Με καταιγιστικό ρυθμό τρέχουν οι εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα της Ευρωζώνης, καταδεικνύοντας την κρισιμότητα των στιγμών, με τη γερμανική κυβέρνηση να κρατικοποιεί τη θυγατρική της Rosneft, που ελέγχει -μεταξύ άλλων- και τρία διυλιστήρια, ενώ ετοιμάζεται να κρατικοποιήσει και τρεις εταιρίες φυσικού αερίου -μεταξύ αυτών και τη Uniper-.
Στην αντεπίθεση περνά η Γερμανία κρατικοποιώντας και τη θυγατρική της Rosneft, αφού έχει εθνικοποιήσει την Gazprom Germania και ενώ ετοιμάζεται να ελέγξει και τρεις εταιρίες φυσικού αερίου.
Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και καταδεικνύουν τη δυναμική διάχυσης της κρίσης και πέραν του φυσικού αερίου, στο πετρέλαιο και στις εγκαταστάσεις παραγωγής και τα δίκτυα διανομής. Οι κινήσεις της γερμανικής κυβέρνησης προϊδεάζουν και σπρώχνουν σε νέο γύρο όξυνσης με τη Μόσχα.
Καθώς η Ευρώπη ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο από τις αρχές του 2023, οι FT αποκάλυψαν ότι ο τομέας σχιστολιθικού αερίου και πετρελαίου των ΗΠΑ δεν πρόκειται να καλύψει το έλλειμμα προσφοράς, καθώς δεν έχουν πραγματοποιηθεί οι απαραίτητες επενδύσεις, παρά το κάλεσμα του Τζο Μπάιντεν.
Εφόσον η ΕΕ ενεργοποιήσει το εμπάργκο, η παραγωγή της Ρωσίας θα μειωθεί 20% και με την επανένταξη του Ιράν στην εξίσωση των εξαγωγών να απέχει ακόμα πολύ, οι τιμές του πετρελαίου εκτιμάται ότι θα εκτιναχθούν πάνω από τα 120 δολάρια το βαρέλι.
Auditor’s note: Οι αγορές στο mute
Για την ώρα η αντίδραση των αγορών στις εξελίξεις παραμένει σιωπηλή, καθώς οι επενδυτές επιχειρούν να συγκεντρώσουν δεδομένα για τον αντίκτυπο, μιας και αυτός δεν είναι άμεσος, αλλά λειτουργεί με τη μορφή αποτροπή μελλοντικού ρίσκου.Τα συμβόλαια του φυσικού αερίου κινούνται νευρικά, οδεύοντας όμως για την τρίτη εβδομαδιαία πτώση, ενώ υπό πίεση παραμένει και το πετρέλαιο.
Οι αγορές επικεντρώνουν στη μεγάλη εικόνα και τη δυναμική των αυξήσεων στα επιτόκια, έναντι την κατάσταση της προσφοράς. Σε δεύτερο χρόνο, εφόσον υπάρξει νέα ένταση με τη Ρωσία και καθώς θα πλησιάζει η ημερομηνία ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού εμπάργκο, θα επανέλθουν για να αποτιμήσουν το συνεπακόλουθο ρίσκο ως προς την ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια.
Η στρατηγική σημασία της γερμανικής Rosneft
Ο έλεγχος της Rosneft Deutschland στοχεύει στη διασφάλιση των εργασιών του διυλιστηρίου Schwedt κοντά στα πολωνικά σύνορα, το οποίο προμηθεύει το μεγαλύτερο μέρος των καυσίμων για το αεροδρόμιο της γερμανικής πρωτεύουσας και βενζίνη για τα οχήματα της περιοχής. Η εγκατάσταση βασιζόταν παραδοσιακά στον αγωγό Druzhba από τη Ρωσία για την προμήθεια αργού.
«Η απόφαση συνοδεύεται από ένα ολοκληρωμένο πακέτο για το μέλλον, το οποίο θα δώσει μια μετασχηματιστική ώθηση για την περιοχή και θα στηρίξει το διυλιστήριο για να εξασφαλίσει την προμήθεια πετρελαίου μέσω εναλλακτικών οδών εφοδιασμού»,
ανέφερε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι οι ασφαλιστές και οι τράπεζες δεν ήταν πρόθυμες να συνεργάζεστε πλέον με τις εταιρίες.
Ο καγκελάριος Σολτς και ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ θα παρουσιάσουν περισσότερες λεπτομέρειες για το σχέδιο εθνικοποίησης σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο αργότερα την Παρασκευή, προστίθεται στην ανακοίνωση.
Τα νέα δεδομένα
Η ρυθμιστική αρχή δικτύου BNetzA θα γίνει διαχειριστής της RN Refining & Marketing GmbH και της Rosneft Deutschland GmbH, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 12% της ικανότητας επεξεργασίας πετρελαίου της Γερμανίας και τα μερίδιά της σε διυλιστήρια πετρελαίου στο Schwedt, στην Καρλσρούη και στο Vohburg, ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Οικονομίας.
Η κίνηση «αντισταθμίζει την επικείμενη απειλή για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και θέτει ένα σημαντικό θεμέλιο για τη διατήρηση και το μέλλον της τοποθεσίας Schwedt,», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του με email.
Ενεργειακός πόλεμος
Η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου και η κίνηση της Μόσχας να συμπιέσει τις προμήθειες στην Ευρώπη έχουν ήδη προκαλέσει μια σειρά κυβερνητικών προγραμμάτων διάσωσης και δανείων διάσωσης για εταιρείες ενέργειας. Τώρα, η διοίκηση του Scholz βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες για την εξαγορά της Uniper SE και δύο άλλων μεγάλων εισαγωγέων φυσικού αερίου, καθώς προσπαθεί να αποφύγει την κατάρρευση της ενεργειακής της αγοράς.
Η ενεργειακή κρίση συνεχίζει να προκαλεί αναταραχή στην οικονομία και τις αγορές της περιοχής, παρά τις πρωτοβουλίες σε επίπεδο εθνικών κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων.
Η Γερμανία έχει πληγεί ιδιαίτερα σκληρά λόγω της εξάρτησής της από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας. Η BNetzA έχει προειδοποιήσει τη Γερμανία μπορεί να αντιμετωπίσει «κύματα» ελλείψεων σε περίπτωση κρύου χειμώνα και κάλεσε τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου για να αποφύγουν τον υποχρεωτικό δελτίο.