Επενδυτικό ρεύμα σε μια εξαιρετική κρίσιμη περίοδο μπορεί να δημιουργήσει η κινητικότητα που καταγράφεται στο ΤΑΙΠΕΔ, καθώς σειρά σημαντικών έργων και προκηρύξεων βρίσκονται σε κρίσιμες φάσεις και συνδυαστικά δύναται να δώσουν ώθηση τόσο στο επενδυτικό κλίμα όσο και στις οικονομικές προοπτικές.
- Το μοντέλο λειτουργίας
- Οι αποκρατικοποιήσεις
- Τα έργα και οι προοπτικές
Το ΤΑΙΠΕΔ, πλέον, εμπεδώνει τον διττό του χαρακτήρα, καθώς εκτός από τις αποκρατικοποιήσεις και την εκμετάλλευση ακινήτων και περιουσιακών στοιχείων που το ίδιο διαθέτει, λειτουργεί ενεργά και ως τεχνικός σύμβουλος φορέων του Δημοσίου, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει.
Συνολικά, το ΤΑΙΠΕΔ φαίνεται ότι έχει ωριμάσει project και καλλιεργήσει το έδαφος για την ευόδωση πρωτοβουλιών, ακόμα και εισαγωγή εταιριών στο Χρηματιστήριο, έτσι ώστε να διαχυθεί το επενδυτικό omentum σε όσο το δυνατόν περισσότερους τομείς. Η κινητοποίηση του ΤΑΙΠΕΔ και η πρόοδος που έχει συντελεστεί σε πολλά ζητήματα, δημιουργούν ελπίδες για σημαντική αύξηση των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων και βελτίωση του κλίματος στην οικονομία.
Οι εξελίξεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ έχουν προοπτική απόδοσης τόσο σε βραχυχρόνιο, όσο και σε μακροχρόνιο επίπεδο. Σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία που έχει αποκτηθεί και το νέο νομοθετικό πλαίσιο, το ΤΑΙΠΕΔ έχει προοπτική μετεξέλιξης σε φορέα υλοποίησης έργων, επενδύσεων, ακόμα και των fast track διαδικασιών.
ΤΑΙΠΕΔ as a service provider
Τη νέα δομή και τη βάση διαλειτουργικότητας με το Δημόσιο προωθεί ενεργά πλέον η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, στο πλαίσιο της προσπάθειας καθώς επιχειρεί να συμβάλλει στη μάχη αύξησης της απορροφητικότητας κονδυλίων και στην επιτάχυνση της ολοκλήρωσης αναπτυξιακών έργων στην Ελλάδα.
Εμπεδώνοντας την τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει από τη διαχείριση διαδικασιών και έργων τα τελευταία χρόνο και αξιοποιώντας τη διεύρυνση του σκοπού του, μέσω του νέου νομικού πλαισίου, η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ προωθεί ενεργά και να αναδεικνύει τον ρόλο του Ταμείου και ως τεχνικού συμβούλου του Δημοσίου, για τα έργα εθνικού ενδιαφέροντος. Γι αυτό άλλωστε το προσωπικό του ΤΑΙΠΕΔ έχει ενισχυθεί σημαντικά, ενώ τα νέα έργα δημιουργούν και ισχυρό cash flow που συνολικά προσεγγίζει τα 60 εκατ.
Τα project
Παράλληλα, το ΤΑΙΠΕΔ, υλοποιεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα μια σειρά στόχων για αποκρατικοποιήσεις και την προσέλκυση επενδυτών, ενσωματώνοντας όμως στην κουλτούρα των διαδικασιών την λογική της περιεκτικής ανάπτυξης (inclusive growth), ιδιαίτερα όσον αφορά τις τοπικές κοινωνίες. Έτσι, η σχεδίαση των έργων και των επενδύσεων λαμβάνει υπόψη τον τοπικό παράγοντα και εστιάζει ταυτόχρονα, στις δράσης που παράγουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα.
Οι άξονες αυτοί σκιαγραφούν πλέον το νέο προφίλ του ΤΑΙΠΕΔ το οποίο υπερβαίνει τα στενά όρια του Ταμείου και δίνει έμφαση στην Αξιοποίηση καθώς και στην επίτευξη οφελών όχι μόνο για το κεντρικό κράτος και τον προϋπολογισμό, αλλά και τις τοπικές κοινωνίες.
