Ενάντια σε κάθε προσδοκία, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας μείωσε τα επιτόκια. Η μείωση ήταν μόνο κατά 10 μονάδες βάσης, αλλά βρίσκεται σε ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από τη νομισματική οδό που ακολουθείται στη Δύση και τις υπόλοιπες αναδυόμενες αγορές.
Η PBOC σίγουρα δεν θα το είχε κάνει αυτό, εκτός και αν ένιωθε αναγκασμένη – κάτι που σημαίνει ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες πιστεύουν ότι η κινεζική οικονομία βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι φαίνεται.
Οι ενδείξεις αυτές μπορεί να αναγκάσουν τις αγορές να ανατιμολογήσουν το ρίσκο, κάτι που θα αύξανε τη μεταβλητότητα και θα οδηγούσε σε παρατεταμένη περίοδο αστάθειας.
Ο κίνδυνος νομισματικού ανταγωνισμού και μιας νέας κρίσης τη στιγμή που η διεθνής οικονομίας απειλείται ταυτόχρονα από τον καλπάζοντα πληθωρισμό και την προδιαγραφόμενη ύφεση, αποτελεί πρόσθετο κίνδυνο ο οποίος είναι ασύμμετρος και δεν μποορεί εύκολα να σταθμιστεί.
Τα επιτόκια στην Κίνα
Auditor’s note: Υφέρπον ρίσκο
Η PBOC όμως, δεν είναι μόνη της στο μονοπάτι της μείωσης του κόστους δανεισμού. Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας πρώτη μείωσε και μάλιστα δραστικά τα επιτόκια που είχε αυξήσει με την επιβολή των οικονομικών κυρώσεων από τη Δύση. Την Τετάρτη, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας μείωσε κατά 100 μονάδες το επιτόκιο, κόντρα στις προσδοκίες για διατήρησή τους στο 14% και παρά το τρελό ράλι του πληθωρισμού που κινείται στο 80%.
Τα δεδομένα αυτά δεν μπορούν να παραβλεφθούν, αν και ακόμα δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για την εξαγωγή συμπερασμάτων σε επίπεδο συντονισμού πολιτικής. Η αίσθηση πάντως δημιουργείται και αυτή από μόνη της σημαίνει πολλά στον κόσμο της πολιτικής.
Αν μάλιστα προστεθεί η υιοθέτηση διατραπεζικού συστήματος παράλληλων συναλλαγών, ανταγωνιστικού του SWIFT, ακόμα και σε επίπεδο διακηρύξεων, αυτό δημιουργεί νέα δεδομένα. Ήδη Η Ρωσία έχει επιδείξει ότι συντονίζεται με την Τουρκία, το Ιράν, τη Βενεζουέλα, την Ινδία και την Κίνα.
Ο κίνδυνος αναθέρμανσης των BRICS με προσθήκες και διευρυμένο πεδίο δράσης και αντικείμενα εφαρμογής αποτελεί μια μόνιμη και συστημική απειλή, η οποία μπορεί να προκαλέσει έκρηξη στο υφέρπον ρίσκο, δημιουργώντας blind spots για το τραπεζικό και το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα.