Εκτός ελέγχου βρίσκεται το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοαστάσιο της Ευρώπης, αυτό στη Ζαπιρίζια της Ουκρανίας, με τον επικεφαλής του καθ ύλην αρμόδιου τμήματος του ΟΗΕ να ζητά από τη Ρωσία και την Ουκρανία την ανάπτυξη κλιμακίου ειδικών για την σταθεροποίηση της κατάστασης.
Μπροστά στον κίνδυνο νέου πυρηνικού ατυχήματος βρίσκονται Ευρώπη και Ρωσία, καθώς το εργοστάσιο της Ζαπορίζα έχει τεθεί εκτός ελέγχου, εξαιτίας του παραδόξου να ελέγχεται από τη Ρωσία και λειτουργείται από το ουκρανικό προσωπικό.
Η δυσλειτουργική συνεργασία Ρώσων και Ουκρανών έχει οδηγήσει σε κατάσταση κινδύνου τον μεγαλύτερο σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στην Ζαπορίζια, αυξάνοντας τον κίνδυνο πυρηνικού ατυχήματος.
Ο επικεφαλής του τμήματος του ΟΗΕ για τα πυρηνικά προειδοποίησε ότι ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός της Ευρώπης στην Ουκρανία «είναι εντελώς εκτός ελέγχου» και απηύθυνε επείγουσα έκκληση προς τη Ρωσία και την Ουκρανία να επιτρέψουν γρήγορα σε ειδικούς να επισκεφθούν το εκτεταμένο συγκρότημα για να σταθεροποιήσουν την κατάσταση και να αποφύγουν ένα πυρηνικό ατύχημα.
Ο Ραφαέλ Γκρόσι, γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, δήλωσε στο Associated Press ότι η κατάσταση γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη στο εργοστάσιο της Ζαπορίζια το οποίο τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν αρχές Μαρτίου.
Ο Γκρόσι ανέφερε πολλές παραβιάσεις της ασφάλειας του εργοστασίου, προσθέτοντας ότι βρίσκεται «σε ένα μέρος όπου ενεργός πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη».
Η ακεραιότητα του εργοστασίου δεν έγινε σεβαστή, είπε, επικαλούμενος βομβαρδισμούς στην αρχή του πολέμου όταν καταλήφθηκε και συνεχείς πληροφορίες από την Ουκρανία και τη Ρωσία που αλληλοκατηγορούνται για επιθέσεις στη Ζαπορίζια.
Χωρίς υποστήριξη
Ο Γκρόσι είπε ότι η αλυσίδα εφοδιασμού εξοπλισμού και ανταλλακτικών έχει διακοπεί, «άρα δεν είμαστε σίγουροι ότι το εργοστάσιο λαμβάνει όλα όσα χρειάζεται». Ο ΔΟΑΕ πρέπει επίσης να πραγματοποιήσει πολύ σημαντικές επιθεωρήσεις για να διασφαλίσει ότι το πυρηνικό υλικό προστατεύεται, «και υπάρχει πολύ πυρηνικό υλικό εκεί που πρέπει να επιθεωρηθεί», είπε.
«Όταν τα συνδυάζετε αυτά, έχετε έναν κατάλογο με πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να συμβαίνουν σε καμία πυρηνική εγκατάσταση», είπε ο Γκρόσι. «Και αυτός είναι ο λόγος που επιμένω από την πρώτη μέρα ότι πρέπει να είμαστε σε θέση να πάμε εκεί για να πραγματοποιήσουμε αυτήν την αξιολόγηση ασφάλειας, να κάνουμε τις επισκευές και να βοηθήσουμε όπως κάναμε ήδη στο Τσερνόμπιλ».