Αποκρατικοποιήσεις
Ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Δημήτρης Πολίτης στη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης με εκπροσώπους του Τύπου έθεσε τα χρονοδιαγράμματα για την εξέλιξη αποκρατικοποίησεων και έργων που “τρέχει” το Ταμείο.
Ετοιμάζουν το Ελ. Βενιζέλος για Χρηματιστήριο
Το πιο εμβληματικό project είναι ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, επί του οποίου εξετάζεται πλέον ακόμα και το σενάριο της εισαγωγής στο Χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, ΤΑΙΠΕΔ και Υπερταμείο ελέγχουν το 30 και 25 αντίστοιχα, ήτοι συνολικά το 55%. Στο μετοχικό κεφάλαιο συμμετέχουν το καναδικό fund PSP με 40% και ο όμιλος Κοπελούζου με 5%. Η δημόσια εγγραφή του αεροδρομίου, όπως είχε γίνει και για άλλες εταιρείες του δημοσίου στο παρελθόν, είχε εξετασθεί και παλαιότερα, δίχως να δοθεί συνέχεια.
Τώρα, όμως, φαίνεται ότι ο σχεδιασμός πώλησης μετοχών μέσω του Χρηματιστηρίου αποκτά νόημα και δυναμική και κυρίως πείθονται οι Γερμανοί.
Λιμάνια
- Δεσμευτικές προσφορές για την Αλεξανδρούπολη στις 29/7 και για την Ηγουμενίτσα στις 5/8.
- Είναι σε εξέλιξη (Β Φάση) ο διαγωνισμός για το λιμάνι του Ηρακλείου με εκτιμώμενη ημερομηνία υποβολής προσφορών το Q4 2022.
- Για το λιμάνι του Βόλου προχωρούν τα εξής:
- Σύνδεση με τη σιδηροδρομική γραμμή.
- Η μελέτη για το τουριστικό καταφύγιο και τη μαρίνα.
Το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης
Πρώτο ορόσημο είναι η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για τον Λιμένα της Αλεξανδρούπολης, που έχει προσδιοριστεί για τις 29 Ιουλίου. Το λιμάνι διεκδικούν δύο σχήματα, στα οποία συμμετέχουν και εταιρίες αμερικανικών συμφερόντων. Τελευταίες πληροφορίες δείχνουν την κοινοπραξία που συμμετέχει ο όμιλος Κοπελούζου να ενεργοποιείται έντονα. Τα στοιχεία όμως από το Virtual Data Room δείχνουν ότι η και η κοινοπραξία της Black Summit δεν έχει εγκαταλείψει, αν και είχε φανεί να έχει μετριάσει το ενδιαφέρον της.
Αν και πήχης για το τίμημα δεν έχει μπει, το πλέον αισιόδοξο σενάριο το τοποθετεί πέριξ των 70 εκατ., με όρους μελλοντικής αξίας, αλλά αν τελικά επικρατήσει η λογική της ωρίμανσης, αυτό θα μπορούσε να πέσει στην περιοχή των 20-27 εκατ.
Στο πλαίσιο αυτό το ΤΑΙΠΕΔ θα αποδώσει και τμήματα στην τοπική κοινωνία, όπως κτίρια στο Λιμενικό Σώμα, για Λιμεναρχείο και βάση και στον Δήμο, ενώ θα ο επενδυτής αναλαμβάνει υποχρέωση για την δημιουργία και επιβατηγού σταθμού.
Λιμένας Ηγουμενίτσας
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα οι δεσμευτικές προσφορές έχουν προσδιοριστεί στις 5 Αυγούστου.
Σύμφωνα με τον τελευταίο ισολογισμό, τα κέρδη μετά από φόρους στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας διαμορφώθηκαν το 2021 σε 631.667,32 ευρώ έναντι 98.773,61 ευρώ το 2020, σημειώνοντας αύξηση 539,5%.
Επίσης, τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων ανήλθαν το 2021 σε 863.761,52 ευρώ έναντι 251.217,67 ευρώ το 2020.
Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας το 2021 ανήλθε εξάλλου στα 5.610.785,01 ευρώ έναντι 4.612.019,73 ευρώ το 2020.
Η ΛΑΡΚΟ
Ειδικότερα, για την πολύπαθη μίσθωση του εργοστασίου και των μεταλλείων της ΛΑΡΚΟ, σύμφωνα με τον κ. Πολίτη στις 29 Ιουλίου οι υποψήφιοι επενδυτές θα κληθούν να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές.
