Την εθνικοποίηση τριών εταιριών ενέργειας επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της γερμανικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τον έλεγχο των τιμών και τη σταθεροποίηση της αγοράς, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
Η Γερμανία βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες για την εξαγορά της Uniper SE και δύο άλλων μεγάλων εισαγωγέων φυσικού αερίου σε ένα ιστορικό βήμα για να αποφύγει την κατάρρευση της ενεργειακής της αγοράς. Τέτοιες διεργασίες αποτελούν ένδειξη της ισχυρής πολιτικής βούλησης, αλλά ενέχουν πολλά προβλήματα και θα μπορούσαν να υπονομεύσουν άλλες πολιτικές.
Η εθνικοποίηση των Uniper, VNG AG και Securing Energy for Europe GmbH, πρώην Gazprom Germania GmbH, είναι η κύρια λύση που συζητείται, όπως αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο πηγές με γνώση των συζητήσεων. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αποτέλεσμα αναμένεται τις επόμενες ημέρες.
Η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου και η κίνηση της Μόσχας να πιέσει τις προμήθειες στην Ευρώπη έχουν ήδη οδηγήσει τις κυβερνήσεις σε μπαράζ σειρά κρατικών προγραμμάτων διάσωσης και δανείων. Αλλά αυτά τα μέτρα μειώνονται όλο και περισσότερο από την κλίμακα της κρίσης και υπάρχει ο κίνδυνος οι συστημικοί πάροχοι ενέργειας να καταρρεύσουν χωρίς πιο ισχυρή κρατική υποστήριξη. Γεωστρατγηικά, πάντως, η συντονισμένη εθνικοποίηση τριών εταιριών θα σηματοδοτούσε σαφή κλιμάκωση στην απάντηση της Ευρώπης στον ενεργειακό πόλεμο απέναντι στη Ρωσία.
Auditor’s note: Καραμπόλες
Αν η Γερμανία κάνει αυτό το βήμα, ο αντίκτυπος στην Ευρώπη θα είναι μεγάλος. Με δεδομένο ότι η Γαλλία εθνικοποίησε ήδη την EDF, η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν αποσυνδεθεί από τον ευρωπαϊκό τρόπο καθορισμού των τιμών της ενέργειας, ο ρόλος της Ευρώπης στην αντιμετώπιση της κρίσης περιορίζεται και τα βάρη διαχέονται στις εθνικές κυβερνήσεις.
Έτσι, οι πιέσεις στις υπόλοιπες κυβερνήσεις να λάβουν αντίστοιχα μέτρα θα κλιμακωθούν και το ενδεχόμενο ντόμινο κρατικοποιήσεων δεν μπορεί να αποκλειστεί. Σε μια τέτοια εξέλιξη, οι πιο ευάλωτες -δημοσιονομικά χώρες- να βρεθούν να επωμίζονται τεράστια χρέη και κινδύνους που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την οικονομική τους σταθερότητα.
Η Κομισιόν ήδη επιχειρεί να πετάξει το μπαλάκι των ευθυνών, όπως προκύπτει από το σχέδιο για υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης, προκειμένου να μετριαστεί η πίεση στα δίκτυα.
Ζημιές 100 εκατ. τη μέρα
Καθώς ο κύριος αγωγός της Ρωσίας προς τη Γερμανία έχει αποκοπεί, η Uniper είναι αναγκασμένη να αναζητήσει εναλλακτικές προμήθειες, με αποτέλεσμα να συσσωρεύει ζημιές έως και 100 εκατομμυρίων ευρώ την ημέρα, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλό της.
Οι τρεις εταιρείες αποτελούν κεντρικούς πυλώνες της ενεργειακής υποδομής της Γερμανίας, καθώς εισάγουν φυσικό αέριο από όλο τον κόσμο για την τροφοδοσία σταθμών παραγωγής, τη λειτουργία εργοστασίων και τη θέρμανση κατοικιών.
Επιπλοκές
Ερωτηθείς σχετικά με τα σχέδια εθνικοποίησης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ είπε: «Τα πράγματα είναι περίπλοκα, το επεξεργαζόμαστε πολύ προσεκτικά».
Μία από αυτές τις επιπλοκές αφορά τη Φινλανδική ενεργειακή εταιρία Fortum. Η εταιρία έχει ήδη χορηγήσει δάνεια στη θυγατρική της , αλλά κατέστησε σαφές νωρίτερα φέτος ότι δεν ήθελε να συνεχίσει να χορηγεί πίστωση.
Η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει να πάρει το 30% της Uniper.
Η VNG, η οποία προμηθεύει αέριο σε περίπου 400 δημοτικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και βιομηχανικούς φορείς,
υπέβαλε αίτηση για κρατική ενίσχυση την περασμένη εβδομάδα. Το επιπλέον κόστος για την αντικατάσταση των ρωσικών ροών για την εκπλήρωση των δικών της συμβάσεων προβλέπεται να ανέλθει σε 1 δισ, ευρώ φέτος, δήλωσε η μητρική της εταιρεία EnBW.
Η ανάληψη ιδιοκτησίας του SEFE είναι επίσης δύσκολη, καθώς υπάρχει κίνδυνος διοχέτευσης κεφαλαίων στη Μόσχα. Τον Ιούλιο,
Γερμανοί αξιωματούχοι άνοιξαν την πόρτα για την εθνικοποίηση του SEFE, ψηφίζοντας νόμο που επιτρέπει στην κυβέρνηση να συμμετέχει σε εταιρίες υπό την κηδεμονία του παρά τη θέληση του ιδιοκτήτη τους.
Στην περίπτωση της SEFE, η οποία είναι υπό διαχείριση από τον Απρίλιο, ο ιδιοκτήτης είναι μια ασαφής ρωσική οντότητα που ονομάζεται Joint Stock Company Palmary, στην οποία η Gazprom μεταβίβασε τη θυγατρική τον Απρίλιο. Ωστόσο, ο νόμος μπορεί να απαιτεί από τη γερμανική κυβέρνηση να παράσχει αποζημίωση στον πρώην ιδιοκτήτη.