Κατά του απορρήτου της εξεταστικής επιτροπής για τις παρακολουθήσεις και διεύρυνση του πλαισίου διερεύνησης ώστε να ελεγχθεί και η υπόθεση Κουκάκη τάχθηκε με ομιλία του σε εκδήλωση για τον Γιάννη Κεφαλογιάννη ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, αμφισβξτώντας ευθέως την κυβερνητική γραμμή.
Την ξεκάθαρη διαφοροποίηση του από την κυβερνητική γραμμή στο ζήτημα της παρακολούθησης επικοινωνιών τόσο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη όσο και για τον χαρακτήρα της Εξεταστικής Επιτροπής, διακύρηκε με ομιλία του στα Ανώγεια ο Κώστας Καραμανλής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κώστας Καραμανλής, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Νίκος Δένδιας δεν παρέστησααν στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τις παρακολουθήσεις στη Βουλή, απουσίες που καταγράφηκαν…
Αν μη τί άλλο, εξελίξεις όπως αυτή αυξάνουν το πολιτικό ρίσκο, καθώς συνιστούν την εκ των έσω αμφισβήτηση του πρωθυπουργού/
Η παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή
Ηχηρή παρέμβαση στην υπόθεση των συνακροάσεων έκανε ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Σε ομιλία του στα Ανώγεια για τον Γιάννη Κεφαλογιάννη, ο πρώην Πρωθυπουργός (θύμα και αυτός τηλεφωνικών υποκλοπών) ζήτησε πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και βεβαίως απαίτησε να βγουν όλα στο φως «ώστε να μην μένουν σκιές που δηλητηριάζουν τον δημόσιο βίο». Δεν έμεινε όμως εκεί, αλλά ξεκαθάρισε ότι το απόρρητο της Επτροπής υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου.
Στην ομιλία του, ο πρώην πρωθυπουργός έβαλε στο κάδρο το ζήτημα δημοσιογράφων και αναφέερθηκε σε ενδεχόμενες κυβερνητικές ευθύνες..,
Συγκεκριμένα, ο Κώστας Καραμανλής, ενώπιον κομματικού ακροατηρίου, ζήτησε πλήρη αποσαφήνιση των ζητημάτων που αφορούν στην παρακολούθηση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη και του Θανάση Κουκάκη.
Ζήτησε να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση των υποκλοπών, αλλά και για τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα μας σε ένα διεθνές περιβάλλον που είναι γεμάτο κινδύνους. Έκανε αίσθηση η αναφορά του στο «απόρρητο», λέγοντας πως η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις, δηλαδή σε περιπτώσεις τηλεφωνικών υποκλοπών υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου.
Η τοποθέτηση του Κώστα Καραμανλή ευθυγραμμίζεται με την αντιπολίτευση και διαφοροπιείται άρδην από την κυβερνητική γραμμή και την απόφαση του προέδρου της Βουλής για τον απόρρητο χαρακτήρα της εξεταστικής επιτροπής, που έφτασε μάλιστα να απαγορεύσει και τη χρήση κινητών τηλεφώνων.
Χαρακτήρισε σοβαρή την υπόθεση των υποκλοπών και σημείωσε:
«Διαύγεια και διαφάνεια είναι τα ζητούμενα για σύννομο και ομαλό δημόσιο βίο, ακόμα περισσότερο όταν προκύπτουν ζητήματα παρακολούθησης πολίτικού αρχηγού, δημοσιογράφων ή πολιτών. Η κάθαρση τότε επέρχεται όταν τα θέματα αποσαφηνιστούν πλήρως. Το θέμα είναι τόσο σοβαρό που δεν γίνεται να μείνουν σκιές. Φως, άπλετο φως. Το να προκλήθηκαν τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία είναι εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας που είναι αδιανόητο. Παραμένει όμως, όπως είπε, επιτακτική η ανάγκη να ξεκαθαριστεί ποιοι και με ποια δικαιολογία ζήτησαν κάτι τέτοιο και ποιοι και πώς το ενέκριναν».