Την περαιτέρω μείωση της ροής φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream ανακοίνωσε η Gazprom κατεβάζοντας την κάλυψη στο 20% της δυναμικότητας, καθώς η Ρωσία χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως μοχλό πίεσης για περαιτέρω χαλάρωση των κυρώσεων, σε μια προσπάθεια να ποδηγετήσει την ΕΕ σε παράλληλες διαπραγματεύσεις.
Η Gazprom ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι οι κυρώσεις συνεχίζουν να εμποδίζουν τη συντήρηση του αγωγού Nord Stream 1 και ενημέρωσε ότι η διακοπή της λειτουργίας μιας ακόμα τουρμπίνας στον αγωγό θα οδηγήσει σε νέα μείωση των ροών φυσικού αερίου, στέλνοντας ισχυρή προειδοποίηση ότι οι ενεργειακές προμήθειες προς την Ευρώπη παραμένουν σε κίνδυνο.
Ο ρωσικός κρατικός ενεργειακός κολοσσός ανέφερε ότι έλαβε έγγραφα από τη Siemens και τον Καναδά για μια τουρμπίνα του Nord Stream 1 που βρίσκεται καθ’ οδόν από το Μόντρεαλ στη Ρωσία. Αλλά πρόσθεσε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα όσον αφορά τον μεγαλύτερο αγωγό της Ρωσίας προς την Ευρώπη. «Η Gazprom έχει μελετήσει τα έγγραφα, αλλά πρέπει να αναγνωρίσει ότι δεν αντιμετωπίζουν τους κινδύνους που είχαν επισημανθεί και εγείρουν επιπρόσθετα ερωτήματα» επισημαίνεται σε ανακοίνωση.
«Επιπρόσθετα, η Gazrpom θεωρεί ότι εξακολουθούν να υπάρχουν εκκρεμή ζητήματα όσον αφορά τις κυρώσεις της Ε.Ε. και του Ηνωμένου Βασιλείου, η επίλυση των οποίων είναι σημαντική για την παράδοση της τουρμπίνας στη Ρωσία» επισημαίνεται.
Εν τω μεταξύ, η Gazprom ενημέρωσε ότι λόγω της διακοπής της λειτουργίας μιας ακόμα τουρμπίνας για συντήρηση, οι ροές φυσικού αερίου θα μειωθούν στα 33 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα από τις 27 Ιουλίου όταν η πλήρης μεταφορική ικανότητα είναι 160 εκατ. κυβικά μέτρα.
Σύμφωνα πάντως με το Bloomberg τόσο η Γερμανία όσο και η ΕΕ έχουν πραγματοποιήσει εισαγωγές φυσικού αερίου που υπερβαίνουν τις ετήσιες ποσοστώσεις τους, στην προσπάθεια τους να διαμορφώσουν ικανά ενεργειακά αποθέματα.
Οι αγορές επεδείκνυαν ανησυχία από την Παρασκευή, όπου ο συνδυασμός του εύφλεκτου πολιτικά κλίματος με την αβεβαιότητα και τις ανησυχίες για την ενεργειακή επάρκεια καθώς η αναμενόμενη τεχνική αντίδραση, οδήγησαν τις τιμές του φυσικού αερίου υψηλότερα, τάση που διατήρησαν και τη Δευτέρα.