Στην ανάδειξη του μεταναστευτικού – προσφυγικού σε μείζον ζήτημα εθνικής ασφάλεια προσανατολίζεται εκ νέου η ελληνική κυβέρνηση, όπως προκύπτει από τη διευρυμένη σύνθεση του ΚΥ.ΣΕ.Α και τους επικοινωνιακούς χειρισμούς.
Στο πλαίσιο αυτό το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στο τακτικό ΚΥ.ΣΕ.Α όπου διαπιστώθηκε αυξημένη πίεση και εγκρίθηκαν κονδύλια και δράσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων, εστιάζοντας μάλιστα στον Έβρο.
Απόφαση πολιτικής στρατηγικής να αναβαθμίσει το προσφυγικό – μεταναστευτικό σε εν εξελίξει κρίση φαίνεται ότι αποτελεί για την κυβέρνηση, καθώς το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας που συνεδρίασε εκτάκτως ενέκρινε κονδύλια για την επέκταση του φράχτη στον Έβρο και την ενίσχυση των μέσων επιτήρησης.
Συνεδρίασε σήμερα υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ). Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στη συνεδρίαση, μεταξύ άλλων θεμάτων συζητήθηκε το πρόβλημα της αυξανόμενης πίεσης για παράνομη είσοδο στην χώρα τόσο από τα χερσαία όσο και από τα θαλάσσια σύνορά.
Το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε τη σταδιακή επέκταση του φράχτη σε όλο το μήκος του Έβρου, κατά προτεραιότητα σε επίμαχα σημεία όπως αυτά προσδιορίζονται από τα συναρμόδια Υπουργεία και το ΓΕΕΘΑ. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι ο διαγωνισμός για συμφωνία- πλαίσιο.
Αποφασίστηκε επίσης η αναβάθμιση και η ενίσχυση των μέσων επιτήρησης.
Auditor’s note: Το ΚΥ.ΣΕ.Α σε ρόλο… floor manager
Το Crisis Monitor έχει εγκαίρως επισημάνει τη στρατηγική της κυβέρνησης για την αναβάθμιση του προσφυγικού στην εσωτερική ατζέντα. Σε αυτό το πλαίσιο, η σύγκλιση του ΚΥΣΕΑ είχε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και αυξημένη σημειολογική αξία. Παράλληλα, ο χειρισμός του θέματος, από τις δηλώσεις του Νότη Μηταράκη και η υπερπροβολή της προειλημμένης απόφασης για επέκταση του φράχτη από τα φιλοκυβερνητικά media, επιβεβαιώνουν την εκτίμηση για την προσπάθεια ανάδειξής του σε ζήτημα που θα τεθεί στην εσωτερική αντιπαράθεση.
Με δεδομένη την πολύ διευρυμένη σύνθεση του ΚΥ.ΣΕ.Α και τη συμμετοχή του κυβερνητικού εκπροσώπου, είναι προφανές ότι στόχος του ήταν η στρατηγική διαχείρισης του θέματος με εστίαση τα πιθανά προβλήματα και τους επικοινωνιακούς χειρισμούς για την κλιμάκωση και αποκλιμάκωση καταστάσεων.
Το προσφυγικό προσφέρεται, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς υπολογισμούς, για την επαναχάραξη των διαχωριστικών γραμμών στην κοινωνία και τη Βουλή. Ιδιαίτερα, το ζήτημα του φράχτη που οικοδομήθηκε επί ΠΑΣΟΚ και με υπυοργό τον Χρήστο Παπουτσή και τον οποίο συντήρησε ο ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να αποδειχθεί θέμα “νάρκη” στην προσπάθεια οικοδόμησης μετώπου από την αντιπολίτευση.
Εκτός των άλλων, εντύπωση προκαλεί μάλιστα η υποβάθμιση του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, ακόμα και κάτω από τη γενική διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού. Επίσης, δεν παρέστη ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού (γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού) θέση που κατείχε ο παραιτηθείς Γρηγόρης Δημητριάδης.
Στην τακτική συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ έλαβαν μέρος
- ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας,
- ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος,
- ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος,
- ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης (ο οποίος με απόφαση του Πρωθυπουργού θα συμμετέχει στις συνεδριάσεις του ΚΥΣΕΑ),
- ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης,
- ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης,
- ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης,
- ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου,
- ο Διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης,
- ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος,
- η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Πρέσβης Άννα Μαρία Μπούρα και
- ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκος.