Θύμα κατασκοπείας έπεσε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης καθώς εντοπίστηκε στο κινητό του το λογισμικό predator που αποτελεί εργαλείο παρακολούθησης.
Πρωτόγνωρη υπόθεση κατασκοπείας εκτυλίσσεται στην Ελλάδα, η οποία θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην εικόνα και κατάταξη της χώρας διεθνώς, καθώς στο επίκεντρο βρίσκεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης. Ο ίδιος καταγγέλλει προσπάθεια ενεργής παρακολούθησης των επικοινωνιών του μέσω του ιδιαίτερα προηγμένου λογισμικού predator το οποίο εντοπίστηκε στο κινητό του.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης βρέθηκε το πρωί της Τρίτης στην Εισαγγελία του Άρειου Πάγου για να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Χαριλάου Τρικούπη, η μήνυση αφορά σε θέμα παραβίασης προσωπικών δεδομένων, καθώς στο κινητό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, εντοπίστηκε η παρουσία συνδέσμου που σχετίζεται με το παράνομο λογισμικό παρακολούθησης Predator.
Κατά την έξοδό του από τον Άρειο Πάγο, ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους.
“Σήμερα κατέθεσα μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου διότι πριν από λίγες ημέρες ενημερώθηκα από την αρμόδια υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι έχει γίνει απόπειρα να παγιδευθεί το κινητό μου με το πρόγραμμα παρακολούθησης Predator. Η αποκάλυψη ποιοι κρύβονται πίσω από τέτοιες νοσηρές πρακτικές και για ποιους ενεργούν δεν είναι ένα προσωπικό ζήτημα.
Είναι δημοκρατικό μου καθήκον. Σε όλη μου την πορεία έμαθα να αγωνίζομαι στη διαφάνεια, στο φως, στο προσκήνιο. Γιατί η διαφάνεια είναι ένα απαιτούμενο στοιχείο της ομαλής λειτουργίας του πολιτικού μας συστήματος. Για αυτό σε αυτή την σκοτεινή υπόθεση δεν πρόκειται να συμβιβαστώ με μισόλογα και υπεκφυγές”,
ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οι ίδιες πηγές μάλιστα, κάνουν λόγο για σοβαρή υπόθεση απόπειρας παραβίασης του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών και “ωμή προσπάθεια παγίδευσης” του Νίκου Ανδρουλάκη και καλούν σε άμεση λήψη δράσης από όλα τα αρμόδια όργανα.
Τέτοιες εξελίξεις ανεβάζουν το πολιτικό ρίσκο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Το λογισμικό Predator
Το Predator είναι ένα εργαλείο παρακολούθησης που προσφέρει στον χειριστή του πλήρη και διαρκή πρόσβαση στη συσκευή του στόχου. Το Predator επιτρέπει στον χειριστή να κάνει εξαγωγή μυστικών κωδικών [passwords], αρχείων, φωτογραφιών, ιστορικού περιήγησης στο διαδίκτυο, επαφών καθώς επίσης και δεδομένων ταυτότητας (όπως πληροφορίες για την κινητή συσκευή).
Το Predator μπορεί να τραβήξει στιγμιότυπα οθόνης (screencaptures), να καταγράφει τις καταχωρήσεις του χρήστη [στο κινητό του], καθώς επίσης μπορεί να ενεργοποιεί το μικρόφωνο και την κάμερα της συσκευής. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους επιτιθέμενους να παρακολουθούν οποιαδήποτε ενέργεια πραγματοποιείται μέσω συσκευής ή κοντά σε αυτήν, όπως τις συνομιλίες που γίνονται μέσα σε ένα δωμάτιο.
Το Predator επιτρέπει επίσης στον χειριστή του να καταγράφει γραπτά μηνύματα που αποστέλλονται ή λαμβάνονται (συμπεριλαμβανομένων αυτών που στέλνονται μέσω “κρυπτογραφημένων εφαρμογών”) καθώς επίσης απλών και VoIP τηλεφωνικών κλήσεων (συμπεριλαμβανομένων τηλεφωνικών συνομιλιών μέσω “κρυπτογραφημένων” εφαρμογών).
Το timeline της υπόθεσης
Ακολουθώντας το σχετικό πρωτόκολλο ασφαλείας του Κοινοβουλίου, το οποίο και ενεργοποιήθηκε αμέσως, δημιουργήθηκε ένα αντίγραφο της συσκευής, ώστε να διενεργηθεί ένας πιο λεπτομερής έλεγχος της. Στη συνέχεια, μετά από πρόταση των αρμοδίων υπηρεσιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διεξήχθη συμπληρωματικός έλεγχος στη συσκευή του κ. Ανδρουλάκη. Μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων αυτών, οι υπηρεσίες του Κοινοβουλίου συνέταξαν την σχετική Έκθεση την οποία παρέδωσαν στον κ. Ανδρουλάκη τις προηγούμενες ημέρες.
Σύμφωνα με όσα περιγράφονται εκεί, ο κ. Ανδρουλάκης έλαβε γραπτό μήνυμα στις 21 Σεπτεμβρίου 2021, λίγο διάστημα δηλαδή πριν την έναρξη των εσωκομματικών διαδικασιών, στη συσκευή του το οποίο τον καλούσε να πατήσει ένα συγκεκριμένο σύνδεσμο, ο οποίος σύμφωνα με έκθεση του CitizensLab του Πανεπιστημίου του Τορόντο χρησιμοποιείται ως δόλωμα για την εγκατάστασή του λογισμικού παρακολουθήσεων Predator στο κινητό του στόχου.
Το μήνυμα έγγραφε επακριβώς: «Να δούμε λίγο σοβαρά το θέμα φίλε, έχουμε να κερδίσουμε.» και ακολουθούσε ο σύνδεσμος, ο οποίος ήταν παραποίηση ιστοσελίδας η οποία υπάρχει και λειτουργεί κανονικά. Αν και το μήνυμα φαίνεται να διαβάστηκε μία ώρα μετά τη λήψη του, το γεγονός ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν πάτησε ποτέ το λινκ, είναι αυτό που φαίνεται να τον γλύτωσε από τα χειρότερα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπήρξε απόπειρα παγίδευσης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη, που αποτράπηκε χάρις την πρόνοια του κ. Ανδρουλάκη να μην ακολουθήσει το σύνδεσμο που θα παγίδευε το τηλέφωνό του.
Σημειώνεται ότι στους 200 και πλέον ελέγχους κινητών Ευρωβουλευτών που έχουν διεξαχθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ήταν η πρώτη περίπτωση που διαπιστώθηκε απόπειρα μόλυνσης προσωπικής τηλεφωνικής συσκευής. Τεχνικοί σύμβουλοι δεν αποκλείουν εξάλλου την ακρόαση με άλλα συστήματα που δεν αφήνουν ίχνη.
Εκτός της μηνυτήριας αναφοράς που κατατέθηκε σήμερα στον κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για το θέμα έχουν ενημερωθεί με επιστολές η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Vera Jourova ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Didier Reynders η Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola και μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διερεύνηση της χρήσης του λογισμικού Pegasus και αντίστοιχου κατασκοπευτικού λογισμικού παρακολούθησης.
Ερωτηματικά και… ιστορικότητα
Ακόμα δεν είναι σαφές αν η παγίδευση έγινε στο πλαίσιο της δράσης του στην Ευρωβουλή, ή στην εσωτερική πολιτική σκηνή και αν αποτελεί ζήτημα εσωτερικών αρχών ή ευρωπαϊκών.
Σε κάθε περίπτωση, είναι η πρώτη φορά που αρχηγός πολιτικού κόμματος στην Ελλάδα καταγγέλλει επισήμως προσπάθεια παρακολούθησής και παγίδευσης των επικοινωνιών του.
Στο πρόσφατο παρελθόν αντίστοιχες ενέργειες έκανε και ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, αλλά για παρακολούθηση με το λογισμικό Pegasus, η παραβίαση του κινητού του οποίου μέσω sms διαπιστώθηκε επίσης από ξένες υπηρεσίες τεχνικούς φορείς.
Ανακοίνωση για απόπειρα παραβίασης του κινητού της Κριστίν Λαγκάρντ εξέδωσε προ ολίγων εβδομάδων η ΕΚΤ, με χαρακτηριστικό την αποστολή μηνύματος μέσω WhatsApp το οποίο φερόταν να χρησιμοποιεί αριθμό της πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.
Πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, πάντως, είχαν καταγγελθεί ή εντοπιστεί πολλές επιχειρήσεις εγκαταστάστασης λογισμικού παρακολούθησης σε υπολογιστές και κινητές συσκευές μελών τόσο του Ευρωκοινοβουλίου όσο και εθνικών Κοινοβουλίων καθώς και τεχνοκρατών.
Στο παρελθόν, διαρκείς καταγγελίες για συνακροάσεις είχε κάνει -και τον Άρειο Πάγο- ο πρόεδρος του ΚΚΕ Δημήτρης Κουστούμπας, αλλά για τις σταθερές γραμμές στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.