Πρόκειται τόσο για το εργοστάσιο της Λάρυμνας που ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ όσο και για τα ορυχεία της ΛΑΡΚΟ για τα οποία σχετικό διαγωνισμό διεξάγει ο Ειδικός Διαχειριστής.
Η ημερομηνία της 29ης Ιουλίου δεν αλλάζει, ενώ η εκκρεμής δικαστική απόφαση για το θέμα των ομαδικών απολύσεων των εργαζομένων της βιομηχανίας σιδηρονικελίου δεν αναμένεται να επηρεάσει τους διαγωνισμούς.
Η ΥΑΦΑ Ν. Καβάλας
Σε ό,τι αφορά την παραχώρηση της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου της Νότιας Καβάλας τα δύο υποψήφια επενδυτικά σχήματα έχουν περιθώριο μέχρι το τέλος του Ιουλίου να υποβάλλουν τα σχόλια τους στο σχέδιο της σύμβασης παραχώρησης.
Το κείμενο έχει αναρτηθεί στο VDR, ενώ αν δεν υπάρξουν ενστάσεις τότε θα συζητηθούν οι τρόποι ορθολογικοποίησης του επιχειρηματικού ρίσκου που θα κληθεί να αναλάβει ο παραχωρησιούχος. Αν το σχέδιο της σύμβασης παραχώρησης γεμίσει από παρατηρήσεις τότε ο διαγωνισμός είναι δύσκολο να προχωρήσει.
Το συγκεκριμένο project -αν και θεωρείται επείγον- έχει πολλά ανοιχτά μέτωπα:
- Ενστάσεις στον κανονισμό τιμολόγησης της ΡΑΕ
- Κόστος συντήρησης και
- ορθολογικοποίηση επιχειρηματικού ρίσκου
- υποχρέωση για τήρηση στρατηγικών αποθεμάτων
Η ΔΕΠΑ Υποδομών
Σύμφωνα με την ενημέρωση, μέχρι τον Σεπτέμβριο αναμένεται να κλείσει και η οικονομική συναλλαγή για τη μεταβίβαση της ΔΕΠΑ Υποδομών.
Πωλητές είναι το ΤΑΙΠΕΔ και τα ΕΛΠΕ, ενώ αγοραστής η Italgas. Σε νομικό επίπεδο, οι αναβλητικές αιρέσεις διευθετήθηκαν, ανοίγοντας τον δρόμο για τη συναλλαγή.
ΔΕΠΑ Εμπορίας
Όσον αφορά τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, το σκηνικό παραμένει ρευστό. Εκεί, όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά.
Στο τραπέζι μάλιστα παραμένει και το ενδεχόμενο μερικής ιδιωτικοποίησης.
Για την ώρα, πάντως, η υπόθεση παραμένει μπλοκαρισμένη στη Δικαιοσύνη, καθώς η διένεξη ανάμεσα στη ΔΕΠΑ και την ELFE βρίσκεται πια στον Άρειο Πάγο.
Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου
Σε αυτή τη φάση, αξιολογούνται συμπληρωματικές επιλογές ορθολογικοποίησης του επιχειρηματικού ρίσκου της επένδυσης, σε συνέχεια της απόφασης της ΡΑΕ που ορίζει το αποδεκτό ύψος της κοινωνικοποίησης.
Η Σύμβαση Παραχώρησης έχει ήδη αναρτηθεί στο VDR και αναμένονται τα σχόλια των ενδιαφερόμενων επενδυτών.
Ο νέος ρόλος PPF
Σημαντικός είναι ο ρόλος της Μονάδας Ωρίμανσης Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (Project Preparation Facility – PPF), που ουσιαστικά αποτελεί τον μηχανισμό του Ταμείου που έχει ως στόχο την υπέρβαση των εμποδίων και της γραφειοκρατίας στα δημόσια έργα, λειτουργώντας ως επιταχυντής των συμβάσεων.
Σχετικά με το έργο που υλοποιεί αυτή την περίοδο, στη κατηγορία «Καθαρισμοί δασών»:
- Από τον περασμένο Απρίλιο έως και τα μέσα Ιουνίου έχουν υπογραφεί 20 συμβάσεις που υπερβαίνουν τα 43 εκατ. ευρώ.
- Σε 40 περιοχές σε όλη τη χώρα γίνονται εργασίες.
- Συνολικά θα καθαριστούν 80.000 στρέμματα.
- Συντήρηση και διάνοιξη σε σχεδόν 12.000 χλμ. δασικών δρόμων και 1.600 χλμ. αντιπυρικών ζωνών.