. καθώς η διεύθυνση μετασχηματισμού ανήκει στην κυρία Μαραγκουδάκη. Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι, με δεδομένη την παλαιότητά της στην τράπεζα, η εντεταλμένη σύμβουλος διαθέτει σίγουρα μεγαλύτερο δίκτυο πληροφότησης. Καθώς όμως η Ελένη Βρεττού δεν περιορίζεται εύκολα στα προκαθορισμένα πλαίσια, έχοντας τον τίτλο της CEO, αναμένεται ότι θα επιχειρήσει τομές.
Το οργανόγραμμα
Σύμφωνα με το οργανόγραμμα της Attica Bank η Ελένη Βρεττού ελέγχει το ρίσκο, την επιχειρηματική και τη λιανική τραπεζική, το δίκτυο και μια σειρά από άλλες διευθύνσεις, μεταξύ των οποίων η νομική. Ενώ στην κ. Μαραγκουδάκη ραπορτάρουν ο Chief Technology Officer και ο Chief Transformation Officer.
Το μείζον πρόβλημα, όπως προκύπτει από το πρακτικό του ΔΣ και από το αναρτημένο οργανόγραμμα της Attica Bank, είναι ότι Βρεττού και Μαραγκουδάκη είναι ισότιμες. Αυτό σημαίνει ότι οι διαφωνίες των δύο θα εξελίσσονται σε μπρα-ντε-φερ στο διοικητικό συμβούλιο.
Ζήτημα υπάρχει και με την διαχείριση του λειτουργικού ρίσκου, καθώς η νομική υπηρεσια υπάγεται στην CEO, στην οποία υπάγεται το ρίσκο και το operations. Επίσης, προβληματίζει η οργανογραμματική τοποθέτηση του DPO, ο οποίος φαίνεται να υπάγεται στην CEO ως ανεξάρτητη υποδιεύθυνση, αλλά όχι στη νομική υπηρεσία.
Ενώ η διεύθυνση οργάνωσης και εργασιών υπάγονται στην CEO, δεν υπάρχει COO και ο μετασχηματισμός υπόκειται στον έλεγχο της εντεταλμένης συμβούλου. Αντιστοίχως, ενώ η ψηφιακή τραπεζική ανήκει στη λιανική τραπεζική και κατ επέκταση στην κ. Βρεττού, ο υπεύθυνος για την οργάνωσή της CTO υπάγεται στην εντεταλμένη σύμβουλο.
Η διάρθρωση του οργανογράμματος αποτελεί από μόνη της παράγοντα ρίσκου για την τράπεζα και παράλληλα τροχοπέδη για την αναμόρφωσή του. Η διττή δομή αφήνει να εννοηθεί ότι η δουλειά της Ελένης Βρεττού είναι να κάνει τη δύσκολη δουλειά της άντλησης κεφαλαίων και το day-to-day της τράπεζας και της κυρίας Μαραγκουδάκη να πάρει τα λεφτά και να μετασχηματίσει την τράπεζα.
Καθώς όμως ο χρόνος κυλάει αντίστροφα και η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένει Capital Action Plan και Business Plan, οι συνεργασία των Βρεττού και Μαραγκουδάκη καθίσταται επιτακτικά αναγκαία. Το ενδεχόμενο συγκρούσεων δεν μπορεί να αποκλειστεί και η ιστορία της τράπεζας έχει δείξει ότι οι διοικητικές συγκρούσεις μπορεί να καταλήξουν έκρυθμες…
Η αύξηση κεφαλαίου
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Attica Bank αναφέρεται ότι η διαδικασία υλοποίησης των πράξεων κεφαλαιακής ενίσχυσης της βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Στο πλαίσιο αξιολόγησης της στρατηγικής της Τράπεζας για ενδεχόμενη συμμετοχή στο πρόγραμμα παροχής κρατικών εγγυήσεων «ΗΡΑΚΛΗΣ 2»,
ολοκληρώθηκε σήμερα η λήψη, από τον διεθνή οίκο παροχής πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS, των προκαταρκτικών εκθέσεων πιστοληπτικής αξιολόγησης για ομολογίες υψηλής σειράς εξόφλησης των τιτλοποιήσεων ΜΕΑ Omega, Astir 1 και Astir 2 που θα λαμβάνουν την απαιτούμενη από το Πρόγραμμα βαθμίδα BB-.
Κατά το προσεχές χρονικό διάστημα, η Διοίκηση της Τράπεζας θα προβεί, με βάση το σύνολο των πληροφοριών και τα διαθέσιμα σενάρια, σε αξιολόγηση των εναλλακτικών επιλογών για σκοπούς κατάρτισης αφενός του πλάνου κεφαλαιακών ενεργειών, αφετέρου του επιχειρηματικού σχεδίου, σε συνάρτηση με τα διαθέσιμα προς επένδυση κεφάλαια των βασικών μετόχων της Τράπεζας.
Τα λεφτά και ο μετοχικός χάρτης
Η Τράπεζα θα επανέλθει με νεότερη ανακοίνωση με λεπτομέρειες επί της ανωτέρω διαδικασίας και την εξέλιξη της υλοποίησης των πράξεων κεφαλαιακής ενίσχυσης της.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η νέα αμκ θα είναι της τάξης των 450 εκατ., με το ΤΧΣ να βάζει τα 300 εκατ. και την Ελένη Βρεττού να αναζητά 150 εκατ. Σε αυτό το πλαίσιο εκτιμάται ότι τα Ταμεία θα υποστούν μικρό dilution επενδύοντας παρ όλα αυτά στην αμκ. Η συμμετοχή του ιδιώτη στρατηγικού επενδυτή, Ellingotn μέσω της RINOA θα μειωθεί κατά περίπου μια ποσοστιαία μονάδα. Αυτό συνεπάγεται ότι ο στρατηγικός επενδυτής θα δεσμεύσει εππλέον 40 εκατ.
organizational_chart_310522_gr